Stormschade voorkomen is beter dan genezen
Een plat dak kan wegwaaien omdat het dak onvoldoende ballast heeft. Hierdoor is je dakconstructie te licht en daarmee een leuke vlieger voor de wind om mee te spelen.
Door harde windstoten kan een zonnescherm of rolluik losraken. Dit kun je voorkomen door te controleren of je zonnescherm of rolluik nog goed vastzit. Het beste kun je zonneschermen tijdens een storm omhoog doen. Je rolluiken kun je juist weer beter omlaag laten om ook ruitschade te voorkomen.
Tijdens de storm:
Blijf weg uit parken en bossen en uit de buurt van bomen. Schuil ook nooit onder een boom. Door de hevige rukwinden kunnen takken afbreken en bomen omwaaien. Rijd vooral op hoofdwegen en vermijd trajecten door een bos.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Het scherm mag tot maximaal windkracht 6 uitgerold blijven.
Het scherm mag tot en met windkracht 4 (windsnelheid tussen 20-28 km/u = 5,5-7,9 m/seconde) uitgerold blijven, bij een nominale winddruk tot 40N/m² en maximaal winddruk tot 48N/m².
Je mag de zonwering tot maximaal windkracht 6 blijven gebruiken. Wordt de kracht hoger, dan dien je het zonnescherm in te klappen omdat het anders kan beschadigen of kan dubbelklappen.
In het geval van schade aan het dak dien je met de verzekering contact op te nemen om de schade te melden. Begin nooit zelf meteen met opruimen maar maak eerst foto's van de schade of laat er iemand van de verzekering bij komen om de schade te bepalen.
Het is van belang dat jouw stormschade verzekerd is, wanneer dit zo is dan kun je een dakdekker gaan zoeken die jou kan helpen met de reparatie van de stormschade. Licht je verzekering altijd in als je op zoek gaat naar een dakdekker. Het is belangrijk dat de stormschade aan jouw dak snel en goed wordt gerepareerd.
Door hevige (ruk)winden gebeurt het vaak dat dakpannen verschuiven en soms naar beneden vallen. Bij hevige storm kan zelfs een heel dak beschadigd raken. In dit laatste geval zal de brandweer ter plaatse komen om het dak toe te leggen en zo verdere (water)schade te voorkomen.
Stormschade dakpannen
Is je dak goed onderhouden? Dan loop je minder risico op schade. Bovendien wordt schade door je verzekeraar alleen vergoed als je er voldoende aan hebt gedaan om dit te voorkomen.
Dakpannen worden verankerd met panhaken van roestvast staal. De manier waarop de dakpannen verankerd zijn, is niet alleen afhankelijk van de windbelasting van het dak, maar ook van het dakpanmodel.
Nooit op de pannen zelf gaan staan. - je kan er de pan mee beschadigen.
Verder zijn screens door hun sterke structuur goed bestand tegen wind. Vooral zipscreens (ook wel ritsscreens genoemd) kunnen de wind zeer goed verdragen en gaan ook niet klapperen bij hoge windsnelheden of windstoten.
Het cassette knikarmscherm
Een dergelijk zonnescherm met een solide constructie en een goede kwaliteit doek moet het windkracht vijf tot zes op de schaal van Beaufort zeker kunnen doorstaan.
Uitvalschermen / uitval zonneschermen aanbod
Het zijn namelijk de armen van de schermen die het doek strak trekken. Schermen met vaste armen zijn het goedkoopste type uitvalscherm wat Zonweringsbedrijf Zoetermeer levert. Ook zijn er windvaste armen met een roestvast stalen veren in de armen van de schermen.
De prijzen van screens zijn voor een groot deel afhankelijk van de montage. De montagekosten liggen gemiddeld tussen de €100,- tot €150,- per screen. Hoe meer screens u laat plaatsen, des te lager de montagekosten per screen! De locatie van het screen heeft invloed op de montagekosten.
Wil je een zonwering om de zon te weren, maar wil je nog wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een screen een goede oplossing. Wil je de zon helemaal buitensluiten of een zonwering met een inbraak werend karakter? Dan kun je beter voor een rolluik gaan.
Niet volledig verduisterend, wel doorkijk naar buiten
Het grote voordeel van screens is dat deze niet de doorkijk naar buiten belemmeren. Hierdoor profiteert u van zonwering en privacy zonder dat u een opgesloten gevoel krijgt.
Bij een storm (windkracht negen) houden de meeste vogels zich schuil. In de lucht blijven is veel te gevaarlijk. Elke soort zoekt de beschutting die bij hem past. Zangvogels zoeken bijvoorbeeld een veilig plekje in een struik, heg of boom.