De hersenen van T. rex waren weliswaar 62 keer zo groot als die van Dilon, maar de voor- en middenhersenen van T. rex waren relatief kleiner. Deze delen van de hersenen zijn betrokken bij het aansturen van beweging.
Vijftien meter lange dinosaurus had brein ter grootte van een appel.
rex zeer sterke tanden, en het grote roofdier had bovendien de krachtigste beet ooit. Daardoor kon T. rex met gemak botten doorbijten. De schedel en tanden van Tyrannosaurus rex waren sterk en konden een enorme druk weerstaan.
Een handiger maatje voor in je huis. Trix at ongeveer 70 kilo vlees per dag.
De in Canada gevonden Tyrannosaurus rex (T-rex) 'Scotty' is de allergrootste T-rex ooit. Het dier was langer dan 13 meter en woog meer dan 9.000 kilogram, ruim 3.000 kilogram meer dan het allergrootste landdier ter wereld, de Afrikaanse olifant. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in The Anatomical Record.
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
Brits onderzoek draagt een nieuw steentje bij aan de reputatie van de Tyrannosaurus rex als monsterlijk roofdier: deze vleesetende dino had waarschijnlijk de grootste bijtkracht van alle bekende landdieren. Hij had dankzij films als Jurassic Park natuurlijk al de reputatie van een waar monster.
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
De T-rex kan je zien
Niks van waar, de T-rex kon prima zien, waarschijnlijk zelfs beter dan mensen!
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
rex was met zijn omvang en sterke kaken een geduchte tegenstander voor veel tijdgenoten. Maar had de dinosaurus zelf ook iets te vrezen? Jawel, maar dat gevaar kwam niet van andere giganten. Sterker nog: het gevaar was uitzonderlijk klein.
Hoewel T-rex-fossielen op bijna elk continent zijn gevonden, komen ze het meest voor in West-Amerika. Tyrannosaurus rexen waren hele goede zwemmers!
De Tyrannosaurus Rex leefde zo ongeveer zeventig tot zesenzestig miljoen jaar geleden, tijdens het latere Krijt-Tijdperk. Het Krijt is een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
"We weten dat ze oren hadden waarmee ze geluiden met een lage frequentie konden opvangen", stelt het INAH. "Dus ze moeten vreedzaam maar ook spraakzaam zijn geweest." Volgens de paleontologen konden de dinosauriërs 'geluiden uitstoten om vijanden weg te jagen of voor voortplantingsdoeleinden'.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
De Tyrannosaurus rex beter bekend als de T-rex is een van engste dieren die er ooit bestaan hebben. Met zijn dodelijke kaken, die máár liefst vijftig dolkachtige tanden hadden kon hij elk ander dier uit zijn tijd makkelijk de baas.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
De ledematen tellen 89 botten wat het totaal aantal beenderen bij Tyrannosaurus op ongeveer 210 brengt.
De domste dino? Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben.
De snelste dinosaurus was de velociraptor (snelle dief). Deze vleesetende dinosaurus leefde ongeveer 100 tot 35 miljoen jaar geleden, in het boven-krijt tijdperk. Hij werd tot 1 meter hoog en 2 meter lang en woog tussen 7 en 15 kilogram. De velociraptor haalde snelheden tot 80 km/uur.
rex is de vraag welke kleur en textuur de huid van het dier had. Kleurpigmenten worden uiterst zelden gevonden. Waarschijnlijk had Tyrannosaurus camouflagekleuren met bruine, groene of donkere kleuren. Wellicht met strepen of stippen.