Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Houd er wel rekening mee dat linnen iets vochtig gestreken dient te worden. Zo voorkomt u strepen en kreukels en blijft de natuurlijke look behouden. Linnen wordt mooi glad als het eerst binnenstebuiten en vervolgens omgekeerd wordt gestreken, maar pas op: donkere kledingstukken uitsluitend binnenstebuiten strijken.
Als je linnen in de wasmachine stopt, dan is wassen op 40 graden meestal voldoende. Wit linnen mag gewassen worden op 95 graden tenzij het etiket anders vermeldt. Was je linnen met de hand, dan doe je er goed aan het kledingstuk kort te wassen en niet te laten weken.
Na gebruik kan je het linnen het beste wassen op 30 of 40 graden. Gebruik een mild of neutraal wasmiddel zonder chloorhoudende middelen. Hierdoor blijven de kleuren veel mooier! Krachtige wasmiddelen en wasverzachters kunnen de vezels van het linnen aantasten.
Hoge temperatuur (max. 200°): Stoffen als kantoen en linnen verdragen een hoge temperatuur en mag je op een temperatuur rond de 200° strijken. Matige temperatuur (max. 150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur.
Verwarm je strijkbout (liefst met gladde zool) 5 minuten voor op 160-170 graden (niet heter!!) * en zet de stoom uit.
Doordat de vezels in textiel warm worden, verdwijnen kreukels. Maar als de vezels te warm worden, beschadigt de stof. Deze kan verbranden of gaan glanzen.
Linnen kreukt snel, en daarom kun je het beter in een halfvolle trommel wassen. Dit beperkt het aantal kreukels. Is het toch misgegaan? Maak de stof dan een beetje vochtig voordat je het strijkt.
Kies een lage temperatuur, bijvoorbeeld 30 graden. Haal je linnen kleding meteen uit de wasmachine als deze klaar is om kreuken en eventuele muffe geurtjes te voorkomen. Droog je linnen kleding aan de waslijn en strijk als je kleding nog een beetje vochtig is.
En was het kledingstuk op bijvoorbeeld het handwasprogramma, maar in ieder geval op een programma dat lang weekt, kort wast, spoelt en kort centrifugeert. Linnen drogen doe je door de kleding direct na het wassen uit de machine te halen. De kleding mag nooit in de droger, dus hang het uit op een waslijn of rek.
Linnen in de wasmachine wassen
Probeer linnen dan op een temperatuur van 40 graden te wassen, maar doe dit alléén als het wasetiket dit toestaat. Linnen op 60 graden wassen is dus een minder goed idee. Was je linnen kleding daarnaast altijd op het zachtste wasprogramma. Zo voorkom je dat het linnen beschadigt.
Statistisch gezien is het krimppercentage in linnen producten 10-15% als het een draaibeurt krijgt in de hete droger, terwijl het slechts 4-5% krimpt als het natuurlijk gedroogd wordt. Linnen droogt van nature heel snel. Centrifugeren kan dus heel kort gehouden worden en kan überhaupt niet nodig zijn.
Het krimpen van linnen hangt af van de manier van drogen. Wanneer linnen producten worden gedrogen in een hete droger, dan kan product 10 tot 15% krimpen. Laat je het natuurlijk opdrogen, dan krimpt jouw linnen product slecht 4 tot 5%.
Linnen strijken: stijlvol en elegant
Gebruik een strijkijzer met een antikleefzool, om te voorkomen dat er glanzende plekken ontstaan. Het is de manier waarop je het linnen kunt strijken, waardoor je dit weer als nieuw kunt dragen en je jouw kleding zo lang mogelijk mooi houdt.
Een linnen kledingstuk combineren hoeft echt niet heel moeilijk te zijn, want je kunt het gewoon met je denim jacket of jeans combineren. Ga dan het liefst voor een jeans met een lichte wassing. Kies niet voor de meest standaard skinny jeans, maar voor een stoere ripped of destroyed (boyfriend) jeans.
Linnen. Linnen is een stof die snel kreukt en was je best op 40 graden, als je het op een hogere temperatuur wast kan je kledingstuk krimpen. Best is ook om je linnen kledingstuk eerst een aantal keren apart te wassen, want dit kan kleur afgeven aan andere kledingstukken.
Linnen is een kreukgevoelige stof en kan tot één maat uitlopen tijdens het dragen. Berg je linnen items altijd hangend op om kreukels te voorkomen.
Een kenmerk van linnen is dat het glad en glanzend is en kreukt. Het is ook sterk en elastisch, vormvast, luchtig, vocht absorberend en vuil afstotend. Het vervaardigen van garen uit vlas vraagt veel voorbewerkingen die het garen duur maken; daarom wordt linnen vaak gemengd met katoen of een andere stof.
Synthetische stoffen
Stoffen met synthetische vezels zoals acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Deze kunt u na het wassen gewoon op een hanger drogen en hebben geen strijkbeurt nodig. Was de stoffen niet warmer dan 40 graden om krimpen te voorkomen.
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
De gemakkelijkste manier om het wasgoed te strijken is als de was nog een beetje vochtig is. Als het te droog is, kun je het gewoon met een beetje water besprenkelen of met een vochtige doek vochtig maken. Tip: Als je het wasgoed in de droger laat drogen, kies je voor de instelling "strijkdroog".
Normaal strijken, op ongeveer 150C. Wordt gedaan bij stoffen zoals Wol en Polyester. Heet strijken, op ongeveer 200C. Wordt gedaan bij stoffen zoals Katoen, Linnen en Viscose.