Je kunt iets zeggen als: “Ik ben hier voor je” of “Je bent niet alleen, ik zal aan je zijde zijn”. Je kunt ook herinneringen delen of vertellen wat die persoon voor jou betekent. Belangrijk is dat je er bent om te luisteren en om steun te bieden in deze moeilijke tijd.
Zeg tegen uw dierbare dat u het verschrikkelijk vindt en u met hem / haar meeleeft. Wens hem / haar alle kracht toe die hij /zij nodig heeft. Geef bovendien aan dat u er altijd voor hem / haar bent en dat hij / zij altijd op uw steun kan vertrouwen en hulp aan u kan vragen. N.B. Als u dit zegt, maak het dan ook waar.
Een koude neus, reutelen en troebele ogen. Het zijn enkele symptomen die bij mensen die terminaal ziek zijn, wijzen op een naderende dood. Iemand die gaat sterven na een ziekbed, voelt zich steeds zwakker worden en heeft het gevoel dat alle kracht uit het lichaam wegvloeit. Dat kan iemand angstig of onrustig maken.
Eerst vallen bijvoorbeeld de longen uit (ARDS) , gevolgd door lever, darmen, nieren en/of andere functies, zoals de bloedstolling.
Wat ben ik geschrokken van dit vreselijke nieuws, ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. Weet dat ik veel aan je denk en dat ik het ontzettend erg vind voor je. Als er iets is of als ik iets voor je kan doen, laat je het dan weten? Ik kom ook graag langs, maar alleen als jij dat ook wilt.
Om nachtzorg te kunnen krijgen, schrijft uw huisarts een terminaal verklaring. Daar staat in dat uw huisarts verwacht dat u nog maximaal 3 maanden te leven heeft.
Een cadeautje meenemen is altijd goed. Neem iets mee waar de zieke wat aan heeft. Ligt iemand veel in bed, dan kan dat een zachte pyjama of een groot T-shirt zijn. Maar ook een boek of een tijdschrift, of muziek of een film.
Veel Beterschap! Van mij een warme wens, en een groet om op te beuren. Ik wens je een spoedig herstel met een kaartje om op te fleuren! Een beetje aandacht en een lieve groet, dat doet je vast en zeker goed!
Hoe geef je woorden aan wat je voelt en hoe kun je iemand troosten en er voor iemand zijn? Het antwoord is eigenlijk heel makkelijk; Lief zijn. Geef een knuffel, stuur een appje met een hartje, laat gewoon weten dat je er bent.
Uit uw medeleven: Laat de persoon weten dat u meeleeft met zijn of haar verlies. U kunt bijvoorbeeld zeggen: "Het spijt me diep om te horen van het verlies van [naam van de overledene]."Deel uw herinneringen: Als u goede herinneringen hebt aan de overledene, kunt u die delen om troost te bieden.
Op de dag van euthanasie kun je samen naar jullie favoriete muziek luisteren. Het kan helpen om emoties los te laten en mooie herinneringen op te halen. Tot slot is het belangrijk om afscheid te nemen op een persoonlijke manier. Dit kan betekenen dat je een brief schrijft, een kaart maakt of een afscheidscadeau geeft.
Omdat het bloed zich meer en meer terugtrekt naar de borst- en buikholte, kunnen handen, armen, voeten, benen en neus koud aanvoelen. Op de benen kunnen paarsblauwe vlekken ontstaan. De gelaatskleur wordt grauw en bij de laatste ademtocht trekt de kleur helemaal uit het gezicht weg ('doods - bleek').
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, leidt het ophogen van morfine ook niet tot het bespoedigen van de dood. Morfine is wel geschikt om pijn en benauwdheid te behandelen en kan dus wel een belangrijke rol spelen in de fase van het levenseinde.
Een dodenmasker is een afgietsel van het gelaat van een overleden persoon, gewoonlijk gemaakt van was of gips.
Ik wens je alle liefde en sterkte in deze moeilijke periode. Mijn oprechte condoleance voor dit ongelofelijke verlies. Weet dat ik er altijd voor je zal zijn en ik wens je alle kracht toe in deze moeilijke periode. Mijn gedachten zijn bij jou en je familie.
Vertel gewoon wat je die week hebt gedaan. Onthoud dat de ander meer is dan alleen zijn of haar ziekte. Praat ook nog wat over andere interesses, of vraag advies over zaken waar de ander veel verstand van heeft. Behandel die zieke niet alsof hij of zij zielig is.
Terminale onrust
Gedurende het stervensproces is het mogelijk dat er onrust en verwardheid ontstaat bij de cliënt. Dit wordt ook wel 'delier' genoemd. De stervende maakt vaak dan kleine (hand) bewegingen, in de vorm van plukken of aanwijzen. Het lijkt alsof de persoon dingen ziet die er niet zijn.
Bewegingen tijdens en na het het overlijden
Na het overlijden kunnen er momenten zijn waarop het lichaam lichte bewegingen vertoont, zoals het openen van de ogen bij de laatste ademhaling. Echter, deze bewegingen treden op binnen een korte periode na het overlijden en niet enkele uren later.
Omdat het lichaam dan ook nog niet zo koud aanvoelt en soepel is. Rigor mortis treedt als eerste op in de armen, de benen en het hoofd.