Tip 1: Draag je haar in een losse, lage staart, of een vlecht. Zorg voor zo min mogelijk spanning op je haar. Tip 2: Als je je haar graag in een knot wil dragen tijdens het slapen, gebruik dan een grote scrunchie en knoop die losjes vast, waardoor er is geen spanning op je haar is.
Dan maar met los haar slapen
Met los haar naar bed is namelijk slecht voor je huid. Dit komt omdat je haar vaak vol zit met viezigheid, waardoor je weer last kunt krijgen van onzuiverheden. Daarnaast zorgt los haar ook voor veel wrijving, wat het haar kan beschadigen en gespleten haarpunten veroorzaakt.
Als je gestijld haar hebt en je wil dat het de volgende dag nog net zo steil is als eerste kerstdag kun je voor het slapen gaan je haar het best even goed door borstelen. Spray daarna wat haarlak op je borstel en borstel het nog een keer door.
Afhankelijk van hoelang geleden je jouw haar hebt gewassen, zou de talg langs de haarstreng naar beneden komen. Als je met los haar slaapt, lig je dus eigenlijk de hele avond op vette lokken, en dit kan de puistjes veroorzaken. Veel puistjes op je voorhoofd worden hier ook door veroorzaakt.
Hoe minder wrijving op je hoofd, hoe beter. Vermijd hoodies en slaap op een zijden kussensloop als je er een hebt. Hierdoor kun je je blow dry verlengen en zal je haar langer zacht blijven. Van katoenen kussens krijg je snel droog haar, omdat het kussen de oliën in je lokken opneemt en ook klitten creëert.
Vast dragen
Zo kunnen er geen haren in het eten komen en tijdens het sporten belemmert je haardos je zicht niet. Ook overdag vinden velen het makkelijk om hun haar vast te dragen, maar dit is helemaal niet zo heel verstandig.
Zo'n 50-120 haren per dag, in de winter wat meer dan in de zomer. Omdat je er ook weer nieuwe haren bij krijgt, wordt je haar niet dunner. Gemiddeld heeft de mens zo'n 100.000 haren op zijn of haar hoofd.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Even snel in een knot of een staart zodat je er geen last van hebt, lijkt dan misschien een hele goeie oplossing. Maar zeker slapen met een knot in, moet je eigenlijk nooit doen. Je haren worden op deze manier afgekneld én breken af.
Maak je haar een beetje nat, met eventueel een verstevigingsproduct. Draai een kleine lok haar, waarbij je deze uiteindelijk vastzet met een schuifspeldje in een soort spiraal. Je kunt hier 's nachts mee slapen en zelf bepalen hoe groot de krullen worden door je haar te verdelen in dikke of dunnere lokken.
Als de lokken rond je gezicht niet lang genoeg zijn om mee in je staart te krijgen, laat ze dan gewoon loshangen. Idem voor de haren in je nek. Dé oplossing? Een half-up ponytail.
Wat is ploppen? Ploppen is een manier om je krullen te drogen na het aanbrengen van de stylingproducten en voor het föhnen (of verder aan de lucht te laten drogen). Hiervoor wordt vaak een grote doek gebruikt die je op een speciale manier om je krullen “vouwt”.
Slapen met een staart, losse knot of vlecht is het beste idee. Je haren schuren (wanneer je het los draagt) de hele nacht over je kussen, wat ervoor kan zorgen dat het afbreekt. Slapen met een staart beschermt je haar beter. Douchen voor het slapengaan om je haren schoon te maken is natuurlijk ook een goed idee.
Is slapen met vlechten veilig voor je haar? Ja, maar je kunt je haar beschadigen als je vlechten te strak zijn. Wanneer je een strakke vlecht in je haar maakt komt er veel spanning op je hoofdhuid te staan en kan je haar uiteindelijk uitvallen.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Vaak is haarlak niet schadelijk, maar probeer wel je ogen te vermijden. Haarlak bevat veel chemische ingrediënten die slecht voor je huid kunnen zijn. Een belangrijke tip is om een goede haarlak te gebruiken. Zorg ervoor dat je een haarlak gebruikt die bij jouw haartype past.
Vlechten helpen je haar herstellen en groeien
Door je haar langere tijd in een vlecht of in meerdere vlechten te dragen, krijgt het haar de kans om te herstellen. Je haar wordt minder snel beschadigd door de beschermende vlechten.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Om zijn hypothese te testen, vroeg Glover in 2007 maar liefst 523 mensen om zes weken lang hun haar niet te wassen – niet met shampoo, althans. Hoewel de uitkomsten van het onderzoek nergens precies te vinden zijn, schijnt 86 procent van de deelnemers na de 6 weken heel tevreden te zijn geweest met zijn haar.
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.