Signalen van je baby vaste voeding:Je kindje sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond. Je kindje maakt smakgeluidjes of hapbewegingen. Je kindje heeft veel interesse in jouw eten en volgt met zijn ogen de lepel van je bord naar je mond. Je baby wil meer borst- of flesvoeding dan normaal.
Dit zijn signalen dat je baby toe is aan vaste babyvoeding:
Hij kan dingen oppakken en gericht in zijn mond stoppen. Hij wil niet drinken (terwijl hij niet ziek is of last heeft van tandjes die doorkomen) Hij maakt smakgeluidjes en hapbewegingen. Hij heeft veel interesse in wat jij eet.
Vanaf 4 à 6 maanden kan je starten met vaste voeding. Je kindje heeft nu meer energie en ijzer nodig dan melk hem kan geven. Geef je borstvoeding? Wacht dan tot je baby 6 maanden oud is.
Het spijsverteringskanaal van een baby is in de eerste levensmaanden volledig en uitsluitend afgestemd op moedermelk. Ergens halverwege het eerste levensjaar begint het spijsverteringsstelsel langzaam rijp genoeg te worden om ook andere voeding te kunnen verteren en er voldoende voedingsstoffen uit op te nemen.
Geleidelijk vervang je de borst- of flesvoeding, tussen 6 en 8 maanden voor vaste voeding. Dit kun je doen door vanaf 6 maanden de oefenhapjes verder uit te breiden tot een volledige maaltijd. Een voorbeeld van een maaltijd is wat groente met aardappel of rijst en een beetje vlees of vis. Prak het hapje met een vork.
11 – 12 uur: lunch. Een fijngeprakt groentepapje, bijvoorbeeld van worteltjes, broccoli of bloemkool, of een Olvarit 4+ groentemaaltijd, steeds aangevuld door borst- of flesvoeding.
Een goede richtlijn is om te beginnen met één of twee keer per dag drie à vier lepeltjes. Dit kan je steeds verder opbouwen, zodat de vaste voeding op een gegeven moment de melkvoeding vervangt. Een goed tijdstip om zijn eerste hapjes te geven, is direct na zijn melkvoeding of tussen twee voedingen door.
Niet te veel ineens, de darmen moeten wennen aan vaste voeding. Recepten voor oefenhapjes zijn super eenvoudig zelf te maken. Deze oefenhapjes komen namelijk nog niet in de plaats van de borstvoeding of flesvoeding. Het geven van deze oefenhapjes blijf je doen tot je baby een maand of 8 is.
Pasta, aardappel en rijst. Je baby kan als hapje ook pasta, aardappel of rijst proberen. Maal het wel goed fijn of prak het goed fijn met een vork. Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem.
Hoeveel fruit mag een baby van bijv.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
Je kunt je baby nu bijvoorbeeld in plaats van borst- of flesvoeding een vast hapje in de avond geven. Dat kan bestaan uit ongeveer 150-200 gram voedsel: bijvoorbeeld 100 gram groenten, 80 gram koolhydraten (rijst, aardappelen of pasta) en 20 gram eiwitten (vlees, vis of ei).
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta. Ook in deze fase is het vooral belangrijk dat hij nieuwe smaken en structuren probeert en hieraan went.
De eerste zes maanden moet je baby na het voeden 10 tot 15 minuten rechtop gehouden worden.
Als jouw kindje zes maanden is, kun je hem brood geven. Een korstje brood om op te sabbelen is voor de meeste kinderen een leuke kennismaking met dit waardevolle product. Geef daarna wat stukjes brood, begin met (licht)bruin brood zonder beleg. Brood dat een dag oud is plakt minder.
Dit zijn echt oefenhapjes: je kind leert happen van de lepel en oefent daarmee zijn mondspieren. Ook went hij aan nieuwe smaken. De melkvoedingen blijven het belangrijkste tot je kind ongeveer acht maanden oud is. Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 á 2 keer per dag 3 tot 4 kleine lepeltjes.
Als uw baby er klaar voor is dan kunt u een begin maken met het overstappen naar vier voedingen per dag. De voeding van 22.30 uur slaat u over. Als u ervoor kiest om rijstebloempap te geven, kunt u dit ook aanmaken met afgekolfde melk.
Er is geen vaste hoeveelheid, maar zorg ervoor dat u niet meer dan ongeveer 120 g per dag eet. Net als groenten, kan baby al veel fruit eten.
Ritme van jouw baby van 5 maanden
Op die manier werk je hazenslaapjes in de hand. Het wordt 's avonds en 's nachts dan een stuk lastiger om je kindje goed te laten slapen. Let daarom op de 3 dutjes per dag en zorg ervoor dat je daarmee aan het aantal uren slaap per dag komt.
Tussen een en twee jaar kan je peuter leren om zelf met een lepel te eten. Meestal laat een kind merken er klaar voor te zijn door naar de lepel te grijpen.
De volgende producten zijn geschikt voor je kindje van 5 maanden: Zacht, zoet fruit zoals avocado, mango, banaan, perzik, peer of abrikoos. Groente die je makkelijk kan prakken, zoals bloemkool, wortels, courgette, bruine bonen, broccoli, pompoen en erwten.
Je moet zelf gewoon kijken wanneer het jullie het handigst uit komt. Tot 6 maanden zijn fruit en groentehapjes leuk voor erbij, maar ze vervangen geen fles. Vanaf 6 maanden ga je langzaam de flessen afbouwen en vervangen door groente enzo. Veel plezier met het eerste fruithapje!!!!
Bij borstvoeding geef je de hap in combinatie met een borstvoeding, bij kunstvoeding geef je het halverwege twee voedingen, zodat er minimaal een uur tussen hap en melk zit. Na een weekje of wat, dat verschilt van kind tot kind, als kind lekker dooreet van de hap dan kan het een melkvoeding gaan vervangen.
Introduceren pinda:
gebruik pindakaas (met 85 – 100% pinda) in een babyvoeding naar eigen keuze 2. roer de aangegeven hoeveelheid pindakaas (zie afbeelding) door 100 gram babyvoeding zodat er een gelijk mengsel ontstaat 3. verdeel de introductie over 2 dagen zoals op de bijbehorende afbeelding is aangegeven 4.
Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango.