Gemiddeld 107 batterijen per huishouden Een Nederlands huishouden heeft gemiddeld 107 batterijen in bezit, nieuwe, lege én gebruikte. Dat zijn er veel meer dan de 36 die ze zelf denken te hebben. In 2018 bezaten mensen nog 118 batterijen, vooral omdat ze meer apparaten in gebruik hadden.
U kunt uw lege batterijen inleveren bij alle winkels en supermarkten die batterijen verkopen. Maar ook bij veel basisscholen, campings, het gemeentelijk depot en de chemokar. Kijk voor inleverpunten voor batterijen bij u in de buurt op de website van Stibat (Stichting Batterijen).
De capaciteit van een batterij wordt vaak uitgedrukt in mAh wat staat voor Milliampère-uur. Dit getal drukt uit hoe lang (in uren) de batterij een bepaalde stroom (mA) kan geven (h x mA). Als er dus meer stroom van de batterij wordt gevraagd zal de batterij eerder leeg zijn.
Batterijconditie van minimaal 85%
Als de batterijconditie boven de 80 procent zit, dan werkt je toestel zoals je gewend bent. Pas als de conditie van de batterij onder de 80 procent zit, wordt het toestel bijvoorbeeld langzamer en gaat de batterij sneller leeg.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
Ruwweg kan je de volgende batterij-levensduur verwachten: Melders met 9 volt-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen. Melders met AA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen. Melders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
AA batterijen die langer meegaan zijn de alkaline AA batterijen.
Actie jouw lege batterijen zijn geld waard
Wanneer je nieuwe batterijen nodig hebt, loont het de moeite om de lege batterijen in te leveren. In alle Handyman winkels krijg je namelijk 10% korting op de aanschaf van nieuwe batterijen wanneer je 10 gebruikte exemplaren inlevert. En dat is toch mooi meegenomen!
Als je lang batterijen bewaart voordat je ze gebruikt bestaat de kans dat de batterijen langzaam leeglopen. Dat gebeurt sneller bij warme temperaturen dan bij koude.
Alkaline batterijen kunnen ongeveer 4-6 jaar bewaard worden, lithium batterijen 8-10 jaar en hoorbatterijen ongeveer 3-4 jaar. Bij niet-oplaadbare batterijen wordt meestal op de verpakking en in sommige gevallen op de batterij zelf een datum aangegeven.
Het maximumbedrag hangt af van de capaciteit, en kan in 2023 nooit hoger zijn 850 euro. Maar wie zijn installatie na 31 maart 2023 laat keuren, zal geen recht meer hebben op een premie. Volgens Engie kan een thuisbatterij je zelfverbruik opkrikken van 30 naar 50 tot zelfs 80 procent.
Net zoals voor particulieren zijn er geen specifieke subsidies voor accu's voor grootschalige energie-opslag voor bedrijven.
Je moet minstens tussen de 4.000 en 6.000 euro opzij zetten voor de aanschaf van een IKEA thuisaccu. Weet wel dat je met je investering in zonne-installaties en energieopslag je steentje bijdraagt aan het beschermen van het klimaat. Daarnaast verdienen de thuisbatterijen zelf de investering terug.
Stroom uit het stopcontact is zo'n 1.000 keer goedkoper en veel milieuvriendelijker dan een wegwerpbatterij. Maar batterijen zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We kopen per persoon gemiddeld 22 batterijen per jaar. In een gemiddeld huishouden zijn 100 batterijen of accu's te vinden.
Baterijen kopen bij HORNBACH
Batterijen bij HORNBACH zijn altijd de beste prijs, of het nu gaat om een lithium batterijen, knoopcel batterijen of oplaadbare batterijen. Overigens gebruik je tegenwoordig voor bijna alles batterijen, daarom is het handig om te kiezen voor oplaadbare batterijen.
Positieve uitschieters bij de alkalinemodellen zijn de premium huismerkbatterijen van Hema en Albert Heijn en de Ultra Power batterijen van Duracell. Deze leveren alle nét iets meer dan 1 Wh. De allerbeste prestaties worden echter geleverd door de drie lithiumbatterijen die we getest hebben.
De oplettende lezer merkt op dat de gebruikstijd van een accu met een apparaat op twee manieren te berekenen is. Namelijk door het aantal Ah van de accu te delen door het aantal A dat de motor trekt, of door het aantal Wh van de accu te delen door het aantal W van de motor.
Brandmelders met AA/AAA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen.
In een rookmelder gaan 9V lithium batterijen wel tot 10 jaar mee. Gebruikt u een alkaline 9V batterij in uw rookmelder dan is de gemiddelde levensduur ongeveer maar 2 jaar, daarom is het zeer handig hiervoor een 10 jarige lithium batterij voor te gebruiken.
Hoe kun je ervoor zorgen dat bepaalde apps niet langer je accu leegtrekken? De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype. Ook Instagram vraagt veel van je accu.