Huizen kiest ervoor om de vuurwants niet te bestrijden omdat het een diertje ongevaarlijk is. Het steekt en bijt niet. 'Ze zijn niet schadelijk voor mensen, dieren, planten of bomen', meldt de gemeente.
Vuurwantsen bijten je niet. Ze hebben net als bedwantsen een zuigsnuit. Hiermee zuigen ze alleen blad of dode insecten leeg.
Nuttig in de tuin
Die zuigen zij namelijk met hun zuigsnuit leeg. Daarbij staan onder andere bladluizen op het menu, iets waar menig tuinier nou net graag vanaf wil. Ook dode insecten ruimen zij voor u op en als ze toch bezig zijn, nemen ze ook meteen bladresten mee. Een heel nuttig diertje voor in de tuin dus.
De vuurwants leeft zowel van plantaardig voedsel als van roof op kleine insecten, zoals bladluizen. Ze zullen zo nu en dan ook mee eten van dode insecten. De vuurwants komt dikwijls in groten getale voor op of in de nabijheid van lindebomen.
Ze kunnen niet vliegen waardoor ze meestal op de grond of op een boomstam te vinden zijn. Aangezien ze in groten getale voorkomen, vrezen tuiniers voor schade aan levende planten. Niets is minder waar, vuurwantsen voeden zich voornamelijk met sappen van afgevallen bladeren en plantenzaden.
Nog een opvallend verschil: terwijl kevers een mond hebben waarmee ze bijten, hebben wantsen een zuigsnuit.
Hij is ongeveer één centimeter groot en kan niet vliegen. Huizen kiest ervoor om de vuurwants niet te bestrijden omdat het een diertje ongevaarlijk is. Het steekt en bijt niet. 'Ze zijn niet schadelijk voor mensen, dieren, planten of bomen', meldt de gemeente.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
Vijanden. De natuurlijke vijanden van de vuurwants zijn vogels en parasieten.
Ze leven het grootste deel van hun leven onder water maar zodra ze uit het water komen zijn ze letterlijk ten dode opgeschreven want ze kunnen in dat stadium niet meer eten. Het volwassen stadium heeft enkel de voortplanting als doel en ze leven daarom slechts enkele uren tot enkele dagen.
Muggen, vlooien, wespen, dazen, horzels, bijen, mieren, teken, bedwantsen en steekvliegen zijn insecten die bijten of steken.
De mannetjes hebben enorme kaken, maar ze kunnen er niet mee bijten. De kaken van het vrouwtje zijn normaal ontwikkeld en net als bij veel kevers behoorlijk sterk. Als zij zich moet verdedigen, kan ze venijnig bijten.
Volwassen vuurwantsen met nimfen
Aan het einde van de zomer legt het vrouwtje vervolgens zo'n honderdtal bevruchte eitjes in kleine tunneltjes, waar na een tijdje de larven of nimfen uit tevoorschijn kruipen.
De meeste soorten wantsen leven van plantensappen, maar een aantal soorten jaagt actief op andere insecten. Het komt voor dat plantenetende soorten, althans de zwangere vrouwtjes, toch andere insecten grijpen om proteïnen te verkrijgen voor de ontwikkeling van de eitjes.
Wants met een geurtje
Zolang je de grauwe schildwants met rust laat, activeert hij zijn geurklieren niet. Maar bij gevaar (denk aan: plattrappen, vastklemmen, nieuwsgierige kattenpoten …) komt er een stevig stinkend, wit goedje vrij uit het lichaam van de wants.
Wantsen voorkomen
Om een wantsen plaag te voorkomen, kun je gebruik maken van insectengaas in de luchtramen. Veel wantsen vliegen namelijk bij toeval de kas binnen, waarna ze zich hier vestigen wanneer het klimaat gunstig is.
Eitjes van bedwantsen
Een eitje is ongeveer 1 mm groot. De eitjes liggen meestal in naden en zomen van matrassen. Vaak zie je meerdere eitjes op elkaar liggen.
Bedwantsen zijn insecten met 6 pootjes en een plat ovaal lijf. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, van wit tot roodbruin. Een bedwants is ongeveer 6 mm (4,5-9 mm) groot. Bedwantsen leven in en rond het bed.
Rode luis duidt men vaak aan als 'bloedluis' of 'rode vogelmijt'. Geen prettige diertjes, want ze zuigen bloed van kippen. Gebeurt dit regelmatig, dan verzwakken kippen mogelijk door bloedarmoede. Voor vogelhouders en pluimveebedrijven is dat geen plezierig nieuws.
Zowel de bladpootwants als de grauwe veldwants worden toevallige binnendringers genoemd. Deze beestjes leven beiden buiten en komen 'per toeval' huizen binnen in hun zoektocht naar een plek om te overwinteren. Daarnaast vormen deze wantsen geen bedreiging voor mens en huisdier.
Kenmerkend voor wantsen is dat de voorvleu gels deels verhard zijn en deels vliezig (figuur 1). Wantsen lijken oppervlakkig gezien op ke vers. Kevers hebben echter nooit voorvleugels die deels vliezig zijn en hebben bijtende mond delen, terwijl wantsen een zuigsnuit hebben.
De grootste stinkers zijn toch wel de wantsen en het lieveheersbeestje. Eerstgenoemde ruikt naar muffe nootjes die te lang in de kast hebben gelegen.
Met de hand verwijderen is de oplossing. Hou je hand onder het blad als je ze probeert weg te halen want ze laten zich vallen en doen of ze dood zijn. Gewoon oppakken en vernietigen.
Sterk geurende planten: Insecten hebben vaak een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie. Als je deze planten in de buurt neerzet van jouw aangetaste planten, blijven de meeste insecten weg. Koud water: Besproei je kamerplanten en tuinplanten regelmatig met koud water, daarmee spoel je insecten weg.
Levenswijze. De imago's leven op bloemen en struiken, waar zij zich voeden met honingdauw van bladluizen en zoete boom- en plantensappen. Zij eten echter zelden, maar richten zich op de voortplanting. In de Benelux en andere gematigde delen van Europa leven de volwassen kevers vooral in mei en juni.