Forensisch psychiaters definiëren psychopathie als een aandoening waarbij iemand sociaal-emotionele problematiek vertoont zoals kilheid, gebrek aan berouw en afwezigheid van empathie, en antisociale eigenschappen heeft als impulsiviteit, prikkelhonger, parasitaire levensstijl en criminaliteit.
Naast diverse neurologische en biologische factoren, spelen ook sociale omstandigheden een rol bij de ontwikkeling van psychopathie. Zo zijn psychopathische criminelen vaak opgegroeid in een gezin waar een van de ouders miste of de ouders veel geweld gebruikten tegen elkaar.
Psychopathie kan, net als veel persoonlijkheidsstoornissen, moeilijk te behandelen zijn. Het tekort aan behandelingsmogelijkheden voor mensen met psychopathie komt voort uit het feit dat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de risicofactoren, de oorzaken en effectieve behandelingen.
Een antisociale-persoonlijkheidsstoornis (ook wel bekend onder de namen psychopathie, sociopathie of dissociale-persoonlijkheidsstoornis) wordt gekarakteriseerd door een diepgaand patroon van gebrek aan respect voor en schending van de rechten van anderen.
Psychopathie is een veel voorkomende stoornis in de forensische psychiatrie. Zeker 20% van de tbs-patiënten scoort hierop hoog tot zeer hoog. Psychopathie bestaat uit zowel persoonlijkheids- als gedragskenmerken.
Maar weinig mensen bevinden zich aan het eind van het 'psychopaten-spectrum', volgens dr. Mallett. Echte psychopaten kunnen niet tegen gezag, zijn slecht in het bedwingen van impulsen, nemen vaak onnodig veel risico en tonen geen enkel begrip voor andermans gevoelens.
Psychopaten hebben vaak kortdurende relaties (Hare & Neumann, 2009). Hierdoor zou er bij getrouwde- en samenwonende mensen wellicht minder sprake kunnen zijn van psychopathische trekken, gezien zij wel langdurige intieme relaties hebben.
Symptomen psychopathie
Impulsiviteit of niet vooruit kunnen plannen. Prikkelbaarheid en agressiviteit, zoals blijkt uit herhaaldelijke vechtpartijen of geweldpleging. Roekeloze onverschilligheid voor de veiligheid van zichzelf of anderen. De persoon vertoont continu onverantwoordelijk gedrag.
Echte psychopaten hebben geen vrienden. Ze hebben wel mensen met wie ze doen alsof ze een vriendschapsband hebben, en van buitenaf kan het ook zo lijken, maar het kan hen geen moer schelen als die 'vriend' in een verkeersongeluk om het leven zou komen.
Vaak wordt verondersteld dat psychopaten volledig emotieloos zijn, maar dit is niet waar. Psychopaten voelen alle mogelijke emoties die er zijn (behalve empathie en berouw), maar hebben in tegenstelling tot gezonde personen meer actieve stimulatie nodig om een emotie te voelen.
2.2.1 Psychopathie
Belangrijke affectieve elementen zijn bovendien het gemis aan gevoelens van angst, empathie en spijt, zelfs als men net betrapt wordt op een leugen of bedrog. Emoties zoals woede, geluk en verdriet kunnen worden benoemd, maar ze voelen deze echter zeer oppervlakkig.
Er bestaat geen 'psychopathie-gen', maar onderzoek toont aan dat psychopathie een familiale aanleg heeft.
Je wordt niet als psychopaat geboren, maar je kan er wel aanleg voor hebben. Het is een complex samenspel van genetische-, neurobiologische- en omgevingsfactoren, waar opvoeding een belangrijke rol speelt.
Er is een onderscheid te maken in het soort stoornis van de psychopaat. De ene vorm kenmerkt zich door brutaal, ongeremd gedrag, weinig angst en een gevoel minachting voor alles. Bij de andere vorm is sprake van crimineel gedrag. Deze vorm is een nog gemener, agressiever en ongeremd gedrag.
Narcisme is een van de kernelementen van psychopathie. Niet alle narcisten zijn psychopaten, maar alle psychopaten zijn wél narcisten. Als iemand iets verkeerd doet en daar achteraf spijt van heeft, is diegene vaak een narcist. Als diegene überhaupt geen schaamte of schuldgevoel kent, is het sneller een psychopaat.
Sociopaten hebben, in tegenstelling tot psychopaten, wel het vermogen om verbinding met anderen te maken, maar passen hier hun gedrag niet of nauwelijks op aan. Ze laten zich dan ook veel vaker leiden door hun korte lontje dan door een kilheid of gevoelloosheid zoals je die bij psychopaten ziet.
Mensen met psychopathische trekken vertonen basale afwijkingen in het verwerken van sociale informatie. Dit is al in zeer vroege processen te zien, maar ook op latere momenten waar deze informatie gebruikt wordt om gedrag bij te sturen. Ook vertonen zij afwijkingen in toenaderen en vermijden van sociale signalen.
Deze zogeheten 'succesvolle' psychopaten zijn niet zozeer impulsief of agressief, maar manipulatief, oppervlakkig, onverschillig, egocentrisch, zelfgericht en ontberen empathie en schuldbesef.
Een light-psychopaat is niet in staat om gelijkwaardige relaties aan te gaan. Hij is degene die mensen gebruikt voor zijn eigen doelen. De mensen op wie de light-psychopaat het heeft gemunt zijn de prooien van de light-psychopaat. Dit zijn mensen die de belangen van de LP moeten dienen.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan er de oorzaak van zijn dat Astrid en Sonja Holleeder hun broer Willem van zo veel onheil de schuld geven, betoogde advocaat Sander Janssen gisteren tijdens dag 2 van het pleidooi.
“Het is een persoonlijkheidsproblematiek die zich in verschillende gradaties kan voordoen. Kenmerken van psychopathie zijn onder andere prikkelhonger, een gebrek aan empathie en manipulatief gedrag. Je moet veel van deze kenmerken vertonen en in sterke mate, om het label 'psychopaat' te krijgen.”
Type D persoonlijkheid laat een significante, maar kleine invloed zien op feitelijk huilen om negatieve redenen en de persoonlijkheidskenmerken alexithymie, psychopathie en sociale verbondenheid zijn geen voorspellers voor huilen.
Eén procent van de wereldbevolking lijdt aan psychopathie. Daarbovenop heeft een deel van de bevolking psychopathische trekjes.