De eerste ontlasting na de geboorte heet meconium. Het ziet er donkergroen uit. Soms poept het kind al voordat hij geboren is in het vruchtwater. Wanneer uw vliezen breken kunt u zien of het vruchtwater groen is.
Meconium - De eerste ontlasting van je baby
Deze eerste poep wordt ook wel kinderpek of darmpek genoemd. Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm die de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten.
Na de geboorte: meconium
Je baby's eerste ontlasting hoort binnen 48 uur te komen. Deze kleverige boel is pikzwart en heet meconium. Geen zorgen, de ontlasting wordt na een dag of twee vanzelf dunner, wateriger en geler. Hoera, dat wijst erop dat je baby de melk goed verteert.
Het meconiumhoudende vruchtwater is gevaarlijk als de baby dat in zijn longen zou krijgen, het is belangrijk dat het mondje van de baby wordt schoongemaakt, voordat hij voor de eerste keer gaat ademen. Het schoonmaken van de mond- en keelholte gebeurt door hem uit te zuigen zodra het hoofdje geboren is.
Meconium is, om het kort uit te leggen, de eerste stoelgang van je baby. Het is een geurloze, groen-zwartachtige en slijmachtige substantie die je na de eerste darmbewegingen van je baby terugvindt in zijn luier. Meestal gebeurt dit binnen de eerste 24 uur na de bevalling.
Uit onderzoek blijkt dat baby's met poep in het vruchtwater vaker extra zorg nodig hebben na de bevalling. Het risico op ernstige problemen bij de geboorte is klein, maar komt in dit soort gevallen meer voor. Daarom is het advies om in het ziekenhuis te bevallen.
Het kind kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder uw zwangerschap, hoe groter de kans dat uw kind in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de kinderen in het vruchtwater gepoept.
De eerste ontlasting na de geboorte heet meconium. Het ziet er donkergroen uit. Soms poept het kind al voordat hij geboren is in het vruchtwater. Wanneer uw vliezen breken kunt u zien of het vruchtwater groen is.
Meconium is plakkerig, kleverig, zwart van kleur en volledig geurloos. Niet exact wat je verwacht had bij een poepluier! Deze ontlasting heeft je baby door het slikken van vruchtwater in de baarmoeder. Volledig normaal, en het verandert vanzelf zodra je baby begint aan borstvoeding of flesvoeding.
Asfyxie betekent letterlijk 'niet ademen'. Uw baby heeft tijdens de zwangerschap of rond de bevalling tijdelijk een tekort aan zuurstof gehad. Direct ingrijpen is erg belangrijk. Alle cellen in ons lichaam hebben namelijk zuurstof nodig om te functioneren.
Het meeste vocht heeft je kindje alweer uitgeplast, maar een deel ervan – samen met wat huidcellen, lanugohaar en andere deeltjes – blijven zitten in de ingewanden van je baby. Het geheel van deze ingrediënten vormen de plakkerige, kachtige substantie die meconium genoemd wordt.
Meconium - De eerste ontlasting van je baby
Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm die de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten. Na twee dagen verandert de poep, het wordt dunner, wateriger en geler. Dat is een teken dat er melk verteerd wordt.
Soms kan deze urine ook gekleurd zijn. Je ziet dan oranje vlekjes in de luier. Dit zijn uraten (urinezuurkristallen) en onschuldig. Is de voeding goed op gang gekomen zal dit verdwijnen.
De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby's in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby's heeft hier geen last van.
Bij borstvoeding kan een baby 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1 keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is en je kind goed plast en goed groeit. Vanaf 6 weken gaan borstgevoede baby's vaak minder vaak poepen.
Bij baby's die alleen borst- of flesvoeding krijgen, is de ontlasting over het algemeen geelbruin van kleur, een beetje zoals mosterd. Als de kleur naar geelgroen neigt, is er in principe niets om je zorgen over te maken. Vind je de groene ontlasting van je baby opvallend groen, dan kan dat meerdere dingen betekenen.
Vruchtwater is kleurloos, ruikt zoetig en er kunnen vlokjes van huidsmeer in zitten. Bij regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin kunnen deze weeën kortdurend om de 11-15 minuten zijn. We spreken van ontsluitingsweeën als deze samentrekking een minuut aanhoudt en om de vier tot vijf minuten is.
Overlevingsinstinct. De geur van een baby én alles wat schattig is aan een baby (het lieve gekir, de bolle wangen, die twee plukjes haar) maken deel uit van het overlevingsinstinct van een baby. Het is een biologische en natuurlijke tactiek om liefde te krijgen van mensen om zich heen.
Het is belangrijk dat je binnen 6 uur na de bevalling goed geplast hebt. Na een bevalling in het ziekenhuis moet je geplast hebben voordat je naar huis mag. Ga daarna iedere 2-3 uur naar het toilet en voor het voeden. Een lege blaas is beter voor het samentrekken van de baarmoeder en voorkomt ruim vloeien.
Eigenlijk net als bij volwassenen: in de poep zitten onverteerde voedingsresten. De poep ziet er vaalgeel tot gelig bruin uit. Baby's die de fles krijgen, poepen vaak een keer per dag omdat de flesvoeding niet helemaal verteert en zich dus sneller in de darmen ophoopt.
Als je baby later vast voedsel gaat eten, krijgt zijn ontlasting allerlei verschillende kleuren: rood als hij bietjes heeft gegeten, oranje na een wortelhapje en groene ontlasting als je baby spinazie op heeft.
Het spijsverteringskanaal van je baby is nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor het voedsel nog niet zo goed wordt verteerd als bij een volwassene en dus zorgt voor groene ontlasting bij je baby.
Soms lukt het rijp maken van de baarmoedermond niet binnen een dag en kan dit meerdere dagen duren. De gynaecoloog of verloskundige bespreekt met u wat er dan gedaan wordt.Er kan bijvoorbeeld opnieuw een ballonkatheter worden ingebracht of er kunnen opnieuw medicijnen worden gegeven.
Waarom poept het kind in het vruchtwater? Omdat veel kinderen die in het vruchtwater poepen geen enkel probleem hebben bij de geboorte, kan het gewoon betekenen dat het kind volgroeid is. De darmen zijn rijp en er is verder niets aan de hand.
Bovendien ruikt vruchtwater zoetig en is het meestal kleurloos.