Overprikkeling door geluid Veel baby's en peuters schrikken snel van harde geluiden. Hard geluid doet bij sommige kleintjes ook zeer aan de oren, omdat hun gehoor gevoeliger is. En dan zijn er nog de baby's die merkbaar snel overprikkeld raken. Gehoorbescherming kan ook voor deze kindjes prettig zijn en rust geven.
Je hebt het niet altijd in de gaten maar baby's en kleine kinderen worden regelmatig blootgesteld aan harde geluiden. Dit kan al op jonge leeftijd leiden tot blijvende gehoorschade.
Langer dan 8 uur blootgesteld worden aan een volume van meer dan 80 dB wordt afgeraden als je zwanger bent. Geluiden boven 110 dB zijn zelfs onmiddellijk schadelijk voor je baby.
Gehoorschade bij baby's komt regelmatig voor. Dit begint al tijdens de zwangerschap. Wanneer een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan lawaai, dan heeft ook haar ongeboren baby daar last van.
Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week). Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.
De kans op schade wordt groter naarmate je heftiger en langer blootge- steld bent aan trillingen. In ernstige gevallen kan het leiden tot vroeggeboorte. Ook is de baby in de baarmoeder gevoelig voor bepaalde invloeden van buitenaf. Hard geluid op je werk kan ook een risico zijn.
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in je oor beschadigd raken. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is.
Zij legt uit: 'Een luidkeels huilende baby kan ongeveer 80 decibel produceren. Geluid vanaf 80 decibel kan schadelijk zijn voor het gehoor, afhankelijk van hoe lang je ernaar luistert. In principe kun je 8 uur per dag 'veilig' naar 80 decibel luisteren.
Je baby reageert op geluiden door zelf geluidjes te maken en het hoofd en de ogen te bewegen naar waar het geluid vandaan komt. Jonge baby's maken vaak nog niet veel oogcontact, maar al na een paar weken verandert dat. Je kind gaat je steeds meer en langer aankijken. Dit reageren kost je baby nog wel veel energie.
Eerste levensjaar
Vlak na de geboorte zullen kinderen reflexmatig op geluiden reageren door bijvoorbeeld met de ogen te knipperen of ze wijder te openen. Wanneer geluiden zich plotseling voordoen en ook hard zijn, kan een kind ervan schrikken. Dit is vaak te zien aan de plotselinge bewegingen met armen en of benen.
Stimulans voor de taal- en spraakontwikkeling
Luisteren naar muziek is niet alleen fijn en gezellig, het is ook nog eens goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je baby. Het luisteren naar de verschillende klanken helpt je kindje bij het leren van zijn eerste woordjes.
Het gemiddelde geluid is zo'n 70 dB, met uitschieters naar 90 dB. De sssssh zal uw baby kalmeren. Hoe harder de baby huilt, hoe harder de sssssh moet zijn om de baby stil te krijgen.
Het gemiddelde geluid van een huilende baby is zo'n 70 decibel, met uitschieters naar 90 decibel. Dat is te vergelijken met het geluid van auto's die voorbijrijden op de snelweg.
Overrompel hem niet door nu naar een concert te gaan waar de muziek en de trillingen van de muziek te hard doordringen in je buik.Dat soort harde geluiden kun je vanaf nu beter vermijden.
Je baby gebruikt haar/zijn spieren in de nek om een harde "E" -klank aan het begin uit te stoten om de buik naar buiten te "duwen". Misschien heb je iets aan deze theorie, en kun je gaan oefenen met het luisteren naar de verschillen in het geluid en gehuil van je baby.
In 83 decibel kun je dus maar vier uur verblijven zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging. In 86 decibel maar twee uur, enzovoorts. Geluiden boven de 110 decibel zijn zo hard dat ze meteen schadelijk zijn.
Een kind geniet.
Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ... Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden.
Een geluidssterkte rond de 50 dB is voor ons aangenaam. Daarentegen ligt rond 100 dB de grens waarbij we ons niet meer prettig voelen en in de buurt van 120 dB is de pijngrens bereikt. Het is belangrijk te weten dat 100 dB niet twee keer zo luid is als 50 dB.
50 dB klinkt als een rustige woonwijk. 65 dB klinkt als een klein vliegtuig dat opstijgt op 6,5 kilometer van de start en 750 m hoog. 80 dB klinkt als een drukke verkeersweg op 10 meter afstand. Het geluid van een vrachtwagen op 7,5 meter afstand komt overeen met zo'n 90 dB.
Tot hoe laat mag je lawaai maken? Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Er zijn verschillende soorten gehoorproblemen. Na een te lange blootstelling aan te luide muziek kunnen mensen last krijgen van oorsuizen of fluittonen in hun oren. Wanneer dit langer dan 24 uur aanhoudt, wordt het aangeraden om langs de NKO-arts te gaan.