Melk heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg. Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk. Van melk heeft je kind 2 bekertjes nodig.
Twee bekertjes van 150 ml zijn genoeg voor een kind tot 4 jaar. Dat kan halfvolle koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of een sojadrank met toegevoegd calcium en vitamine B12.
Hoeveel koemelk mag je geven? Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.
Je kind krijgt bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot de leeftijd van 12 à 18 maanden.
Een reden die de onderzoekers aanhalen voor het mogelijke verband tussen volle melk en overgewicht is dat volle melk beter zou verzadigen. Dus dat kinderen er een voller gevoel van hebben. En dus minder snel honger krijgen en om tussendoortjes vragen.
Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Melk heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg. Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk.
Gebruik tot de leeftijd van 3 jaar volle melkproducten. Nadien is halfvolle melk voldoende. Plantaardige 'dranken' zoals notendrank, rijstdrank, ... bevatten niet de juiste voedingsstoffen voor de groei en de ontwikkeling van het kind.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Het voedingscentrum adviseert voor een peuter 300 cc zuivel per dag, dus dat is inclusief yoghurt, boter, kaas etc.. Melk heb je nodig voor je botten, maar dan heb je daar ook voldoende vitamine D bij nodig.
Het afbouwen van flesvoeding (avondfles)
Als je merkt dat je kindje oud genoeg is (vanaf 7 a 8 maanden) dan kun je beginnen aan het afbouwen. Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes.
Een kleine dreumes- of peutermaag is snel gevuld. Als je kind net een beker drinken op heeft en vervolgens aan tafel moet, is de kans groot dat het weinig zin heeft in die boterham of warme maaltijd. Probeer zeker bij een kind dat veel drinkt, vooral water en thee (zonder suiker) te geven naast de 2 bekertjes melk.
Overdaad. Klinkt goed, maar te veel melk drinken is ook niet verstandig. In melk zitten verzadigde vetten, die het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Schutte raadt daarom aan halfvolle of de magere varianten te kopen.
Door ziekte, misselijkheid en braken lukt het uw kind niet gemakkelijk om voldoende te drinken. Geef uw kind dan telkens een klein beetje vocht, bijvoorbeeld elke 5 minuten 1 of 2 eetlepels. Als uw kind dit goed volhoudt, is de kans groot dat het voldoende vocht binnen krijgt. Geef eventueel een waterijsje.
Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Kinderen vanaf 1 jaar tot en met 13 jaar hebben ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter drinken nodig.
Vanaf de eerste verjaardag van je baby kun je stoppen met opvolgmelk. Hij kan nu gewone halfvolle melk drinken (300 ml per dag). Speciale peutermelk is niet nodig. Als jij en je baby dat willen, kun je natuurlijk borstvoeding blijven geven.
Jij hebt voldoende aan 450 ml melk(producten), maar je kind in de groei heeft dagelijks 600 ml zuivel nodig. In melk zitten namelijk nuttige voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten en vitamines. Belangrijk voor de groei!
Melk en melkproducten
Wacht met het geven van gewone koemelk tot je kind 12 maanden oud is. Geef tot die tijd borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding).
Kinderen van 1 tot 3 jaar hebben elke dag 1.000 ml vocht per dag nodig. Naast hun dagelijkse portie melk, kies je bij voorkeur voor mineraalarm, niet-bruisend water. Kinderen tussen 4 en 8 jaar hebben elke dag minstens 1,3 l vocht nodig. Kinderen van 9 tot 13 jaar hebben nood aan 1,4 liter water per dag.
Als je baby een aantal dagen van 24.00 tot 07.00 uur zonder voeding doorslaapt, kun je van 24.00 uur naar 22.00 uur af gaan bouwen. Als je merkt dat het 's avonds erg veel moeite kost om hem wakker te maken en je baby steeds minder van de fles drinkt, dan kan de avondfles eruit.
Hoe laat kreeg hij de avondfles? De eerste maanden kreeg M de avondfles rond 23:30/24:00 (en dan volgde er ook nog een nachtfles). Door één van de slaapcoaches wordt aangeraden om de avondfles minimaal 4 uur na de laatste fles te geven. Onze laatste fles vóór de avondfles is rond 18:00.
Als hij vaak te veel eet kan dat leiden tot overgewicht. Bovendien leert je kind af om te luisteren naar zijn gevoel van vol zitten als je het eten opdringt. Ook dat kan op den duur leiden tot overgewicht. Straf je kind dan ook niet als hij zijn eten niet opeet, bijvoorbeeld door geen toetje te geven.
Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen. Hou je aan ongeveer 3 porties melkproducten per dag. Volle melk combineert essentiële voedingsstoffen met iets meer energie.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.