Het stuitje is het botje wat onderaan de rug ligt, het vormt het uiteinde van de wervelkolom. Hoewel je er niet vaak iets over hoort of leest, is stuitpijn een veel voorkomende klacht. Een pijnlijk stuitje (
1. de stuit is het botje dat aan je heiligbeen hangt. Tussen dat heiligbeen en het stuitje zit een gewrichtje. En aan het staartbeentje zit een deel van je bekkenbodem vast. Dat betekent dat als je je bekkenbodemspieren stevig aanspant je staartbeentje naar voren trekt.
Klachten bij stuitpijn
De meeste patiënten hebben pijn bij het staartbeen tijdens zitten. Soms is de pijn zodanig dat een bepaalde zithouding (achteroverleunend zoals in de auto of op de bank) helemaal niet meer kan. De pijn is maximaal op het moment bij opstaan vanuit de zithouding.
Symptomen bij scheefstand staartbeen
Opstaan vanuit zit is pijnlijk. Enige tijd zitten is pijnlijk. Ontlasting kan pijnlijk zijn aan het stuitje. Afstappen na enige tijd fietsen is pijnlijk.
Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.
Binnen een paar weken tot maanden, met gemiddeld 2 – 5 behandelingen, kunnen de klachten van stuitpijn volledig verdwijnen.
Pijn aan het stuitje wordt ook wel coccygodynie genoemd. Hierbij heeft u pijn rondom het staartbeen, die uitgelokt wordt door zitten, maar ook kan voorkomen na lang te hebben gestaan of gewandeld. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeen veelal onmogelijk.
Rechtzetten van het stuitje mag alleen gedaan worden door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut met een Master of Science. Het stuitje rechtzetten is een pijnvrije uitwendige handeling. Met zachte fysiotherapeutische technieken wordt het stuitje weer 'op zijn plek' teruggebracht.
Pijnbehandeling staartbeen/stuitje
U kunt bij pijnklachten een behandeling van het staartbeen of stuitje krijgen om de pijngeleiding te blokkeren. Dit kan met een ontstekingsremmend middel en met warmte/stroom.
Behandeling door een fysio- of manueel therapeut, waarbij het os coccygis gemobiliseerd wordt, kan tevens een goed effect hebben op de pijnklachten. Als bovenstaande therapieën onvoldoende helpen, kan worden overgegaan tot een lokale injectie ter plaatse van het staartbeen.
Langdurig zitten, overgewicht, overbelasting een blessure of een val/trauma kunnen allemaal oorzaken zijn van pijn in de bil. Het kan zijn dat u last heeft van zenuwpijn, spierpijn of een ontsteking. De pijn kan zowel geleidelijk als acuut (door een val of verkeerde beweging) optreden.
Je stuitje kan flink pijn doen nadat je er op gevallen bent, maar stuitpijn kan ook komen door een bevalling. Sommige vrouwen voelen zelfs een knapje als ze aan het bevallen zijn: het stuitje is dan uit de kom geweest waardoor de banden die daar zitten en het kapsel van het gewrichtje pijnlijk zijn.
Heeft u een gebroken sleutelbeen, vinger, rib of stuitje dan is meestal slechts tijdelijk rust nodig. Hierna kunt u al snel gaan oefenen met bewegen. Dit geldt ook voor sommige typen van wervel- en bekkenbreuken.
"Als mensen bekken- en stuitklachten hebben is het belangrijkste dat zitten op een goede (bureau)stoel, waarbij een goede ondersteuning onder de billen en achter de rug belangrijk is. Of dit een harde of liever een zachtere stoel is, dat is voor iedereen verschillend.
Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten.
Bekkenpijn is pijn die in de onderbuik, bekken of perineum wordt gevoeld. Het heeft vele mogelijke oorzaken en treft tot wel 20% van de bevolking van Nederland, zowel mannen als vrouwen. Bekkenpijn wordt als “chronisch” gezien als het langer dan 6 maanden aanhoudt.
Pijn tijdens het (gaan) zitten of bij het opstaan? Mogelijke oorzaak: scheefstand van je staartbeen (stuit). De pijn kan soms zo hevig zijn, dat het van invloed is op je leven.
Wat het beste werkt, wisselt per persoon. Het is in ieder geval aan te raden om bij klachten rondom het stuitje bij een bekkenfysiotherapeut in behandeling te gaan. In sommige gevallen geeft een speciaal kussen met een gat erin (donut-kussen of zitring) verlichting van de pijnklachten.
Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten. Volgens Marijke Slieker moet er na een val op de stuit of bevalling waarbij het misgaat met de stuit, snel worden gehandeld.
Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren: Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit. Pijn die kan uitstralen naar de knie. Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.
Dit kan bijvoorbeeld een bottumor in een ruggenwervel zijn, deze drukt op het ruggenmerg en de zenuwen waardoor er irritatie ontstaat. Deze irritatie geeft pijnklachten in (meestal) de onderrug die kunnen uitstralen naar de benen. Infectie – een infectie in de rug kan ontstaan na een ziekte, verwonding of operatie.
De ziekte van Bechterew begint met pijn en stijfheid, vooral laag in de rug. Na de rugwervels raken ook de gewrichten van schouder, heup en knieën ontstoken. Patiënten met de ziekte van Bechterew zijn vaak moe. In een latere fase kunnen ook de ogen, hart en andere organen ontstoken raken.
Leg het stuitkussen zo op de stoel.
Gebruik geen stuitkussen met andere kussens. Extra kussens zullen ertoe leiden dat je ongelijk zit en daardoor je gewicht en druk ongelijk verdeelt, wat ongezond is voor je rug. Je kunt het kussen plat of iets schuin op de zitting leggen. Dit heeft bij de meeste mensen de voorkeur.
Bekkeninstabiliteit houdt in dat de banden die de botten van uw bekken bij elkaar houden verzwakt zijn. Dit leidt tot pijn rond het bekken, de onderrug en de heupen. Het komt vooral voor tijdens de zwangerschap. 50 tot 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit klachten.
Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.