Varkensvlees van dieren die onder gecontroleerde omstandigheden zijn gefokt, inclusief ras en veevoeder. Vrouwelijke varkens van het vaderlijke ras Duroc.
De bekendste gekookte ham is ongetwijfeld Yorkham, die is ontleend aan Engeland. Voor deze ham zijn alleen de allerbeste delen van het varken gebruikt. De ham is in zijn eigen bouillon gekookt, waardoor de heerlijke vlees smaak behouden blijft.
Serranoham is een gedroogde ham van allerlei gekruiste 'witte' varkensrassen. Je kunt een goede serranoham herkennen doordat hij donkerroze van kleur is. De ham is dikker en minder gemarmerd dan ibéricoham en de poot korter. Door de kortere en minder rijke voeding is het vet wit, harder en minder soepel.
Ham of hesp (algemeen Belgisch-Nederlands) is het gekookte, gedroogde, gepekelde of gerookte vlees van het dikke deel van de achterbil van een varken.
Levoni parmaham staat bekend als de meest beroemde Italiaanse rauwe ham, gemaakt van Italiaanse varkens die zijn onderworpen aan de “Consorzio di Parma” regelgeving. Levoni parmaham is 18 tot 24 maanden gedroogd en gezouten. Levoni parmaham wordt gekenmerkt door een bijzonder milde en delicate smaak.
Verschil met andere gerijpte hammen: de Spaanse serranoham is de gezondste. Zowel de “Bayonne ham” als de Prosciutto di Parma en San Daniele staan langer en overvloediger in contact met zout, een bron van nitrieten. Bij serranoham duurt dit contact hoogstens 15 dagen terwijl dit bij andere hammen tot 30 dagen kan zijn.
De beste keuze is doorgaans rauwe ham… Rauwe ham moet niet worden gezien als “een plakje dood dier” dat volledig onbereid wordt gegeten (wat bij rauwe vis soms wel het geval is). Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter- en beenham. Dit komt doordat er meer pezen en zenen in de schouder zitten en daardoor ook meer vet. Daarnaast is de schouder kleiner, waardoor je er minder grote, mooie plakken van kan snijden.
De magerste en gezondste stukken vlees van het varken zijn varkenshaas, fricandeau en varkensfilet. In varkensvlees zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen, waaronder essentiële vetzuren en aminozuren; vitamines A, B1, B6, B12 & D; ijzer en zink.
Bij het inwrijven van het zout wordt er veel minder zout gebruikt dan bij andere hammen, waardoor parmaham iets zoeter smaakt. Serranoham moet voorzien zijn van het S-keurmerk, anders mag het geen serranoham heten.
3. Jamón Ibérico, (ookwel Pata Negra) wordt tot de beste rauwe hamsoorten gerekend. De Iberische varkens waarvan de hammen worden gebruikt hebben zwarte hoeven, vandaar de bijnaam 'pata negra' wat zwarte poot betekent. De voorpoten worden meestal gedurende 14-18 maanden gerijpt, de achterpoten 24-26 maanden.
Jamón (spreek je uit als 'gamón') is Spaans voor 'ham', het is dus niets meer of minder dan ham, welke kan variëren van de gewone gekookte variant, tot de bijzondere Pata Negra. Eén van de bekendste (Spaanse) hammen is toch wel de Jamón Serrano, beter bekend als Serranoham.
Gerookte / rauwe ham wordt gemaakt van een uitgebeende ham. Deze wordt gezouten, gedroogd en gerookt waar hij zijn karakteristieke smaak aan te danken heeft. Het roken gebeurt boven een bedje van eiken en beuken houtsnippers in onze ouderwetse rookschouw, en dit proeft u.
Het bijzondere van parmaham is dat er minder zout wordt gebruikt dan bij andere rauwe hamsoorten. Dit geeft de relatief zoete, milde smaak die zo kenmerkend is voor parmaham. Na het zouten gaan de hammen de koelcel in waar ze 60 à 70 dagen rusten, afhankelijk van het gewicht.
Standaardtaal in België. Algemeen Nederlands is: ham.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Mager, onbewerkt vlees is de beste keuze wanneer je wilt afvallen. Onbewerkt betekent dat het vlees een natuurlijk product is zonder toevoegingen. Een rookworst of hamburger zijn voorbeelden van bewerkt vlees.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Verzadigd vet heeft je lichaam niet nodig, het kan ervoor zorgen dat je aankomt en het kan je cholesterolgehalte verhogen. Kies daarom vooral voor magere vleeswaren! Magere vleeswaren: rookvlees, ham (alle soorten), fricandeau, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet, filet americain, casselerrib, gekookte lever, ossenworst.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza. Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten.
Magere vleeswaren (18-23 kcal)
De top 10 magere vleeswaren luidt als volgt (kcal per plakje): kalkoenfilet (15 kcal), runderrookvlees (15 kcal), fricandeau (18 kcal), kipfilet (19 kcal), beenham (19 kcal), runderlever (20 kcal), casselerrib (20 kcal), schouderham (20 kcal), achterham (20 kcal), rosbief (23 kcal).