Vis, vlees, kaas, melk, ananas, mango, appels, peren en vijgen zijn dan weer voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan lysine. Ook het innemen van L-lysine supplementen kan helpen.
Zorg dan voor je immuunsysteem en werk aan je weerstand; gebruik extra vitamine C voor een goede weerstand; vermijd felle zon, want veel zonlicht kan een koortslip uitlokken.
Tegen de blaasjes
Bij blaasjes (zonder korstjes) kun je gebruikmaken van een zalf die de blaasjes sneller doen opdrogen, zoals: Zinkoxide of zinksulfaat. Een koortslip pleister (hydrocolloïdpleister)
Voedingsmaatregelen. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten en vermeden moeten worden, zijn: noten en zaden, pinda's, gelatine, chocolade, carob, uien en champignons. De meeste granen hebben een (licht) arginine-overschot. Voedingsmiddelen die meer lysine bevatten zijn vlees, melk, kaas, vis, gierst en avocado.
Een koortslip gaat vanzelf over. Je hebt geen behandeling nodig. Als je veel last hebt van je koortslip, kun je een crème of pleister op je lip doen. Door de crème kan de koortslip iets sneller over zijn, maar zeker is dit niet.
Door de inname van arginine en lysine in balans te houden, kan je gezond blijven én de kans op een koortslip verminderen. Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan arginine zijn noten, zaden, volle granen, knoflook, chocolade, rozijnen en bosbessen.
Terwijl veel water drinken, voldoende slaap, regelmatig bewegen en ontspannen kan helpen om een koortslip te voorkomen, zijn bepaalde vitamines en mineraalrijke voeding zeer goed voor de gezondheid van de lippen.
De grootste bron van deze eiwitten zijn dierlijke producten, maar ook groenten bevatten in kleine hoeveelheden eiwitten. – Fruit bevat maar weinig eiwitten. Toch kun je hier ook voornamelijk soorten met veel lysine kiezen en dit zijn: abrikozen, appels, ananas, mango, papaja, peren en vijgen.
Fase 4 (> 5 dagen) De korstjes fase
Ook kan er jeuk en/of een brandend gevoel optreden. De pijn en de verspreiding van het virus nemen af. De koortslip geneest. Het korstje laat los en de huid eronder kan roze, droog en schilferig zijn.
Heb je blaasjes, dan kan je overgaan op een zinkzalf. Dit zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Het is een gepriegel maar hydrocolloïdpleisters kunnen ook goed werken. In de apotheek kunnen ze je goed informeren over speciale koortslipcrèmes.
Theezakjes verkoelen wellicht de roodheid rond de koortslip, maar ze bestrijden het virus niet. Ontsmettingsalcohol en toverhazelaar zijn ontsmettende middelen. Ze drogen de koortslip wellicht uit, maar het is niet klinisch bewezen dat ze deze ook helpen genezen.
De infectie zal na een tijdje weer verdwijnen, maar het virus blijft in je lichaam. Het virus kan telkens weer geactiveerd worden door zonlicht, verminderde weerstand, koorts, menstruatie of stress. Een beginnende koortslip heeft als eerste tekenen een jeukend of branderig gevoel.
Een koortslip komt meestal na de eerste aanval steeds weer terug , vooral bij bepaalde omstandigheden waarbij uw weerstand verlaagd is. Klassieke voorbeelden zijn stress, griep, menstruatie en zonblootstelling. Meestal verloopt een dergelijke recidief aanval zeer mild.
Het herpes virus raak je helaas nooit meer kwijt, maar je kunt het opkomen van een koortslip voorkomen door de symptomen te bestrijden. Andere factoren die een koortslip kunnen uitlokken zijn kou, menstruatie en wonden. Een koortslip is meestal genezen binnen 7 tot 10 dagen.
Ook bij koude en vriesweer is het belangrijk om de lippen vet te houden. Veroorzaakt de koortsblaas heftige pijn, dan kun je zo nodig een pijnstiller innemen. Heb je last van ingedroogde blaasjes of korstjes, dan kun je een neutrale zalf of crème gebruiken op basis van vaseline.
Het besmettingsgevaar is op z'n hoogst vanaf drie dagen vóór het ontstaan van de blaasjes tot vlak na het indrogen ervan. Zoenen met een koortslip is dus niet handig en ook oraal seksueel contact is geen goed idee. Knuffel ook liever geen baby's wanneer je last hebt van een koortslip; zij kunnen er erg ziek van worden.
Deze hoeveelheid houdt u aan tot 7 dagen na de behandeling. Heeft u door het jaar heen regelmatig last van een koortslip kunt u uit voorzorg elke dag 500 mg Vitamine C en L-Lysine innemen.
Stel je weegt 80 kg, dan zou je ongeveer 2400 mg lysine binnen moeten krijgen per dag. Lysine draagt, zoals al eerder aangegeven, bij aan de aanmaak van eiwitten, maar ook aan de aanmaak van antilichamen, enzymen en hormonen. Verder heeft lysine een antivirale werking en gaat deze het herpesvirus tegen.
Als iemand met een 'actieve' koortslip (koortslip met blaasjes) in aanraking komt met een baby, bijvoorbeeld door de baby te knuffelen, kan de infectie overgedragen worden. De besmettelijkheid blijft bestaan totdat de blaasjes helemaal ingedroogd zijn of totdat er een korstje op zit.
Ultraviolette (UV-) stralen kunnen uw huid beschadigen en een terugkerende koortslip veroorzaken. Bescherm u tegen de zon met deze tips om een zomer-koortslip te voorkomen. De zon is een bewezen prikkel voor een koortslip.
Het kan beginnen met een gezwollen lip waaruit er kleine blaasjes gevuld met vocht ontstaan. In het wit-geelachtig vocht zit het enorm besmettelijke virus. Na twee à drie dagen kunnen de blaasjes openbarsten. Dit is de meest besmettelijke fase van een koortslip.
Om je koortsblaasje te laten drogen en genezing te bevorderen, kan een beetje witte tandpasta nuttig zijn.
Op momenten van verminderde weerstand, zoals bij ziekte, stress of vermoeidheid kan het virus opnieuw actief worden en koortsblaasjes veroorzaken.
Soms komt de infectie ook via uw bloed in de rest van uw lichaam. Dan kunt u zich ziek voelen en koorts krijgen. Het herpesvirus blijft uw leven lang in uw lichaam aanwezig zonder dat u er iets van merkt.
Wanneer je weerstand wat minder is door vermoeidheid, stress of ziekte kan het virus opnieuw actief worden en koortsblaasjes veroorzaken. Ook blootstelling aan zonlicht kan koortsblaasjes uitlokken.