De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer.
Hoe vaak een kat poept is afhankelijk van zijn dieet. Eet uw kat kwalitatief goede voeding, zoals Smølke, dan poept een kat ongeveer eens per dag/twee dagen. Katten die veel blikvoeding krijgen zullen vaker poepen, zo ook katten die voornamelijk brokjes eten die bestaan uit plantaardige materialen.
Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Maar als uw dier 3 dagen geen ontlasting heeft gehad, of moeite heeft met ontlasten, dan kan er sprake zijn van obstipatie (het niet kunnen kwijtraken van ontlasting).
Als de kat naar verhouding met lichaamsgrootte veel ontlasting heeft, kan dit wijzen op een grote onverteerbaarheid van het voer. Een andere mogelijkheid is dat uw kat te veel eten krijgt. Normale ontlasting is rond en 1,5 tot 2 cm van doorsnede. Kleur: De kleur van de kattenontlasting kan u veel vertellen.
Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer.
U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen. Dit moet direct na de voeding gebeuren door met een wattenstokje of een doekje rondom de anus te masseren en daardoor de poep en plasreflex te stimuleren. Het kitten gaat dan direct poepen en plassen.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol. Rondom het wisselen merk je dat kittens vaak meer uit hun bekje ruiken dan normaal.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
In het begin zal je kitten minstens vier maaltijden per dag eten. Zo krijgt hij de hele dag lang regelmatig energie. Als je hem deze frequentie niet kunt bieden, voed hem dan drie keer per dag. Maar geef hem daarnaast wat brokken als hij in de loop van de dag echt honger heeft.
Een gezond kitten heeft de volgende kenmerken:
Schone heldere ogen zonder uitvloeiing. Uitvloeiing van de ogen kan een teken van niesziekte zijn. Schone, roze oren zonder een spoortje aangekoekte bruine oorsmeer.
Droge voeding (brokjes)
Tussen de 40 tot 90 gram per dag is (afhankelijk van zijn leeftijd) voldoende voor de groei van uw kitten. Droogvoeding is zodoende relatief goedkoper dan blikvoeding. Kittens houden van droge voeding, want ze vinden het leuk om te knabbelen en om hun portie in meerdere keren op te eten.
De kleur, geur, structuur en frequentie van normale kattenpoep. Gezonde ontlasting van een kat is (chocolade)bruin van kleur en heeft een sterke geur. Doordat katten échte vleeseters zijn en dus veel eiwitten binnen krijgen, ruikt de ontlasting van een kat sterker dan bijvoorbeeld die van een hond.
Oorzaken zijn bijvoorbeeld: conflicten met andere katten, pijn of straf bij het poepen. Je vindt de ontlasting dan vaak op willekeurige plekken in het huis omdat je kat steeds op zoek moet naar een nieuwe veilige plek. Het is belangrijk, en leuk!
De organen van dit stelsel beslaan ongeveer 3% van het totale lichaamsgewicht van je kat en ze verteert haar voedsel in ongeveer 12 tot 24 uur. Bij mensen beslaan de organen zo'n 11% van het totale lichaamsgewicht en kan het verteren wel tot vijf dagen duren! Mensen kunnen daarom beter gevarieerd eten dan katten.
De normale kleur van ontlasting is bruin. Deze kleur kan lichter worden als de kat eten krijgt met weinig kleurstoffen. Ook bij een afsluiting van de galwegen kan de kleur van de ontlasting lichter worden. Bij bloedverlies in de maag of dunne darm kan de kat zwarte, zachte, stinkende ontlasting krijgen.
Wanneer je je kat tóch in bad moet doen
Gebruik in dit geval lauw warm water en een klein beetje kattenshampoo. Let er op dat de omgeving waarin je je kat wast goed verwarmd is, anders kan hij het flink koud krijgen. Daarnaast moet je zeker een handdoek klaar hebben liggen, om je kat meteen mee af te drogen.
Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen? Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij.
Een kat die verstopt zit, zit vaak hevig te persen en kan miauwen, blazen of schreeuwen van de pijn tijdens zijn poging om te poepen. Een verstopping is meestal kortdurend en geen reden tot ongerustheid, maar wanneer de ontlasting langere tijd uitblijft, kan deze vast komen te zitten in de dikke darm en endeldarm.
Obstipatie kat verhelpen
De dierenarts zal meestal een pijnstiller in combinatie met laxeermiddelen voorschrijven zodat de ontlasting zacht wordt en makkelijke zijn weg naar buiten kan vinden. Daarnaast kan hij ervoor kiezen de dikke darm te spoelen (onder narcose uiteraard).
Om ervoor te zorgen dat een kitten niet verstopt gaat zitten (obstipatie) kunt u de voeding mengen met koffieROOM. Geen koffiemelk, maar ROOM. Bij ernstige verstopping is het van groot belang dat het kitten een klysma toegediend krijgt bij een dierenarts. Niet zelf doen.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
Normaal gesproken stimuleert het moederdier het kitten te plassen en poepen door het perianale gebied te likken. Op een 2-3 weken leeftijd zal het kitten zonder stimulatie ontlasten. Probeer zo snel mogelijk aan te leren dat een kitten plast en poept buiten hun nestgebied.