Jonge baarzen eten hoofdzakelijk zoöplankton, maar zodra de bek groot genoeg is, eten ze daarnaast ook insectenlarven en kleine kreeftjes (ongeveer vanaf 40 mm). Grote baarzen zijn roofzuchtig en eten voornamelijk kleine vissen, ook van hun eigen soort (kannibalisme).
Ze kunnen door dunne handschoenen heen komen en doordat de vis een slijmlaagje over zijn huid heeft, kan een steek van een dergelijke stekel eenvoudig irriteren en ook ontsteken. De baars heeft deze stekels natuurlijk niet om duikers te kunnen prikken. Ze zijn zelf ook prooi voor bijvoorbeeld snoeken en vogels.
Op de kieuwdeksels heeft de baars scherpe randen en punten. Hij kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.
Baars is een prachtige roofvis die in de meeste wateren voorkomt. Je kan op verschillende manieren met succes op baars vissen. De meest bekende technieken voor het vissen op baars zijn het vissen met de worm, het vissen met spinners, het vissen met pluggen en het vissen met shads en twisters.
Baarzen als rovers
Baarzen zijn uitgerust om te jagen. Hun gestreepte flanken zorgen dat ze onder water minder snel opvallen. Vanuit waterplanten of riet belagen ze zo gecamoufleerd hun prooi. Naast camouflage hebben ze twee andere wapens om mee te jagen.
Vreemd genoeg worden de grotere baarzen op ondieptes gevangen, zelfs in de winter! Denk daarbij aan uitgerekte oeverzones van 2 tot 3 meter met diep water van 6 tot 8 meter in de directe nabijheid.
Het water is koud in de winter. Dit betekent dat de baars vooral in dieper water te vinden is. Met een dieptemeter of peillood kan de visser in kaart brengen waar het water diep is. Is dit lastig, dan kan men denken aan het midden van vaarten en kanalen maar ook aan havens, duikers, bruggen en sluizen.
De eenvoud zelfde, een flinke brood vlok als aas.
Gewoon met een drijvende korst brood of hondenbrokje. Zeker op smalle watertjes is er vaak niet meer nodig dan een haak aan de lijn beaasd met een broodkorst of drijvende hondenbrok.
De beste tijden voor het vissen op baars zijn de vroege ochtenduurtjes en de laatste uurtjes voor zonsondergang… Dan zijn vooral de grote baarzen actief! Overdags is er natuurlijk ook echt wel een baars te vangen, maar je merkt dat deze vroege en late periodes beter zijn om op baars te vissen.
De vissen zullen goed bijten net voordat de zon opkomt en net na zonsondergang, wanneer er veel voedsel voor ze is. Tijdens het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogste punt staat, zullen de vissen zich terugtrekken naar kouder, dieper water.
Reacties. Een grote goudvis kan in elk geval zo'n 12 uur overleven als hij koel en uit de zon ligt.
Baars vissen zomer is baars zoeken
Bij kleine wateren, zoals stadsvijvers en poelen, is de baars vrij snel gevonden. Zoek naar riet of andere waterplanten, paaltjes in het water of obstakels waar de baars zich kan verstoppen en waar vanuit hij kan jagen. Met name waterplanten hebben een goede naam in d e zomer.
Jonge baarzen eten hoofdzakelijk zoöplankton, maar zodra de bek groot genoeg is, eten ze daarnaast ook insectenlarven en kleine kreeftjes (ongeveer vanaf 40 mm). Grote baarzen zijn roofzuchtig en eten voornamelijk kleine vissen, ook van hun eigen soort (kannibalisme).
Perca fluviatilis, oftewel de Baars is een van de meest vraatzuchtige rovers van de Nederlandse wateren. De baars kan 50 centimeter lang worden en gewichten bereiken van 3 kilo. De gestreepte rover kan geen grote lengtes bereiken en een vis van 50 cm of groter is zeldzaam, deze vis kan 16 jaar oud worden.
Hoe uitzonderlijk goed de baars de laatste jaren gedijt in Nederland, weet de gepassioneerde Duitse baarsvisser Thomas Gronenwald als geen ander. Niet voor niets vist hij dolgraag in ons land.
Baars vissen op grote plassen betekent dat je de baars zal moeten zoeken. Als er rietvelden en waterplanten aanwezig zijn dan maak je hier een goede kans. Wat meer op open water is het goed om een dieptemeter of zelfs een visvinder te hebben. Zoek hiermee naar onverwachte ondieptes en vis deze af.
Baars vangen beste aas
Baars vangen kan met levend aas zoals wormen en maden. Maar je kan ook prima baars vangen door met kunstaas te vissen. Vis je met wormen of maden op baars dan doe je dat het beste met een dobber en dunstelige haak. Vis net boven de bodem want daar houdt de baars zich vaak op.
Grote baars vangen techniek
Grote baars kan je het beste vangen door met baars kunstaas net boven de bodem te vissen. Dat betekent dat je de meeste kans maakt met softbaits zoals kleine shads en wormimitaties. Je werpt in en vist de softbait met kleine hupjes naar je toe.
- Onthaken met de hakensteker
Houd de lijn strak. Sla de hakensteker om de lijn, de lijn loopt door het gleufje van de hakensteker. Draai de hakensteker een halve slag om. Schuif hakensteker om de lijn naar beneden tot bij het haakje.
Veel mensen kennen het jiggen als volgt: inwerpen, laten afzinken tot je shad de bodem raakt, twee slingers geven, laten afzinken, drie à vier seconden wachten en dit riedeltje keer op keer. Dit met uiteraard wat afwisseling her en der.
Baars vissen met nylon lijn
Een nylon lijn, ook wel mono lijn genoemd, is gemaakt uit een solide lijn. De trekkracht is lager dan die van een gevlochten lijn en bovendien heeft de lijn rek. Dit heeft als nadeel dat je aanbeten en de contouren van de bodem dus veel minder goed voelt.
Shads en andere softbaits: kleine shads van een centimeter of 5 tot 7 zijn prima als baars kunstaas. Vooral shads met opvallende kleuren worden met succes bij het baars vissen gebruikt. Maar ook andere softbaits, zoals imitaties van wormen en kreeftjes, kan je uitstekend als baars kunstaas gebruiken.
De groei in het eerste jaar bedraagt 6 tot 8 cm. De mannetjes zijn na 2 jaar geslachtsrijp, bij een lengte van 15 cm; vrouwtjes een jaar later, bij een lengte van 20 cm. De maximale lengte is 50 cm. In het IJsselmeer wordt de baars niet ouder dan 6 jaar.
Plugjes van een centimeter of 6 zorgen hierbij voor het beste resultaat. De Salmo Hornet, de Rapala Jointed Shad Rap, en de kleinere pluggen uit de Spro Ikiru Crank reeks zijn absolute toppers. En vergeet ook kunstaas spinners en lepels als baars aas niet.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.