In de meeste gevallen is nachtelijk zweten onschuldig, maar als u erg last heeft van uw klachten en het nachtelijk zweten aanhoudt, neem dan contact op met uw huisarts. Neem ook contact op met uw huisarts als: U zich zorgen maakt. U de oorzaak van het nachtelijk zweten wil achterhalen.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
De meest voorkomende vorm van kanker die in verband wordt gebracht met nachtelijk zweten is lymfoom.
Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel. Let op: er is geen enkele relatie tussen overmatig zweten en hygiëne.
Zweten zuivert je huid
Op die manier ontdoen ze zich van ongezonde bacteriën en vuil. “De afvalstoffen die je poriën verstoppen en je huid ontsieren met onzuiverheden verlaten je lichaam via zweet,” onderschrijft dermatoloog Adebola Dele-Michael. En zoals je weet, werken de peptiden in transpiratievocht desinfecterend.
Dit kan storend zijn bij sociale contacten. Overmatig zweten kan dan ook leiden tot emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie. Naast de psychologische gevolgen kan overdreven zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen.
Het is normaal om 's nachts te zweten. Het is nodig om de warmte in je lichaam te reguleren. Maar als je badend in het zweet wakker wordt, heb je last van nachtzweten. Nachtelijk zweten houdt in dat je 's vooral nachts overmatig transpireert.
Zweten tijdens je slaap is dus hartstikke normaal. Het is alleen niet normaal wanneer je regelmatig last hebt van 's nachts zweten, of wanneer het je rust en dagelijkse leven beïnvloedt.
Zweten door stress of angst ruikt anders dan zweten door inspanning doordat ons lichaam verschillende zweetklieren heeft. Zweet door inspanning wordt geproduceerd door exocriene zweetklieren. Zweet door angst of stress wordt geproduceerd door exocriene en apocriene zweetklieren.
Nachtelijk zweten is een vroeg kenmerk van sommige vormen van kanker. De meest voorkomende vorm van kanker die in verband wordt gebracht met nachtelijk zweten is lymfoom. Vaak hebben mensen met nog niet gediagnosticeerde kanker ook andere symptomen, zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts.
Chronische kankerpijn wordt ook aanhoudende pijn genoemd en is altijd aanwezig. Naast aanhoudende pijn kunt u ook last hebben van doorbraakpijn bij kanker. Doorbraakpijn is pijn die vaak plotseling opkomt en snel weer verdwijnt of minder wordt. Het is pijn die boven op pijn komt die u al langer heeft (chronische pijn).
Denk hierbij aan een te warme slaapkamer, warm weer, nachtkleding of uw beddengoed en dikte van de dekens.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Wat is nachtzweten? Nachtzweten tijdens de overgang is het hebben van de bekende opvliegers, maar dan 's nachts. Wanneer je overdag plotselinge zweetaanvallen krijgt, noemen we deze opvliegers.Als dit je tijdens het slapen ook overkomt, spreken we van nachtzweten.
De meest voorkomende: je hebt plotselinge stress of angst. Andere oorzaken voor zweetaanvallen zijn: koorts, opvliegers tijdens de overgang, tijdens of na lichamelijk inspanning, hitte, alcoholgebruik, kruidig of pittig eten, als gevolg van een ziekte of bepaald medicijngebruik.
Er wordt een stofje, genaamd melatonine, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Het kantelpunt bevindt zich midden in de nacht, waardoor je lichaamstemperatuur weer langzaam zal stijgen.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Katoen is een materiaal met bijzonder 'slaapvriendelijke' eigenschappen: het ademt, is luchtig, veerkrachtig en geeft een prettige warmte. In tegenstelling tot dons, wol en synthetische materialen weerkaatst katoen de warmte niet. Katoen neemt vocht gemakkelijk op zodat je veel minder last hebt van nachtzweten.
Veranderingen in de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron in het lichaam zouden overmatig zweten en opvliegers veroorzaken. De meeste vrouwen in de menopauze of perimenopauze - de overgangsperiode voor de menopauze - hebben last van opvliegers.
Tijdens het slapen geeft ons lichaam vocht af aan de omgeving. Dat gebeurt via de ademhaling en transpiratie via de huid. Per nacht kan dit vochtverlies oplopen tot meer dan één liter - in sommige gevallen zelfs 2,5 liter. Minstens een kwart wordt van dat vocht wordt via de matras en de bedbodem afgevoerd.
Waarom heb ik 's nachts last van warmteopwellingen? 's Nachts zweten heeft dezelfde oorzaak als een opvlieger overdag. Tijdens de overgang vinden immers heel wat hormoonschommelingen plaats, waarvan een daling in het oestrogeengehalte een van de belangrijkste is.
Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en hormoontherapie, kunnen ook bijdragen aan nachtelijk zweten. Daarnaast kunnen infecties, zoals tuberculose en HIV, nachtzweten veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken zijn alcoholgebruik, roken, bepaalde voedingsmiddelen en zelfs slaapstoornissen.
Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam.Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.
Door stressvolle situaties versnelt ons hartritme en worden hormonen en adrenaline in ons lichaam gepompt, waardoor we meer gaan zweten uit onze eccriene klieren.