De baarmoeder wordt met een speciaal tangetje leeggemaakt en daarna schoongemaakt (curettage). Soms is het nodig, voorafgaande aan de eigenlijke behandeling, de baarmoederhals door toediening van bepaalde medicijnen (prostaglandines) voor te bereiden.
Bij een zwangerschapsduur tot 17 weken kun je kiezen tussen een plaatselijke verdoving of sedatie. Bij sedatie, oftewel een roesje, krijg je een kortdurend slaapmiddel via een infuus in je arm toegediend. Vanaf 18 weken zwangerschap wordt de behandeling altijd onder sedatie gedaan.
Je zit nu in de 14e week van je zwangerschap en je baby is nu ongeveer 8 cm en weegt circa 50 gram, net zo groot als een perzik. Ook de huid van je baby is vergelijkbaar met die van een perzik.
Met een curretage wordt je baarmoederholte leeggezogen via een buisje. Wat gebeurt er met het vruchtje? In het abortuscentrum of ziekenhuis wordt het vruchtje in een aparte kleine container opgevangen en later verbrand als medisch afval. Of je het vruchtje mee wil nemen naar huis wordt niet standaard bevraagd.
Je bent 13 weken of langer zwanger
Deze medicijnen kunnen buikkramp veroorzaken. Met een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt, schoongemaakt en eventueel plaatselijk verdoofd. Daarna zal de baarmoedermond met instrumenten wijder worden gemaakt en wordt de vrucht verwijderd.
Afhankelijk van uw medische toestand, kunt u na enkele uren naar huis. In sommige gevallen zal uw arts u adviseren een dag langer in het ziekenhuis te blijven. U mag de eerste 24 uur na de curretage niet zelf deelnemen aan het verkeer. Zorg ervoor dat u wordt opgehaald.
In verband met infectiegevaar is het na een abortus aan te raden om: De eerste twee weken geen tampons te gebruiken. De eerste twee weken geen geslachtsgemeenschap te hebben. De eerste twee weken niet in bad te gaan of te zwemmen, douchen mag wel.
Na een abortus kun je in principe de volgende dag weer naar je werk of opleiding. Ook mag je gewoon weer sporten. Afhankelijk van hoe je je voelt, is het verstandig om het in de eerste week na de behandeling nog even rustig aan te doen. Je voelt zelf het beste wat je wel en nog niet kunt.
De zwangerschapsverschijnselen verdwijnen gewoonlijk na 4 tot 14 dagen. Na de behandeling is er wat kortdurend bloedverlies. Na de 3e dag neemt het bloedverlies weer toe en duurt dan meestal een week.
De meeste moeders voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken zwangerschap. Wanneer je precies iets voelt is afhankelijk van je bouw en of je al eens eerder zwanger bent geweest.
14 weken zwanger: buik
Dat zou goed kunnen. Je baarmoeder komt nu boven je schaambeen uit. Een enkeling kan haar baby nu zelfs al voelen bewegen, al zijn dit heel subtiele sensaties. Vrouwen omschrijven het bijvoorbeeld als belletjes in hun buik, maar dat kunnen ook – en dat is waarschijnlijker – je darmen zijn.
Week 10 tot 12: ongeveer 8% kans op een miskraam.Week 12 tot 16: tussen 5 en 8% kans. Daarna is de kans op overlijden van de baby in de baarmoeder veel kleiner: 0,5%.
Bij zwangerschappen boven de 13 weken krijg je meestal een roesje. Afhankelijk van de zwangerschapsduur, duurt de behandeling 5 tot 25 minuten. Na de behandeling word je vrijwel direct weer wakker.
Er zijn twee manieren om een abortus uit te voeren. Dit kan via een zuigcurettage of door medicatie (een abortuspil in twee stappen).
Als u een miskraam of abortus kreeg in de eerste 24 weken, dan houdt u deze uitkering.Uw Ziektewet-uitkering wordt verhoogd naar 100%. Is de zwangerschap beëindigd door een vroeggeboorte na 24 weken of is de baby overleden? Dan heeft u recht op een bevallingsuitkering van 16 weken.
Doet de abortuspil pijn? De behandeling met de abortuspil kan pijn doen en krampen veroorzaken. Dit is per persoon verschillend. Soms valt de pijn erg tegen, soms erg mee.
Als u voor de behandeling naar de kliniek komt, is het van belang, dat u thuis een douche of bad heeft genomen en dat nagellak, valse nagels, make-up en een eventuele tongpiercing verwijderd zijn. Neem geen kinderen mee naar de kliniek.
Een geldig legitimatiebewijs (dat kan een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn) De verwijsbrief van uw huisarts (indien de zwangerschap meer dan 49 dagen gevorderd is) Echogegevens en een kaartje met uw bloedgroep wanneer u dat heeft. Een actueel medicatie overzicht indien aanwezig.
Geen zware fysieke inspanningen
kan het beter zijn om een paar dagen thuis te blijven. Als je zittend werk hebt kan je in principe de dag erna weer gaan werken. Bespreek dit zeker met de arts van het abortuscentrum.
Kies je voor de abortuspil, dan duurt de behandeling 3 dagen. Je bent tijdens deze behandeling voor het grootste deel thuis. Alleen de eerste dag moet je naar de kliniek komen voor een intakegesprek en de eerste tablet. Dat gesprek duurt ongeveer 1 uur.
Hoe groot is de kans dat een abortus mislukt? Afhankelijk van de zwangerschapsduur en behandelmethode is de kans dat de abortus mislukt 1 tot 4%. Soms is nabehandeling nodig door middel van tabletten of een vacuümaspiratie.
Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft.
Een correct uitgevoerde abortus brengt geen schade toe aan de eierstokken of baarmoeder. Het beïnvloedt je vruchtbaarheid niet, je kans op kinderen krijgen is in principe nog steeds even groot als voor de abortus.
Medicamenteuze abortus gaat gepaard met bloedverlies, buikkrampen en soms ook met misselijkheid. Het bloedverlies kan hevig zijn, meer dan een menstruatie en met stolsels gepaard gaan. Soms is het vruchtzakje te herkennen als een vliezig, wittig wattenbolletje, maar vaak zal het verstopt zijn in een stolsel.