Wat is de Low Poo methode? Bij de Low Poo methode gebruik je wel shampoo en conditioner, maar gebruik je niet de reguliere producten van de drogist. Je gaat dan voor natuurlijke producten, zonder schadelijke ingrediënten. De shampoo schuimt in dit geval veel minder of zelfs niet, maar maakt je haren wél schoon.
Shampoos bevatten vaak agressieve stoffen die onze hoofdhuid kunnen beschadigen. Bovendien wassen ze al het vet uit je haar en van de hoofdhuid weg.
Wanneer je (te) lang je haren niet wast, bouwen haarstylingproducten zich op en die zorgen er op den duur voor dat je haren zwaar worden en gaan hangen. Buh-bye volume. Vooral mensen met fijn en/of dun haar moeten hiervoor oppassen.
Veel gebruikte niet in water oplosbare siliconen zijn dimethicone, dimethiconol, cetearyl methicone en cyclomethicone. Dit is in feite vrij eenvoudig, shampoos met SLS en SLES zullen de siliconen vrij goed uit je haar wassen, houdt er natuurlijk rekening mee dat dit niet na slechts één wasbeurt al gebeurt is.
Andere manieren om Dreft te gebruiken
Je kan bijvoorbeeld als je haar erg vet is door het werken met olie, je haar wassen met Dreft. Doordat Dreft agressiever is dan de meeste shampoos en ook werkt tegen een vette vaat, zal dit ook je haar ontvetten.
Zet door en verwacht niet onmiddellijk resultaat
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Je haren alleen met water wassen
Warm water verwijdert ook een groot deel van het overtollige talg in je haren en op je hoofdhuid. MAAR!! Water stript niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter. Daarom zul je door een overgangsfase heen moeten.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Probeer het dan wel langer dan twee weken, ga voor minimaal zes weken. Tussendoor mag je wel je haar gewoon nat maken (dat heb ik deze keer niet gedaan). Als het goed is moet je dan een verandering in je haar gaan zien – een soort detoxkuur voor je hoofdhuid als het ware!
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
We raden voor krullend en golvend haar aan om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Voor mensen met kroeshaar is een keer per week voldoende. Goed om te weten: wanneer je kroeshaar hebt, is het gebruik van conditioner net zo belangrijk als shampoo. Houd je haar soepel en zacht met een goede conditioner.
Droogshampoo kan geen kwaad, op voorwaarde dat je er geen dagelijkse gewoonte van maakt. Plan de dag nadien gewoon een wasbeurt in, om deze redenen: Droogshampoo absorbeert niet alleen de olie op je lokken, maar ook die op je hoofdhuid. Bij overmatig gebruik kan dat irritatie, jeuk en roos veroorzaken.
Probeer je haar niet te vaak te wassen, zodat je de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de kans geeft om het werk te doen. Wanneer je je haar wel te vaak wast, kan de shampoo de natuurlijke, gezonde voedingsstoffen uit het haar verwijderen, waardoor je haar droog en beschadigd blijft.
Dagelijks je haar wassen kán in principe, tenminste als je geen shampoo met sulfaten gebruikt. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat je haarschubben gaan openstaan, waardoor vuil je haren kan binnendringen.
Azijn laat je haar niet alleen glanzen, maar zorgt er door zijn lichte zuurheid ook voor dat de pH van je hoofdhuid in balans blijft. Een azijnspoeling werkt daarom uitstekend om de krullen in je haar te houden en je haar minder pluizig te maken.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Je haar nat maken zonder het te wassen kan na het sporten dus bijvoorbeeld prima. Wil je je haren nog niet wassen, maar is het wel vettig en is droogshampoo niet genoeg? Draag je haren dan vast, zoals in een staart of knot. Zo valt het een stuk minder op dat het greasy is!
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier.
Daarom is het altijd goed om NA het wassen een conditioner te gebruiken. Een conditioner sluit namelijk de haarschubben en maakt het haar zacht, glad en glanzend.
Het eiwit kan namelijk helpen bij het reguleren van de talgproductie van de hoofdhuid. Ook vermindert het roos en geeft het eiwit volume aan je haar. Wanneer je droog haar hebt, moet je juist het eigeel reserveren. Dit eigeel zorgt voor het herstel van gespleten haarpunten én geeft je haar direct meer glans.
Zo kun je 't beter aanpakken: vul een (oude) plantenspuit met een scheut azijn, gemengd met water. Spuit er wat van in je haar en masseer het een paar minuten in. Zodra je het hebt uitgespoeld, zul je merken hoe schoon je haar aanvoelt.
Ja, het is goed om af en toe je haar met afwasmiddel te wassen. Maar je moet het niet elke dag doen. Het werkt goed om vuil, vet en roos te verwijderen, maar het zal de natuurlijke oliën uit je haar halen en verwijderen.