Symptomen van teken bij katten. Teken vullen zich met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los. Niks aan de hand, zou men kunnen denken. Maar als een teek op je kat terecht is gekomen en zich langer dan een dag vastbijt, is dit lang genoeg om een infectie door te geven.
Na een paar dagen kan er een kleine ontsteking op de plaats optreden. Dit gaat vanzelf over. Mocht er toch een deel van de teek in de huid blijven zitten, is het wel de bedoeling om deze er alsnog uit te halen. Een teek bij een kat laten zitten, is erg onverstandig.
Een teek verwijderen bij je kat moet zo snel mogelijk gebeuren. Dat komt omdat teken nare ziekten met zich mee kunnen dragen: de ziekte van Lyme, bijvoorbeeld. In Nederland zijn steeds meer teken besmet met ziekten – daarom is het zaak om de teek zo snel mogelijk, het liefst binnen 24 uur te verwijderen.
De kans dat u de ziekte van Lyme krijgt, is klein. Van de 100 mensen met een tekenbeet, krijgen er 2 of 3 de ziekte van Lyme. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe meer kans dat u de bacterie krijgt. De kans is klein als de teek korter dan 24 uur in uw huid zit.
Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje.
Zware tekeninfecties kunnen tot bloedarmoede leiden. Het belangrijkste echter van een tekenbeet is dat deze ziektes kan overbrengen. Hemobartonella Felis is een kleine parasiet die bloedcellen bij katten infecteert en kan leiden tot (ernstige) bloedarmoede. Dit kan zelfs levensbedreigend worden voor de kat.
Je kat is veel beter af zonder teken, dat is zeker. Teken zuigen bloed én kunnen bacteriën, virussen en andere parasieten overdragen. Je huisdier beschermen tegen een tekenbeet is dan ook echt belangrijk.
Een teek laten verwijderen door de dierenarts
Een consult kost ongeveer € 35,-. Eventuele pijnstillers en ontsmettingsmiddel na het verwijderen van de teek, kosten rond de € 50,-.
Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Verwijder een teek niet met een pincet
Het vastpakken van een teek is erg lastig omdat je moet voorkomen dat je per ongeluk de monddelen van de teek in de huid van je kat achterlaat. Een tekentang werkt veel beter dan een pincet. Met een pincet kan de teek worden plat geknepen waardoor hij afbreekt.
Controleer regelmatig of je kat een teek heeft
Wanneer je kat in die periode regelmatig buiten komt, kun je hem het beste dagelijks controleren. Eenmaal op de kat terecht gekomen zoekt de teek een warm plekje in de vacht. Ze zetten zich meestal vast bij de oksels, liezen, buik, oren en staartaanzet van je kat.
Zo een roodbruin bolletje hangt tussen de haren vastgebeten aan de huid van uw kat. U weet dat teken bloedzuigen en zo gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen dus die teek kan er maar beter zo snel mogelijk af.
Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.
Koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, stijfheid en manken na een tekenbeet zijn de meest voorkomende ziektetekens bij de kat.
Uw kat kan besprongen worden door een teek, die zich vervolgens vastklampt aan de huid en zich voedt met bloed. Naast het bloedzuigen (wat bij een ernstige besmetting zelfs kan leiden tot bloedarmoede), kunnen bacteriën, virussen en parasieten worden overgedragen. Zowel naar katten als naar mensen.
Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen. Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen.
2. Houd je tuin tekenvrij. Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten.
Nadat ze op hun gastheer zijn geklommen beginnen zij al binnen enkele seconden met bijten en kunnen tot wel 30 dagen in de huid blijven zitten. Larven en nimfen van deze teek voeden zich vooral op kleine zoogdieren en vogels die op de grond naar voedsel zoeken, maar ook op mensen.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.
Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem er in één keer recht uit. Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!) inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden.
Maaien langs paden kan helpen te voorkomen dat mensen in contact komen met teken, maar op grote schaal is het niet haalbaar of onwenselijk. Bovendien neigen mensen meer naar de zijkant van het pad te lopen als er gemaaid is. Hoe lang kan een teek op kleding overleven? Zo'n drie dagen.
De drogist en apotheek verkopen speciale tekenpincetten. Plaats het pincet zo dicht mogelijk op de huid en trek de teek met een loodrechte beweging uit de huid. Let erop dat u de teek niet plat drukt. Maak de teek hierna dood zodat hij zich niet opnieuw op iemand kan laten vallen.
De reden hiervoor is met name dat teken ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen. Bij ver- keerd verwijderen wordt de kans op overdracht van ziekteverwekkers vergroot.
Teken leggen hun eitjes in de strooisellaag, de laag verterende bladeren op de bodem. De larven die daaruit kruipen, gaan in de lagere ondergroei dicht bij de bodem op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd. Bij voorkeur bij kleine dieren, zoals zangvogels en muizen.
Teken leven van het bloed van gewervelde dieren; ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt de gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren.