Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Kortom: er zijn geen voordelen te noemen om katten te straffen, slechts nadelen. Daarom kan het straffen van katten beter ontraden worden. De manier waarop een kat het beste ongewenst gedrag af kan leren, hangt samen met de reden waarom de kat het gedrag vertoont.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm van trainen wordt negatieve bekrachtiging genoemd. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij de gedraging.
De allerbelangrijkste reden waarom je een kat niet moet straffen is dat de kat niet leert wat hij wél mag doen. Als jij je onzindelijke kat natspuit met de plantenspuit, zal hij niet spontaan bedenken dat hij de kattenbak moet gebruiken. Krabben aan de meubels is natuurlijk gedrag dat je niet kunt afleren.
Een goede manier om je kat te laten luisteren en je kat goed gedrag aan te leren, is door goed gedrag te belonen. Telkens als je kat doet wat wenselijk is, geef je hem een kattensnoepje. Aan slecht gedrag kan je het best niet veel aandacht spenderen. Zeg duidelijk "Nee" en negeer vervolgens het gedrag.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht.
Een paar minuten per dag de kleine katjes aaien is voldoende om hen op te voeden tot sociale en lieve huiskatten. Net zoals bij mensen speelt ook het karakter mee. Er bestaan nu eenmaal erg sociale en aanhankelijke katten die graag knuffelen, en erg onafhankelijke katten die hier weinig behoefte aan hebben.
Senior: 11 – 14 jaar
Seniorkatten zijn rustiger en houden van routine. Jammer genoeg is je kat in deze fase vatbaarder voor aandoeningen, zoals dementie, huidproblemen, kanker, diabetes en artrose. Geef je seniorkat in samenspraak met je dierenarts aangepaste voeding. Controleer regelmatig het gewicht van je kat.
Conclusie: De herinneringsduur van katten aan hun baasje
Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter, maar dat betekent niet dat ze hun baasje snel vergeten. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat katten een behoorlijk goed geheugen hebben en in staat zijn om hun baasje lang te herinneren.
Als de kat ouder en zwaarder wordt is het daarom ook geen goed idee om je kat bij het nekvel te pakken, hiermee kan je je kat door het gewicht namelijk veel pijn doen. Ook als straf is dit geen goede aanpak, je kat zal je niet begrijpen en dit kan je relatie met je kat ernstig verstoren.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Waarom bijt mijn kat? Een kat bijt tijdens spelen, uit verveling, uit angst of vanwege pijn.
Nee, natuurlijk niet. Je kunt het gedrag dan weliswaar niet afleren, maar je kunt het wel ombuigen. Je kunt je kat leren om dit gedrag op andere meer gewenste plaatsen te doen: omleren in plaats van afleren dus. Krabben aan daarvoor geschikte krabmeubels, plankjes en krabpalen bijvoorbeeld in plaats van aan je bank.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen.Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis.Ook maken ze gebruik van geuren.
“Zit!” Niet alleen honden kunnen “zit!” en “plaats!”. Om je kat te laten zitten hou je een traktatie of een interessant speeltje boven de kop van jouw staande kat.Wanneer de kat zich er bewust van wordt, beweeg je het des betreffende object iets naar achteren.
Jazeker, katten kunnen hun baasjes missen als ze weg zijn van huis. Hoewel katten bekend staan als solitaire dieren die minder afhankelijk zijn van menselijke interactie dan honden, hebben ze nog steeds een sterke band met hun eigenaars en kunnen ze hun afwezigheid opmerken.
Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten. Moet je langer van huis weg? Zorg dan zeker dat er iemand regelmatig bij de kat komt kijken, en deze buiten eten ook daadwerkelijk wat aandacht geeft.
Katten kunnen boos op hun baasjes zijn, net als elk ander dier.
Speels gedrag
Spelen is een goede indicatie van geluk. Je kat zal spelen met andere huisdieren en mensen die ze leuk vindt of vertrouwt. Van uitbundige sprintjes tot ware katten-worstelgevechten tot rustig met een pootje ergens tegenaan petsen, al deze speelse dingen zijn tekenen van een gelukkige kat.
In de twee eerste jaren groeit hij heel snel en wordt hij volwassen: Op 6 maanden ishij 10 jaar en op één jaar heeft hij de rijpheid van een mens van 15 tot 16 jaar. Van 2 tot 10 jaar is de kat volwassen. Van 11 tot 14 jaar is de kat senior. Na 14 jaar is hij een oude kat aangezien dit overeenkomt met 72 mensenjaren.
Er zijn verschillende oorzaken voor het overmatig miauwen van katten. Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting.
Deze kat van pure schapenwol is handgemaakt en hervulbaar met verleidelijke geurvulling – 100% natuurlijk kattenkruid. De geurvulling kan een stimulerend effect hebben op katten, wat het speelinstinct bevordert en het zoete knuffelen en snuiven steeds weer aanwakkert.