Gebruik geen azijn of soda om de wasmachine te reinigen.Wasmachinefabrikanten geven aan dat deze middelen de rubbers aantasten. Ga na bij de fabrikant of witgoedzaak, waarmee u het beste uw machine af en toe mee kunt reinigen als u voornamelijk op lage temperaturen wast.
Schade aan kleding, zoals gaten, scheuren en losse stiksels, kunnen erop wijzen dat de stof van mindere kwaliteit is en dat de beschadiging niet persé door de wasmachine veroorzaakt is. Lees de labels altijd voor je de kleding koopt om de kwaliteit te bepalen.
Bevatten 'actieve' bestanddelen: Waspods zijn geconcentreerd. Ook al zijn ze vrij klein, toch bevatten ze actieve bestanddelen die enorm efficiënt zijn voor het proper maken van je was. Minder allergische reacties: Soms is roodheid het gevolg van wasmiddelresten die achterblijven op gewassen kleding.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Voor de witte was levert waspoeder vaak het beste resultaat, maar vloeibaar wasmiddel (zoals pods) houdt kleuren het mooist en werkt meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten en resten in het bakje van je wasmachine achterblijven. Bij pods heb je dit niet.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Als u regelmatig last hebt van olievlekken en vetvlekken, is een vloeibaar wasmiddel wellicht uw beste vriend. Maar als u extra vlekkenverwijderaars gebruikt, is poeder wellicht de beste optie. De populariteit van capsules, een relatief recente uitvinding, is snel gestegen.
Vaatwastabletten. Vaatwastabletten kunnen vetluis tegengaan, dus je kunt wel degelijk een frisse wasmachine krijgen door af en toe twee vaatwastabletten in het zeeplaatje te doen en de machine leeg te laten draaien op 90 graden. Voor een echt schone machine en schone leidingen, gebruik je soda of machinereiniger.
Door de vette wasverzachter gaat de weerstand omhoog, en kan de droger stoppen terwijl de was nog niet droog is', zegt Grootveld. Ook ontstaat er hierdoor een vette laag in de trommel. Dit is slecht voor het apparaat. Ook kan wasverzachter (ondanks de lekkere geur) zorgen voor een stinkende wasmachine.
De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
Met te weinig wasmiddel wordt de was minder goed schoon en grauwig. Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Door te veel wasmiddel kan ook 'vetluis' ontstaan.
Welke wasmachines hebben de langste levensduur? Over het algemeen gaan wasmachines van het merk Miele het langst mee, gemiddeld ongeveer 17 jaar. Wasmachines van het merk Indesit en Whirlpool zijn vaak sneller aan vervanging toe. Vaak al na ongeveer 11 jaar.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
We adviseren om één à twee keer per maand je wasmachine te reinigen. Op deze manier voorkom je problemen en gaat je wasmachine veel langer mee. Maak je wasmachine één à twee keer per maand schoon.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Nadelen bij gebruik vloeibaar wasmiddel:
Vloeibaar wasmiddel kan je op lage temperaturen gebruiken, waardoor je eerder last kunt krijgen van vetluis en een stinkende wasmachine. Ook kan de afvoer eerder verstopt raken doordat er vetresten achterblijven(was daarom regelmatig op 90 graden).
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.