De Australian Spirit is momenteel het snelste schip ter wereld. Het is ontworpen door Ken Warby, die het in zijn achtertuin in Sydney heeft geassembleerd. Tijdens een spectaculaire testrit bedroeg de snelheid van het schip maar liefst 511 kilometer per uur.
De Australische scheepswerf Incat Tasmania heeft onlangs de snelste veerboot ter wereld opgeleverd. Het schip gaat varen voor Buquebus, die een veerdienst tussen Argentinië en Uruguay onderhoudt. Twee Wärtsilä LX1720SR Axial Waterjets stuwden het schip tijdens de proefvaart voort tot 58,1 knopen (107,6 km/h).
De Spirit of Australia (276 Knots)
De Spirit of Australia is een houten speedboot die in 1978 door Ken Warby in een achtertuin in Sydney werd gebouwd. Het brak het wereldsnelheidsrecord op het water die dag. Aangedreven door J34 straalmotoren, haalde het een snelheid van 275,9 knots wat gelijk staat aan 511,1 km/u.
Iedere boot die sneller dan 20 kilometer per uur op de motor kan varen is een snelle motorboot. Dit kan ook uw bijboot zijn, waterscooter, rubberbootje voor de kinderen met bb-motor van 5 of 6 pk. De boete voor het varen met een snelle motorboot zonder vaarbewijs is fors, € 550,-.
Wist je dat de Franse startup Syroco lab werkt aan de snelste zeilboot aller tijden. In 2022 moet het gaan gebeuren: een door wind aangedreven boot moet de snelheidsbarrière van 150 kilometer per uur doorbreken.
De catamaran vaart tot 50 graden aan de ware wind 6,6 knopen. Worden de schoten iets gevierd en kiest de stuurman een koers van 60 graden aan de wind, dan loopt de snelheid op tot rond de 8 knopen. Ruime wind terug blijkt de catamaran een snelheid van 8,5 knoop te halen bij een ware windhoek van 110 graden.
Met redelijke wind, vaart een kajuitzeiljacht 3-6 knopen (dit zijn dus nautische mijlen per uur). Afhankelijk van de windrichting en windsterkte vaar je per dag zo'n 15-30 mijl.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen. Op 12-jarige leeftijd mag je met een open motorboot (niet langer dan 7 meter) varen die niet sneller kan dan 13 kilometer per uur (maximaal vermogen van 2,5 PK).
1. Eclipse – 1 miljard dollar.
'De boot kan 60 kilometer per uur, maar dat is hier eigenlijk niet nodig', zegt politieman Bert Faaij. Op de plassen bij Reeuwijk mag je zes kilometer per uur. 'Alleen als er een incident is, dan is het nodig om even hard te varen.
De snelheid van de jachten varieert afhankelijk van het type boot: pontons zijn de snelste met 30 mph, kruisers en dek boten vallen naar de tweede met een gemiddelde snelheid van 23 mph en zeilboten met een gemiddelde van 10 mph.
Op 1.800 toeren gaat de Bayliner 8 km/uur. Tijd om de Amerikaan in plané te brengen. Vanuit neutraal heeft hij slechts vier seconden nodig om volledig te gaan glijden, bij een toerental van 2.200 en een snelheid van 28 km/uur.
Restauranteigenaar Gino Gargiulo houdt zoveel van zijn knalgele Lamborghini Aventador dat hij een 'Aventador powerboat' heeft gemaakt in precies dezelfde kleur als zijn auto. De powerboat beschikt over twee twin-turbo Mercury Racing 1350 motoren welke samen garant staan voor 2700 pk. De topsnelheid is 305 km/u…
Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen. Word je aangehouden in Nederland omdat je vaart zonder vaarbewijs, dan kost dat € 550,-.
Uit onderzoek is gebleken dat je met een motor met een maximaal vermogen van 4 pk meestal binnen de 20 kilometer per uur blijft. Met een boot met een vermogen van 6 pk of meer is de kans groter dat je harder vaart.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.
De boot mag niet sneller varen dan 13 kilometer per uur als je onder de 16 jaar oud bent. De boot mag ook niet langer zijn dan 7 meter zijn. In de praktijk komt dit vaak neer op een motor maximaal 2,5 PK.
Voor het besturen van een open motorboot moet je minimaal 12 jaar zijn. Aan het besturen van een zeil- of roeiboot zit geen minimale leeftijd verbonden. Ben je nog onder de 16 jaar? Dan mag je boot niet sneller varen dan 13 kilometer per uur.
Motorisering van minimaal 20+ pk. Snelheden van boven de 20 km/h.
Iedereen weet dat men een soort van risico loopt bij het zeilen. De grootste gevaren zijn immers dingen zoals terecht komen in een orkaan op zee, krachtige wind, grote golven, een beschadigde of lekkende boot.
In de categorie tot 8 meter bedragen de jaarlijkse kosten ongeveer 420 euro per meter scheepslengte, tussen 8 tot 10 meter is dat al 536 euro. De jachten tussen 10 en 12 meter besteden 643 euro en schepen boven 12 meter gemiddeld 925 euro per meter scheepslengte.
De zeilen en motor zijn de duurste onderdelen aan boord, controleer dit dus grondig voor de boot effectief aan te kopen. Voor zeilboten is het ook wenselijke de verstaging te controleren op sleet. Deze wordt bij voorkeur om de 10 (intensieve zeilers) à 15 jaar te vervangen.