Als u uw droomhuis wilt kopen, maar uw eigen huis of appartementis nog niet verkocht, dan hoeft dit niet per se onmogelijk of extreem duur te worden. Bij uw kredietverlener kan u langsgaan voor een overbruggingskrediet. Met dit krediet investeert u alvast in uw nieuwe woning.
Is je oude woning nog niet verkocht en/of betaald? Dan kun je bij de financiering van een nieuw huis al wel rekening houden met de overwaarde. Met een zogeheten overbruggingskrediet financier je de (verwachte) overwaarde.
Als je een nieuw huis wil kopen en je eigen huis nog niet verkocht is kan je een overbruggingskrediet vragen bij je bank. Je kan het nieuwe huis ook aankopen onder de opschortende woning dat je eigen woning verkocht raakt.
Bij een nieuw huis kopen is de hypotheek die je al hebt prima mee te nemen. Tenminste, als deze nog goed aansluit bij je huidige situatie en je toekomstige woning. In feite sluit je wel een nieuwe hypotheek af als je gaat verhuizen, maar je neemt daarbij de huidige rente, maandlasten en andere voorwaarden mee.
Of eerst mijn woning verkopen? Je verkoopt eerst je huidige woning en koopt dan pas een nieuwe woning. Dat kan soms lastig zijn als je niet meteen een nieuwe woonst vindt. Want volgens de regel moet je als verkoper de woning verlaten uiterlijk op de dag van ondertekening van de akte bij de notaris.
Als je binnen 3 jaar na de verkoop een volgende woning koopt, krijg je te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Dit is de bijleenregeling. Je moet je overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Anders heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek.
Kortom: ja, het is financieel een gunstige tijd om uw huis te verkopen, maar u behaalt alleen een financieel voordeel als uw toekomstige woning gunstig geprijsd is en/of de maandelijkse lasten van uw toekomstige woning gunstiger zijn.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Het is in bepaalde gevallen wel mogelijk een hypotheek op een 2e huis te krijgen, maar naast speciale eisen die aan de woning worden gesteld (het moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering, en met pannen gedekt) moet je er rekening mee houden dat je ook zélf eigen middelen moet inbrengen.
Maximale hoogte hypotheek ten opzichte van de waarde koophuis. Hoeveel u kunt lenen, hangt onder andere af van de waarde van uw koophuis. U kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. U kunt dus niet meer lenen dan het huis waard is.
Op een overbruggingskrediet betaal je zo goed als altijd een vaste rentevoet. Die kan variëren al naargelang de kredietverstrekker en het bedrag dat je leent (meestal tussen 2 en 4 %). Ook de looptijden variëren: gangbaar zijn 6, 12, 24 of uitzonderlijk 36 maanden.
Over een overbruggingshypotheek betaal je ook rente. Hoeveel dat is verschilt per bank. De rente is meestal hoger dan de rente van je gewone hypotheek. Al vallen de totale kosten mee, omdat je 't maar voor een bepaalde tijd nodig hebt.
Aan de hypotheek zelf zit geen maximumleeftijd verbonden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat men op hogere leeftijd daadwerkelijk een hypotheek kan krijgen. Want hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen die dertig jaar overlijdt.
Wil je toch jouw nieuwe huis al kopen maar nog niet genoeg eigen geld voor? Dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Met de overwaarde van jouw oude huis kun je de overbruggingshypotheek afbetalen. Tot die tijd betaal je rente over je overbruggingshypotheek.
Er zijn twee manieren om de overwaarde van uw huis te verzilveren met behoud van het recht om in uw huis te blijven wonen: met en zonder verkoop van de woning. De eigenaar verkoopt het huis en huurt het meteen weer terug. In ruil wordt een deel van de overwaarde uitbetaald.
Een overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet is een tijdelijke lening. Met deze lening overbrug je de periode tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis. Bij verkoop van je oude woning is de verkoopprijs nu vaak hoger dan de hypotheekschuld op het huis.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen. Hoeveel belasting betaal je in box 3?
Ja, u kunt meerdere adressen onder één relatienummer inschrijven.
Eigen geld is vrijwel altijd nodig
Zelf een gedeelte van het huis betalen, is daarom vrijwel altijd nodig bij een hypotheek voor een tweede (of wellicht derde) huis. Bij de meeste geldverstrekkers kunt u maximaal 70% van de marktwaarde financieren.
Wanneer je amper nog hypotheek hebt, zullen je aftrekbare kosten lager zijn dan je woningforfait en dus zou je meer belasting moeten betalen. Dat voelt niet helemaal eerlijk. Want als je wel nog schuld hebt en rente aftrekt, is die vaak hoger dan het eigenwoningforfait en hoef je dus niet te betalen.
Sinds 1 januari 2014 is een huis kopen met contant geld niet meer toegestaan. Ook een deel van de woning financieren of een voorschot betalen met contant geld mag niet meer. De volledige betaling moet altijd via een overschrijving of een cheque gebeuren.
Dat je je hypotheek hebt afbetaald, is goed nieuws. Je hoeft dan niets meer te betalen aan je hypotheekaanbieder. Houd er wel rekening mee dat je minder profiteert van hypotheekrenteaftrek. En dat de Wet Hillen wordt afgebouwd, waardoor je na een tijdje misschien meer eigenwoningforfait gaat betalen.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden: een lening afsluiten bij de bank. een lening afsluiten via de gemeente. je huis verkopen en terug huren.
De overwaarde die je momenteel in je huis hebt zitten, moet je daar vooral laten zitten. Je bent er misschien niet heel erg van bewust maar de overwaarde is er waarschijnlijk nu, maar dat is geen garantie. Als je niet van plan bent om je huis te gaan verkopen, dan heeft het geen nut om over je overwaarde te denken.