Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsen zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Dit wordt vaak aangeduid als een "off-grid" systeem, waarbij de zonnepanelen de enige bron van elektriciteit zijn en er geen verbinding met het netwerk nodig is.
Veiligheid zonnepanelen tijdens stroomuitval
De omvormer (die ervoor zorgt dat de stroom geschikt is voor het stroomnet), wordt namelijk automatisch uitgeschakeld. Daardoor kan er geen kortsluiting ontstaan en is de veiligheid van de zonnepanelen gegarandeerd tijdens stroomuitval.
U kunt de stroom van uw zonnepanelen namelijk direct gebruiken. Op deze manier heeft u financieel het meeste voordeel van de zonnepanelen.
Goedkoper en vooral duurzamer is het om off-grid te gaan met zonnepanelen. Zonnepanelen laden in dit geval je accu's op en alleen als er een periode weinig zon is, gebruik je een generator om stroom te genereren. Ook al gebruik je een generator, je bent nog steeds off-grid.
Wanneer je zelfvoorzienend wilt zijn, ben je afhankelijk van de stroom van jouw zonnepanelen. Een back-up systeem is hiervoor essentieel, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het verbruik. Kies ervoor om dit systeem aan te schaffen zodat je volledig zelfvoorzienend kunt blijven.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Zonnepanelen welke volledig onafhankelijk werken, ook wel 'off grid' genaamd, blijven probleemloos verder werken bij stroomuitval, alsook alle elektrische toestellen. Dit type zonnepanelen installatie komt voor bij afgelegen buurten waar geen elektriciteitsnet bestaat.
Niet meer afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en volledig autonoom in uw energiebehoefte voorzien: mag het? Ja.
Wapenen tegen de elementen
Ze liggen altijd in de volle zon als het heet is, maar ook extreme vorst, sneeuw, wind en ijs zullen een aanslag op de zonnepanelen zijn. De fabrikanten van zonnepanelen doen er gelukkig alles aan om jouw zonnepanelen tegen de elementen te wapenen.
Zodra de omvormer de zonne-stroom heeft omgezet in bruikbare wisselstroom, kan je de stroom van jouw zonnepanelen wel direct gebruiken. De opgewekte elektriciteit wordt dan namelijk gelijk geleid naar de apparaten die op dat moment om elektriciteit vragen.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Je kunt maar één setje zonnepanelen met stekker aansluiten per groep in de meterkast.
Niet overal in Nederland geldt namelijk een beperking op teruglevering, want in een groot aantal gebieden is het energienet nog niet overbelast. In praktisch heel Friesland, Flevoland, Groningen en Drenthe moet er rekening worden gehouden met een terugleverbeperking.
In de zomer wekken je zonnepanelen meer zonnestroom op dan de thuisbatterij kan opslaan. En in de winter wekken je zonnepanelen te weinig stroom op om de thuisbatterij vol te laden. Met 9 zonnepanelen wek je jaarlijks ongeveer 2.700 kWh op.
Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.
Voor een goed rendement zijn minstens 6 zonnepanelen nodig. Bij minder is het de investering zelden waard, tenzij u een eenpersoonshuishouden hebt. Ook de vorm van uw dak (hellend of een plat dak) en de oriëntatie van uw dak heeft invloed op het rendement van zonnepanelen.
Tijdens een stroomstoring kun je geen gebruik maken van je zonnepanelen. Dat komt omdat de omvormer zonder stroom de opgewekte zonne-energie niet kan omzetten naar gelijkstroom. Dit gebeurt binnen 0,2 seconden na de spanningsuitval.
Zet het zonnestroomsysteem uit als je gaat schoonmaken. Zo voorkom je dat je per ongeluk onder stroom komt te staan. Zonnepanelen worden in de volle zon heel warm. Maak ze daarom schoon op een moment dat zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld in de ochtend- of avondschemer of op een bewolkte dag.
Voordelen van een thuisbatterij
Lagere factuur: je verbruikt minder energie van het net wat resulteert in een lagere energiefactuur. Minder afhankelijk: bij dreigend energietekort ben jij steeds voorzien van elektriciteit. Back-up: werkt als noodstroomvoorziening bij stroompannes.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.