Het meervoud van tajine is 'tajines'. Eén tajine, twee tajines.
Een tajine (Arabisch: طاجين, Berbers: ⵟⴰⵊⵉⵏ) is oorspronkelijk een aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken en kent haar oorsprong in de Berberse keuken.
Een tajine (ook wel tagine) is een oorspronkelijk Berberse, Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, met een relatief hoog kegelvormig deksel.
Waarom een tajine kopen
De tajine wordt met name voor geurige en kruidige gerechten gebruikt, bijvoorbeeld in de Marokkaanse keuken. Het voordeel van deze kookpot is dat al het voedsel in de pot gedaan wordt en vervolgens met een tuitvormig deksel wordt afgedekt. De smaken trekken daardoor goed in het gerecht.
Tajines zijn gemaakt van verschillende materialen. Het traditionele materiaal is aardewerk. Het handige is dat dit gewoon in de vaatwasmachine mag, alleen is het niet geschikt voor inductie. Daarom zijn er ook tajines van gietijzer of roestvrijstaal.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken. De tajine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt. Bij het koken met de tajine slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, koelt af en loopt weer terug in de schaal.
Een tajine, ookwel tagine genoemd, is een stoofpot bekend van de Marokaanse, Tunesische en onder andere Algarijnse keuken. Kenmerkend aan deze Oosterse braadpan is het kegelvormige deksel. Een tajine is een soort slowcooker en wordt gebruikt voor het langzaam gaar stoven van vlees, vis en groentegerechten.
Een goede tajine kun je al kopen vanaf ongeveer €50. Maar je er zijn ook modellen te kopen die wel tot meer dan €350 kosten. Let er op dus goed op. Deze duurde modellen zijn vaak van Le Creuset en zijn gemaakt van het dure materiaal gietijzer.
Geglazuurd keramiek is standaard een goede keuze voor een tajine. Wel zal je voorzichtig met keramiek moeten omgaan, want aardewerk is ook wanneer geglazuurd nog steeds breekbaar. Wordt al decennia lang als alternatief op een stoompan gebruikt. Gietijzeren tajines zijn een goede keuze voor extra duurzaamheid.
Een tajine is een traditionele Marokkaanse aardewerken stoofpot. De tajine komt oorspronkelijk van de Nomaden uit Noord-Afrika en het Midden Oosten. Deze Nomaden trokken van gebied naar gebied en hadden niet de luxe van een mobiele keuken. Het meenemen van een keuken achterop de kameel was geen optie.
Traditioneel wordt er gezamenlijk gegeten in het Midden-Oosten. Vrienden en familie verzamelen zich rondom de tajine en eten met de hand. Ze gebruiken stukjes Marokkaanse brood om vlees, groente en saus op te scheppen. Kook alles op een laag tot middellaag vuur.
Zet de tajine ruim 24 uur voor het eerste gebruik in water (indien ongeglazuurd, geglazuurde tajines moeten niet te lang in water). Hierdoor wordt de tajine minder broos en zal hij minder snel knappen tijdens het koken.
Let op of de tajine vuurvast is en geschikt is voor koken op gas. Vaak kan er met de tajine alleen in de oven worden gekookt. Echter, de aardewerken tajines (rood met zwart) zijn wel geschikt om mee te koken op gas. Een vlamverdeler is wel een aanrader.
Nog een verschil in tajines is het luchtgaatje aan de bovenkant. Sommige tajines beschikken erover, andere weer niet.
Een tajine is een stoofpot die niet thuishoort in een oven. Het principe waarbij dampen afkoelen in de puntige top, condenseren en de bereiding bedruipen, gaat compleet verloren bij gebruik in een oven. De klassieke en authentieke tajine - gemaakt van zuiver aardewerk - zal wellicht niet werken op een inductiefornuis.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
– De Tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler), keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en op houtskool-of houtvuur buiten.
Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.
Zet de tajine op laag vuur en dan het liefst op een kookplaat die een regelmatige verspreiding heeft. Als je een tajine van aardewerk op een gasfornuis gebruikt, raden we aan om er een sudderplaatje, ook wel vlamverdeler genoemd, onder te leggen (i.v.m. een te snelle opwarming).
In de Marokkaanse keuken worden veel kruiden gebruikt. De smaken, geuren en kleuren van bekende gerechten zoals tajine en couscous worden bepaald door de kruiden die er in gaan. Populaire kruiden zijn zwarte peper, witte peper, gember en kurkuma.
De Marokkaanse keuken is verfijnd en Marokkanen koken graag, en vaak op hoog niveau. Daarbij is het eten gezond. Veel verse groenten, verse kruiden en mager vlees en de bereidingswijze in de tajine, een stoofpot van aardewerk, is vetarm.
Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.
Schoonmaken. Na gebruik moet je de tajine schoonmaken. Dat gaat niet in de vaatwasser, maar gewoon met wat afwasmiddel en water. Laat hem vervolgens goed drogen voor je hem in de kast zet.