Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen? U kunt op elk moment in 1 keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Uw cholesterol zal dan wel weer omhoog gaan en uw kans op hart- en vaatziekten zal ook weer toenemen. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.
Statines hebben hun effectiviteit ruim bewezen bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Stoppen met statines geeft een aanzienlijke toename van de kans op een cardiovasculair event of overlijden. Om deze reden is een levenslange behandeling noodzakelijk.
U kunt in 1 keer stoppen met het gebruik van een statine. Gaat u stoppen met dit medicijn omdat u last heeft van spierklachten? Uw arts kan u eerst een proefstop laat doen om erachter te komen of de klachten komen door de statine. U stopt dan met de statine.
Stop statine op proef bij spierpijngerelateerde klachten. Evalueer na 4 weken met de patiënt of de klachten verdwenen zijn. Indien de klachten verdwenen zijn na stoppen, stop statine definitief. Indien de klachten blijven bestaan, overweeg dan herstart zelfde statine.
Belangrijke aspecten bij het gebruik van statines door 80-plussers zijn levensverwachting versus time to benefit, het risico op interactie met andere middelen en de mogelijkheid dat een andere aandoening aan de hypercholesterolemie ten grondslag ligt, waardoor een statine niet zinvol is.
Matig met vlees en varieer met vis, peulvruchten, ei en noten. Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je elke week in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel.
Om te beoordelen of atorvastatine een geschikt alternatief is voor rosuvastatine vergelijken we in dit artikel beide statinen wat betreft werkzaamheid en doeltreffendheid, bijwerkingen en interacties.
Bij alle in Nederland geregistreerde statines (atorvastatine, fluvastatine, pravastatine, rosuvastatine en simvastatine), kun je spierklachten krijgen.Je kunt hierbij last hebben van spierpijn en -kramp, maar ook zelfs van spierafbraak en spierscheuring.
De maximumdosering van dit middel is 80 mg eenmaal daags. Dit middel moet in zijn geheel worden doorgeslikt met een slok water en kan op ieder tijdstip van de dag worden ingenomen, met of zonder voedsel.
In het algemeen zal een vet- en cholesterolarm dieet na korte tijd een daling van het totale cholesterolgehalte geven van 10 tot 15%. Dit kan een gunstige invloed hebben op het risico voor hart- en vaatziekten. Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af.
Omdat het meeste cholesterol 's nachts wordt gesynthetiseerd, wanneer de orale inname van voeding en vocht het laagst is, wordt door de fabrikanten van statinen aangeraden het middel 's avonds in te nemen.
De meest voorkomende bijwerking van statines is spierpijn. Hoewel het in een enkel geval kan leiden tot ernstige spierafbraak heeft verreweg de grootste groep (twintig procent van alle gebruikers) last van spierpijn zonder spierschade. Toch belemmert deze spierpijn het dagelijks functioneren.
Statines remmen het vermogen van spiercellen om energie te produceren. Twintig procent van de mensen die deze cholesterolverlagende statines gebruikt heeft daardoor last van spierpijn.
Bij voldoende magnesium regelt het lichaam de cholesterolspiegel zelf op geheel natuurlijke wijze.
Van alle statines geven pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten.
Pravastatine en rosuvastatine geven mogelijk minder spierklachten doordat deze hydrofiel zijn. Hydrofiele statines zijn mogelijk slechter in het passeren van celmembranen van spiercellen en veroorzaken hierdoor in theorie minder spierklachten [5].
De bekendste en meest gebruikte cholesterolverlagers zijn zogenaamde statines. Deze verlagen het “slechte” LDL cholesterol en verbeteren de hart- en vaat prognose.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten als: je totaal cholesterol waarde hoger is dan 5.je LDL-cholesterol waarde hoger is dan 3.je triglyceriden hoger zijn dan 2.
Een totaal cholesterol onder de 5 mmol/L is goed. Meer dan 8 mmol/L noemen we sterk verhoogd.
Bij patiënten die statines niet verdragen vanwege bijwerkingen, leidt bempedoïnezuur tot een lager risico op majeure cardiovasculaire gebeurtenissen.