Paracetamol geeft bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen. Soms komen overgevoeligheidsreacties voor, zoals huiduitslag, galbulten en koorts. Het advies is om dan direct te stoppen met paracetamol. Je kunt bij een arts navragen of je een andere pijnstiller kunt nemen.
Een normale, dagelijkse hoeveelheid paracetamol is gewoon veilig. Langdurig gebruik van een hoge dosering kan het risico op een overdosering doen toenemen. Overschrijd nooit de voorgeschreven dosering. De aanbevolen dosis paracetamol staat in de bijsluiter en is afhankelijk van factoren als leeftijd en gewicht.
Paracetamol komt terecht in het spijsverteringskanaal.
Wat paracetamol vervolgens doet is deze communicatie verstoren. Ze ontregelen het chemische proces waarop de pijn wordt doorgegeven naar de hersenen. Paracetamol neemt de pijn dus niet weg, maar verdoezelt deze tijdelijk zodat u er geen last van heeft.
Paracetamol wordt vaak gebruikt als pijnstiller, maar toch is nog niet precies bekend hoe deze pijnstilling werkt. Er zijn aanwijzingen dat het een ontstekingsremmend effect heeft in de hersenen.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Bij chronisch gebruik is er namelijk al leverschade gerapporteerd bij 3 tot 4 gram paracetamol per dag. Vandaar dat volgens de huidige richtlijnen bij chronisch gebruik (langer dan een maand) de maximale dagdosering van 2,5 gram wordt geadviseerd. ' Je hoort vaak de term 'één is geen', als het om paracetamol gaat.
Dagelijks paracetamol slikken kan volgens Lambooij geen kwaad, mits je je aan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 3000 milligram per dag houdt. "Ook niet als je het structureel elke dag slikt", zegt Lambooij. "Ga je echter dagelijks over die hoeveelheid heen, dan kan het gevaarlijk zijn en leiden tot leverschade.
Paracetamol is over het algemeen een veilige pijnstiller. Maar als cardiologen raden we u aan om voorzichtig te zijn met de bruisvariant van het middel.Deze bevat namelijk een aanzienlijke hoeveelheid natrium, die de bloeddruk kan doen stijgen. Pas dus op met het gebruik van deze variant en overleg erover met uw arts.
Paracetamol kent een kleine kans op verslaving. Wel kun je van te veel paracetamol hoofdpijn krijgen waardoor je meer nodig hebt. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Gebruik dus niet te vaak paracetamol en alleen als je het écht nodig hebt.
Gebruik niet meer dan de maximale dosering.Bij een te hoge dosering kunnen onder andere minder eetlust, misselijkheid en braken optreden. Waarschuw dan direct een arts. Bij inname van een te hoge dosering paracetamol (meer dan twee maal de maximale hoeveelheid) kan leverbeschadiging ontstaan.
- als uw lever of nieren niet goed werken.- als u aan alcohol verslaafd bent. U dient dan extra voorzichtig te zijn met het gebruik van paracetamol. U mag dan niet meer dan 2 gram per dag gebruiken (4 tabletten).
Paracetamol wordt snel opgenomen maar een tablet van 500mg is daarom na een uurtje of 5 wel weer uitgewerkt. Een geneesmiddel in een tablet die langzaam wordt opgenomen kan wel 24 uur werken. Een voorbeeld daar van is metoprolol, een veel gebruikt middel voor de bloeddruk.
Maar, in een groot (meer dan 1000 patiënten) gerandomiseerd, dubbel-blind placebogecontroleerd onderzoek onder post-operatieve patiënten, werd gevonden dat paracetamol de slaapkwaliteit verbeterde. Dit bleek ook het geval te zijn voor de patiënten die geen pijn hadden (4).
Volwassenen. Een volwassene mag maximaal vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Als de pijn daarmee onvoldoende afneemt, kunt u voor een sterkere pijnstiller kiezen. U kiest dan voor naproxen, ibuprofen of diclofenac.
Gedurende langere tijd innemen van 4 gram paracetamol per dag verhoogt zowel de boven- als onderdruk bij hypertensiepatiënten. Dat concluderen Schotse onderzoekers op basis van een cross-over studie. In de dubbelblinde, placebogecontroleerde cross-over studie werden 110 mensen met een hoge bloeddruk geïncludeerd.
Een overdosis paracetamol kan de lever ernstig en blijvend beschadigen, wat potentieel dodelijk is. De lever staat o.a. in voor het onschadelijk maken van giftige stoffen, zoals medicijnen of alcohol en speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding.
De inname van bepaalde pijnstillers zoals diclofenac en ibuprofen verhoogt de kans op hartstilstand met een derde.
Je mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken. Doe dit zo kort mogelijk, bijvoorbeeld een paar dagen. En nooit langer dan 1 maand achter elkaar.
Leverschade door geneesmiddelen is de belangrijkste oorzaak van levensbedreigend acuut leverfalen in de westerse wereld. Een bekend voorbeeld is paracetamol, waarbij leverschade kan optreden zowel bij eenmalige bewuste overdosering als bij inname van een supratherapeutische dosering over een langere periode.
Voor volwassenen en kinderen met een lichaamsgewicht boven 55 kg is de gebruikelijke dosering één tot twee tabletten (500 tot 1000 mg) per keer. Indien nodig kun je dit iedere vier tot zes uur herhalen. De maximale dosering is zes tabletten (3000 mg) per dag.
Gebruik bij voorkeur niet twee verschillende NSAID's tegelijkertijd. Zo'n combinatie vergroot de kans op bijwerkingen en heeft meestal geen positief effect op het verlichten van de pijn. Een NSAID is wel te combineren met paracetamol. Deze middelen versterken namelijk elkaars werking.
Vaak wordt er gezegd dat je een spiegel moet opbouwen met paracetamol, maar dit klopt niet helemaal. Paracetamol heeft een korte halfwaardetijd en werkt dus niet zo lang.
In tegenstelling tot het vroeger vaak gebruikte 'aspirientje' heeft paracetamol geen invloed op de bloedstolling zodat het ook aangewezen is bij mensen die bloedverdunners innemen. Het antwoord is ja; paracetamol hoort dus zeker thuis in je medicijnkastje, op voorwaarde dat je het correct gebruikt.
Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed.Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.