Wat is de juiste aanduiding voor een inwoner van Hilversum: Hilversummer of Hilversumer? Hilversummer is juist, net als Castricummer en Blaricummer.
Hoewel Hilversum vaak 'Mediastad' wordt genoemd, is de Noord-Hollandse plaats officieel geen 'stad'. Het is nog steeds een dorp, omdat het geen stadsrechten heeft gekregen.
Hilversum staat bekend als mediastad, alle publieke omroepen en enkele commerciële omroepen hebben hier hun kantoren. Verder is het raadhuis heel bekend vanwege de architect: Dudok. Dudok heeft veel gebouwen en scholen in Hilversum ontworpen bijvoorbeeld CBS Kruispunt en de Fabritiusschool.
De naam Hilversum is in elk geval tot 1305 terug gedateerd en kan volgens G. van Berkel en K. Samplonius (2006) worden verklaard als Hilvertshem, wat "woonstede of nederzetting (heem) van de persoon Hilvert" betekent. Dat is in overeenstemming met de verklaring van boerderijnamen als Hilverink in de Achterhoek.
Regio Noord. De vestigingen Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Heerenveen, Hilversum, Groningen en Zwolle vallen binnen deze regio.
Hilversum is het allebei
Vanaf die tijd ben je een stad wanneer je bijvoorbeeld een ziekenhuis, station, middelbare scholen en meer dan 25.000 inwoners hebt. Hilversum heeft dit allemaal en is dus volgens de moderne betekenis een stad. Dorpen hebben een landelijk karakter en een brink.
De regio Gooi- en Vechtstreek bestaat uit 6 gemeenten: Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren.
Het dorp Hilversum is ontstaan rond 900. Sinds 1424 is het een zelfstandige gemeente. Tot in de 17e eeuw was Hilversum een agrarisch (brink-)dorp. Daarna trad forse groei op o.i.v. de industrialisatie.
Het beste antwoord. Hilversum is tegenwoordig het meest bekend als omroepstad. Dat begon met de oprichting van de in 1998 afgebroken Nederlandsche Seintoestellen Fabriek, de NSF, in 1918. De NSF wilde beginnen met radio-uitzendingen, waarvoor in 1923 de Hilversumsche Draadlooze Omroep, de HDO werd opgericht.
uitspraak (info / uitleg)) is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland, in het Gooi. De totale gemeente telt 40.945 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 23,33 km² (waarvan ruim 7,5 km² water). De plaats heeft een relatief jonge bevolking.
Door de goede bereikbaarheid en het groene karakter van de stad is Hilversum een zeer interessante plek om te wonen. Vanwege een mooi winkelcentrum, drie treinstations, verschillende musea en vele culturele mogelijkheden is de stad prachtig om te leven.
Hilversum tips
Hilversum telt ruim 90.000 inwoners en is de grootste plaats in de Noord-Hollandse streek het Gooi. Dé mediahoofdstad van Nederland heeft een levendig centrum met leuke eettentjes en bijzondere architectuur, maar grootste troef van de stad is de mooie omgeving.
Het aantal inwoners in de gemeente Hilversum is met 8.461 personen toegenomen van 83.272 in 1996 tot 91.733 in 2022 (dat is 10%).
- Hilversum grenst in het O aan de A27 en aan de provincie Utrecht (gemeente Baarn, kern Lage Vuursche), in het Z aan de Utrechtse gemeente De Bilt (kern Hollandsche Rading), in het W aan de gemeente Wijdemeren (kernen Loosdrecht en 's-Graveland) en in het N aan Bussum en Laren.
wordt mede-eigenaar Mediapark. 'Pandjesprins' Bernhard jr. is mede-eigenaar geworden van het Mediapark in Hilversum. Vastgoedbedrijf Pinnacle, waarin hij participeert, heeft het mediabedrijfsterrein gekocht van de Britse investeerder Europa Capital.
Bernhard jr. kocht het Media Park in 2019, samen met zakenpartners Coen Groeneveld en Menno de Jong.
Gooier - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Ze wonen van Bloemendaal tot Naarden, maar de meeste zijn toch wel woonachtig te Amsterdam. 'De kakker' rijdt rond in een Porsche en kan geen genoeg krijgen van merken als Burberry, Polo Ralph Lauren, Tommy Hilfiger en Lacoste.
Je tongval is echt Gooisch
Dan zijn er bepaalde woorden die je jou nóóit zal horen zeggen: koelkast bijvoorbeeld, gebakje of wagen. Voor jou is het namelijk ijskast, taartje en auto. Overigens wel uitgesproken als 'oto' hè. En je stopzinnen zijn ' liever verwend dan verwaarloosd' en 'beter te duur dan niet te koop'.
In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten van de Utrechtse bisschop. Als er één stad in Nederland is waar de middeleeuwen nog tastbaar aanwezig zijn, dan is Amersfoort wel. Met zijn muurhuizen, prachtige stadspoorten en meer historische locaties. Ga eropuit in Amersfoort en duik de geschiedenis in.