Elmax is een zeer moderne poeder metallurgische staalsoort vervaardigd door Uddeholm in Zweden. Elmax beschikt over een zeer fijne kristalstructuur en zeer kleine en uniform verdeelde carbides. Elmax heeft uitstekende corrosie bestendige eigenschappen en combineert dat met een hoge slijtvastheid, hardheid en taaiheid.
De legering van het 3CR13 staal verhoogd weerstand tegen corrosie. Messenmakers over de hele wereld gebruiken dit staalsoort veel omdat het relatief makkelijk te bewerken is, waardoor ze goedkope maar duurzame messen kunnen maken. In feite is 3CR13 het meest gebruikte staalsoort voor zakmessen en vaste messen.
Aogami Super staal bevat naast koolstof, ook nog meer wolfraam en chroom dan Aogami #1 en daardaast ook nog molybdeen en vanadium, hierdoor is dit staal extreem hard maar ook taai en kan dit staal (samen met ZDP-189 staal) gezien worden als de beste staalsoort voor gebruik in keukenmessen.
Hoewel messen van koolstofstaal langer scherp blijven kiezen de meeste mensen toch voor roestvrij-staal. Dat gedijt beter in vochtige ruimtes (zoals keukens) en roest minder snel. De hardheid van staal wordt gemeten op de schaal van Rockwell. Hoe hoger de waarde, des de langer het staal van een mes scherp blijft.
Victorinox gebruikt anodisch geoxydeerde montageplaten, bestaande uit een aluminium legering welke de messen lichter maken in gewicht. Voor de verschillende delen van de Victorinox messen worden staalsoorten met verschillende hardheden gebruikt (mes RC56 en kurketrekker bijvoorbeeld RC49).
Titanium is bijna de helft lichter dan staal en heeft een grotere treksterkte en vloeispanning dan 4130 staal, maar is ook half zo stijf. Titanium buigt bij minder kracht door en is dus slapper.
Voor een goed vergelijk moeten de juiste legeringen bestudeert worden alvorens tot een materiaalkeuze over te gaan. In algemeen is RVS (540 - 750 N/mm²) sterker dan S355 (510 - 680 N/mm²) en S235 (360 - 510 N/mm²). Wordt echter een hoogsterkte staal ingezet dan zal deze sterker zijn dan RVS.
Hoog koolstofstaal wordt van oudsher veel gebruikt voor messen. Dit is ook niet gek, de elementen zijn ruim voorhanden en als het mes eenmaal geproduceerd is, behoudt het zijn scherpte prima. Over het algemeen behoudt koolstofstaal zijn scherpte beter dan roestvast staal.
Maar welke messen hebben een hoge hardheid? Alle messen met een hardheid vanaf ongeveer 56-58° HRC (en natuurlijk alles daarboven) hebben een langdurige scherpte. We hebben het dan onder andere over de messen van Chroma, Diamant Sabatier, Global, Opinel en Robert Herder.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
Gehard stalen kettingen zijn te herkennen aan de platte schakels in de ketting: door de schakels plat te walsen wordt het staal harder. Die schakels kunnen zilverkleurig of goudkleurig zijn.
Staal is een veelgebruikt constructiemateriaal. Het bestaat met name uit koolstof en ijzer. Er zijn ten minste drie staalsoorten te onderscheiden: constructiestaal, machinestaal en gereedschapstaal.
Als het een opvouwbaar mes is met maar 1 snijkant en deze uitgevouwen niet langer dan 28 cm is, is het toegestaan. Stiletto's, vlindermessen en valmessen zijn geen zakmessen en zijn streng verboden. Lees hier of het toegestaan is om andere messen op zak te hebben.
Een opvouwbaar zakmes van maximaal 28 centimeter (uitgevouwen) met 1 snijkant mag u in de meeste gevallen wel bij u hebben. Dit is afhankelijk van de plaats waar u het mes bij u heeft. Een horecagelegenheid of voetbalstadion mag u bijvoorbeeld niet in met zo'n zakmes.
Carbon messen zijn gevoelig voor roest en daarom vereisen ze iets meer onderhoud dan messen van roestvrij staal. Gelukkig krijgt het staal een natuurlijke bescherming in de vorm van een patinalaag.
Slagersmessen hebben een lang, dun en vlijmscherp lemmet. De lemmetlengte van de messen ligt tussen de 15 en 25 centimeter. De lengte van dit mes is dan ook te vergelijken met dat van een koksmes. Het traditionele slagersmes heeft een wat rondere afwerking van het lemmet.
Hou een A4-tje aan een rand (of hoek) vast en laat het papier hangen. Snij nu met je mes in de rand waaraan je het mes vasthoudt. Het mes moet gemakkelijk door het papier snijden, waarbij je het hele lemmet van hiel tot mespunt gebruikt. Als dat zonder haperingen lukt is het mes bruikbaar scherp.
Titanium heeft de hoogste sterkte-gewicht-verhouding van alle elementen.Het is sterker dan staal, maar het is bijna de helft lichter van gewicht. Daarnaast is het een stuk corrosiebestendiger dan de meeste rvs-soorten. Toepassingen waarin rvs is verwekt worden daarom ook steeds vaker ingeruild voor titanium.
Ook ijzer is een metaal. Maar ijzer alleen is niet zo geschikt om te verwerken – zo leert ons een scheikundeboek – omdat het nogal bros is. Als je er koolstof aan toevoegt, wordt het hard en veerkrachtig, en dan heet het staal. staalsterk kunnen zeggen, omdat staal veel sterker is dan ijzer.
Carbon staal is een speciaal soort staal met een hoog koolstofgehalte. Hierdoor blijft het lemmet van het mes langer sterk en heeft het een hoge hardheid. Dit materiaal heeft in gebruik ook een keerzijde. Door het hoge percentage koolstof in het lemmet van deze messen is het erg gevoelig voor roesten.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
Kan inox roesten? Ja!Net als de meeste andere metalen kan inox roesten (oxideren). Het corrosiegedrag van metalen is afhankelijk van de legerings- elementen.
Jazeker, ook roestvast staal moet onderhouden worden om roestvorming te voorkomen. Zure regen, zeelucht, metaaldeeltjes en andere factoren van buitenaf tasten het oppervlak van RVS aan.