De truien worden uitgereikt aan de leider van een bepaald klassement, zoals het algemeen klassement, het puntenklassement voor de beste sprinter of het bergklassement voor de renner die de meeste punten heeft verzameld tijdens de beklimmingen in een ronde.
De gele trui voor de leider van het algemeen klassement, de groene voor het puntenklassement, de bollentrui voor het bergklassement en de witte trui voor de beste jongeren.
De bolletjestrui is het wielrennersshirt dat wordt gedragen door de leider in het bergklassement en dat wordt uitgereikt na een verreden etappe. Na de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk krijgt de winnaar van het bergklassement de laatste bergtrui uitgereikt.
Groene Trui Tour de France
Punten voor de groene trui zijn er te verdienen bij tussensprints onderweg en aan de finish. Vaak zijn het sprinters die dit klassement winnen. De groene trui werd in 1953 ingevoerd en sindsdien draagt de leider van het puntenklassement de groene trui in de Tour de France.
Wanneer een wielrenner de leider van het algemeen klassement is, maar ook de leider is van het bergklassement, draagt hij de gele trui. De bolletjestrui wordt dan gegeven aan de nummer twee in het bergklassement.
Felix Gall mag na de vijfde etappe van de Tour de France de bolletjestrui in ontvangst nemen. De Oostenrijker pakte in de rit naar Laruns genoeg punten om Neilson Powless voorbij te gaan in het bergklassement en werd daarnaast derde in de daguitslag.
foto: Cor VosJasper Philipsen won het puntenklassement in de Ronde van Frankrijk van 2023 met een straatlengte voorsprong op Mads Pedersen en Bryan Coquard. Zo volgde hij zijn landgenoot Wout van Aert op als winnaar van de groene trui.
Het puntenklassement in de Ronde van Italië is een nevenklassement waarbij de renners punten per etappe krijgen, afhankelijk van hun aankomst. Het klassement werd in de Giro van 1966 geïntroduceerd. De leider in het puntenklassement draagt een paarse trui (it: maglia ciclamino).
Aan het einde van de ronde ligt voor de beste sprinter het Maglia Ciclamino te wachten, te paarse trui voor de beste sprinter. In de Leiderstrui vertelt je het nodige over de ditjes en datjes!
De roze trui (Italiaans: maglia rosa) is de trui van de leider van het algemeen klassement in de Ronde van Italië. Hij is roze, omdat het de karakteristieke kleur is van de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, die namelijk op roze papier wordt gedrukt.
Omdat de sponsor van dit klassement La Belle Jardinière was, werd de kleur van het tricot groen. Dit omdat de winkelketen vaak groene advertenties plaatste.
Sinds 1955 wordt het klassement iedere ronde weer opgemaakt. De leider in het puntenklassement kreeg van 1945 tot en met 1986 een blauwe trui, tussen 1987 en 1989 een groene 'visjes' trui en vanaf 2009, net zoals in de Ronde van Frankrijk, een groene trui.
De witte trui voor beste jongere in het algemeen klassement heeft in de Vuelta nog geen lange geschiedenis. Dit jaar wordt er pas voor de vijfde keer om deze trui gestreden. De witte trui kan gewonnen worden door renners onder de 25 jaar oud.
Draag een naadloos ondershirt. Die zijn speciaal gemaakt om niet op te vallen onder een overhemd of dunne trui. Onder een dikke trui is het ondershirt minder zichtbaar en kun je ook prima een normaal T-shirt aantrekken. Zorg alleen dat hij een mooie pasvorm heeft en op je lichaam aansluit.
Traditiegetrouw rijdt de wereldkampioen wielrennen een jaar in de regenboogtrui. Mathieu van der Poel mag hem door zijn zege in Glasgow in elke wegwedstrijd dragen tot het WK van 2024. De term 'regenboog' komt tegenwoordig vaak voor in de topsport, maar dan meestal als symbool voor lhbti-acceptatie.
De roze trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De roze trui kan onder andere verwijzen naar: De leiderstrui in de Ronde van Italië De bergtrui in de Ronde van Romandië
De Franse krant L'Auto, de voorganger van L'Équipe, werd gedrukt op geel papier. Daarom werd er voor een gele trui gekozen. Hetzelfde verhaal zou je over de Giro d'Italia kunnen vertellen, want de Gazzetta dello Sport werd op roze papier gedrukt en daar draagt de leider de - inderdaad, ja - roze trui.
Vier Nederlanders hebben de rode trui gedragen. In 2011 droeg Bauke Mollema de trui één dag, in 2015 droeg Tom Dumoulin de trui zes dagen en in de Ronde van Spanje van 2022 droegen Robert Gesink en Mike Teunissen de rode trui elk één dag.
De witte trui wordt gedragen door de leider in het jongerenklassement. De drager van dit tricot staat doorgaans dus ook op een goede plaats in de strijd om de gele trui. In de Leiderstrui vertelt je wie de tien grootste kanshebbers zijn om dit jaar het jongerenklassement te winnen!
Thomas draagt roze trui over aan Armirail · Denz juicht weer in Giro d'Italia. Duitser Nico Denz wint de veertiende etappe en boekt zijn tweede ritzege deze Giro. Fransman Bruno Armirail is de nieuwe leider in het klassement omdat Ineos het bewust rustig aan deed.
De kenmerkende kleuren (blauw-rood-zwart-geel-groen) verwijzen net als de Olympische ringen naar de verschillende werelddelen. Eenmaal wereldkampioen af, vormen de regenboogstrepen op de kraag en mouwen van de reguliere merkentrui een blijvende herinnering aan die unieke prestatie.
Het winnen van de gele trui, die naar de leider van het klassement gaat, levert logischerwijs het hoogste bedrag op. De ploeg die de eindwinnaar levert, strijkt namelijk een bedrag van 500.000 euro op.
Tadej Pogacar zal de 110e Tour de France niet op zijn naam zetten, maar de Sloveen schrijft ook dit jaar weer een stukje wielergeschiedenis. De renner van UAE Emirates zal wel weer het jongerenklassement op zijn naam schrijven.
Winnaar groene trui: 25.000 euro. Beste klimmer (bolletjestrui): 25.000 euro. Beste jongere (witte trui): 20.000 euro. Beste team: 50.000 euro.