Hoe kan ik kneuzingen behandelen? Voor vermindering van de pijn en zwelling is het belangrijk om de kneuzing direct te koelen. Houd de kneuzing minimaal 10 minuten onder lauw stromend water of gebruik een HeltiQ Instant Koud Kompres of een HeltiQ Koud/Warm Kompres.Stop met de inspanning, geef steun en houd rust.
In principe houd je enkele dagen tot een paar weken last van een kneuzing. Afhankelijk van de ernst van de kneuzing, jouw gezondheid en je leeftijd kan de kneuzing korter of langer duren. Kinderen herstellen bijvoorbeeld een stuk sneller dan volwassenen.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Door het gekneusde lichaamsdeel omhoog te leggen, stroomt het bloed terug naar het lichaam. Hierdoor vermindert de zwelling en de pijn. Ook het koelen van de plaats waar het letsel zit gedurende minstens 10 minuten, helpt om de zwelling te laten afnemen.
Een gekneusde voet ontstaat door beschadiging van weefsel. Kleine bloedvaten raken beschadigd waardoor bloed in het omliggende weefsel ophoopt. Een gekneusde voet kan blauw of paars van kleur worden en heel pijnlijk zijn. Sporters hebben vaak te maken met kneuzingen en dan voornamelijk aan de voet.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Kleine kneuzingen, zoals blauwe plekken, zijn goed zelf te behandelen met wrijfmiddelen in de vorm van een crème of gelei. Het belangrijkste bestanddeel van deze producten is veelal arnica, ofwel valkruid. Het heeft de reputatie om zwellingen door kneuzingen tegen te gaan.
Bij een gebroken of gescheurd middenvoetsbeentje is er vaak een moeilijk te beschrijven pijn aanwezig in de middenvoet. Meestal is de pijn plotseling ontstaan tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel lopen en staan. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Hoe lang kun je last hebben van een kneuzing? Een lichte kneuzing kan ongeveer drie weken duren.Indien je een zware kneuzing hebt opgelopen kan dat veel langer aanhouden, houd rekening met gemiddeld zes weken.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven. Deze foto kan alleen na verwijzing van een arts gemaakt worden.
Hirudoid is aangewezen bij de behandeling hematomen, kneuzingen, gezwellen, oedemen of blauwe plekken.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Om de zwelling als gevolg van een voet- of enkelblessure te verminderen, rust je uit om te voorkomen dat je op de gewonde enkel of voet loopt, gebruik je een ijskompres, wikkel je de voet of enkel in met compressieverband en hef je de voet op een kruk of kussen.
Een botbreuk kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen is er sprake van pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
U krijgt gips voor 1 week. U mag niet op de gebroken voet staan of lopen.
Symptomen van een gebroken voet
Pijn in de voet. Zwelling. Verminderde functie. Blauwverkleuring, meestal niet direct maar ontstaat een dag later.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Na een paar dagen neemt de zwelling af. Vaak kleurt de hiel, de buitenkant van de voet, en de tenen ook blauw (en later groen en geel). Meestal kunt u na 2 weken weer normaal lopen, fietsen en springen.
Als het koelen pijn doet kan dit een indicatie zijn van een beschadigd bot, een scheurtje in het bot of een breuk. Als je hierover twijfelt neem dan contact op met de huisarts.
Maar hoe weet je dan of je hand gebroken of gekneusd is? Het grote verschil tussen een gebroken hand en een gekneusde hand is dat bij een gebroken hand de pijn op 1 plek zit, namelijk bij de breuk. Druk je op deze plek, dan voel je direct pijn. In het geval van een kneuzing doet de hele hand pijn.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Als de gewrichtspijn het gevolg is van een kneuzing, verstuiking of blessure kunt u een op te smeren middel met een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen. Sommige mensen hebben hier baat bij.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Laat het been niet afhangen maar houd het been hoog, de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de lies. Hierdoor zal de zwelling sneller afnemen en de pijn verminderen. Leg 's nachts een kussen onder het voeteneinde van het matras.Beweeg de voet geregeld op en neer om vastzitten van de enkel te voorkomen.