Arla biologische kefir is te koop bij Albert Heijn, Jumbo, Boni, Coop, Deen, Emte, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Plus, Poeisz, Spar.
Wil je echte kefir scoren, dan lijkt de weg naar de biowinkel de meest gunstige. Daar vind je een aantal kefir producten die worden gemaakt met echte korrels, of gevriesdroogde korrels.
Maar waarom is deze Arla kefir nou zo gezond? Kefir bevat calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Samen met vitamine B2 helpen deze vitamines bij vermoeidheid en het behoud van een gezonde huid.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Arla Biologisch kefir naturel bestellen | ah.nl.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Sinds kefir in Nederland zo populair is geworden, zien we ook in Nederlandse supermarkten als de Lidl, AH, Jumbo en Aldi producten verschijnen die de naam 'kefir' dragen. Als u kefir in de supermarkt wilt kopen, dan hebt u de keuze uit talloze verschillende merken.
Indien u er voldoende tijd voor heeft in de ochtend, dan raden wij u aan om kefir zoveel mogelijk op nuchtere maag te nemen. Heeft u die tijd simpelweg niet, dan kan het absoluut geen kwaad om kefir tijdens of na een maaltijd te eten of te drinken.
Kefir bevordert de stoelgang
Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen. Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS).
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Arla kefir is een gefermenteerde zuiveldrank met de textuur van drinkbare yoghurt. Fermenteren houdt in dat de lactose (melksuiker) wordt omgezet in bacteriestammen door een gistingsproces. Het fermenteren, oftewel verzuren van het product gebeurt door de culturen die in kefir zitten.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Melkkefir korrels tot 3 weken bewaren.
Eet meer groente en fruit De oplosbare vezels in groente en fruit zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in de darm. Ze kunnen deze fermenteren en omzetten in goede stoffen. Vooral artisjok, banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en schorseneer zijn rijk aan inuline, ook wel een prebioticum genoemd.
Kefir melk zit qua smaak tussen karnemelk en yoghurt in. Heb je de drank gefilterd en laat je hem daarna nog 24 uur buiten de koelkast staan, dan is de lactose bijna geheel verdwenen en wordt de smaak zachter en de kefir dikker.
Kefir (ook wel melkkefir genoemd) is een licht-alcoholisch gefermenteerd drankje (tot 2 procent alcohol), vergelijkbaar met yoghurt en karnemelk. Door zogenaamde kefirkorrels met melk te mengen en deze op kamertemperatuur te laten rusten, treedt fermentatie op. Het resultaat is een yoghurt-achtig drankje.
Waarom is rauwe melk kefir gezond? Doordat de drank gefermenteerd is, blijven de gezondheidsvoordelen van rauwe melk behouden. Door de verschillende melkzuurbacteriën en gisten wordt de darmflora aangevuld en onderhouden. Rauwmelkse kefir bevat bovendien veel meer vitamine K2 dan bijvoorbeeld magere of halfvolle kefir.