In de schil zitten goede voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. Door fruit met een eetbare schil, zoals appels, peren en druiven, met schil te eten hoef je ook minder eten weg te gooien.
Niet alleen de schillen van appels zijn gezond. Bijna alle schillen van groente en fruit kun je eten, op die van tropische vruchten als ananas en avocado na. Dus ook kiwi's en ja, zelfs bananen. Bananenschillen bevatten veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Toch kun je een kiwi met schil en al gerust eten. In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Het klinkt niet direct heel aantrekkelijk, maar de schil van een biologische banaan blijk je dus prima te kunnen eten. Je kunt vrijwel alle soorten fruit met schil en al opeten. Het is zelfs gezond om ook de schil van een banaan op te eten. Een bananenschil bevat namelijk veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
De schillen van citrusvruchten als citroen en sinaasappel worden vaak gebruikt als garnering, maar kunnen ook in zijn geheel worden gegeten. Net als bij de bananenschil is het de vraag of dit lekker is. Let op! was de schil goed voordat u deze eet en kies indien mogelijk voor biologisch gekweekte exemplaren.
De schil van mango is niet echt eetbaar..... hij smaakt bitter en is erg taai. Het kan echter niet direct kwaad om hem te eten, hij bevat heel goede voedingsstoffen.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Dat de schil van andere citrusvruchten erg goed in een gerecht verwerkt kan worden, is al even bekend. Maar dat je de schil van de mandarijn evengoed kunt gebruiken, weten veel mensen niet. Zorg wel dat je de schil met een lichte hand raspt, deze is namelijk dunner dan bij een sinaasappel of een citroen.
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Net als het vruchtvlees is ook de schil van de komkommer supergezond en bevat het veel vitaminen A en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Watermeloen. De harde groene buitenlaag raden we niet aan voor consumptie (die kan je met een dunschiller verwijderen), maar dat stevige witte binnenste deel van de schil is echt zonde om weg te gooien! Het bevat vitamine C en vitamine B6, en een stof die citrulline heet; een gezond aminozuurtje.
Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Het meeste citrusfruit (dus behalve citroenen ook sinaasappels, mandarijnen, grapefruit, etc) wordt bespoten met schimmelwerende middelen en je kunt de schil niet eten. Ook niet als rasp. Ook niet als je het fruit goed schoon geboend hebt met heet water.
De schil van de watermeloen; niet weggooien!
Ideaal dus als vervanger van snoep. We kunnen het zo vaak eten als we maar willen, het biedt oneindig veel voordelen maar ook de schil is zeer aan te raden!
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Het beste kies je zoveel mogelijk voor Europese sinaasappels. Het grootste deel van het gif zit op de schil van de sinaasappel en verdwijnt na goed wassen van de vrucht, maar helaas dringt een deel van het gif ook langzaam door in de schil en soms zelfs in het vruchtvlees.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat mensen die onlangs in contact waren gekomen met een gifsumak, een allergische reactie op mango's kunnen ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je de mango goed schilt voordat je 'm eet. Dit stuk fruit volledig vermijden is overigens helemaal niet nodig.
Waar is peer goed voor? De vezels in peer helpen het slechte cholesterolgehalte te verlagen en zorgen voor een lagere bloeddruk. Daarnaast stimuleren ze de stoelgang en hebben ze een reinigende werking. Zo houden ze je hart en bloedvaten gezond.
De schil is niet eetbaar. Binnenin zit zachtgeel vruchtvlees met eetbare pitjes. Het vruchtvlees heeft een fris zoete smaak.