Ook heb je hier te maken met naamvallen net als in het Duits, echter zijn deze wel anders dan in het Duits. Grieks is een van de lastigste talen om volledig te begrijpen en het duurt vaak lang voordat je goede gesprekken kunt voeren. Leren voor Grieks vergt veel doorzettingsvermogen en interesse in de taal.
Om Hongaars, Russisch en Grieks te leren ben je wel een stuk langer bezig: gemiddeld zo'n 1100 uur. Stel dat je 8 uur per dag zou studeren, dan ben je 138 dagen bezig voordat je deze talen eigen bent.
Grieks is niet moeilijk.
Dit komt mede omdat het Griekse alfabet totaal anders is als het Nederlandse alfabet. ZO bestaat het uit tekens die wij niet kennen en lijkt het net als het Chinees op een moeilijke taal. Echter wanneer je het Griekse alfabet onder de knie hebt dan gaat de rest erg snel.
Grammatica van Grieks leren: - Maak een samenvatting. - Maak oefenopdrachten. - Zeg alles hardop, dan onthoud je het beter. - Als je docent die heeft, maak dan een oefentoets.
Grieks (Dimotiki) is de nationale taal. Toch geldt Engels als de eerste handelstaal. Afhankelijk van achtergrond, opleiding en werkervaring wordt er ook een derde taal gesproken, zoals Duits, Frans, Italiaans, Turks of Russisch.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'.
ja (interjection): ναι
De Griekse taal wordt geschreven in het Griekse alfabet (Nieuwgrieks: Ελληνικό αλφάβητο, ellinikó alfávito). Dit alfabet is in de oudheid (rond de 9e eeuw v.Chr.) ontwikkeld uit het Fenicische alfabet en bestaat uit 24 letters. Het wordt nog steeds gebruikt in Griekenland en Cyprus.
Het Grieks (Ελληvικά) is een talenfamilie van de Indo-Europese talen. Het werd door de Achaeërs naar Griekenland gebracht rond 1900 voor Christus. In eerste instantie waren er verschillende gesproken dialecten, met als belangrijkste groepen: Ionisch-Attisch, Dorisch en Eolisch Grieks.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Engels kan natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Deze taal kom je tegenwoordig overal tegen in de maatschappij en is de meest gebruikte tweede taal ter wereld. Een goede basiskennis van het Engels is dus onmisbaar!
De zèta of dzèta (kapitaal Ζ, onderkast ζ, Oudgrieks ζῆτα, Nieuwgrieks ζήτα) is de zesde letter van het Griekse alfabet. De zèta werd in het Oudgrieks uitgesproken als /zd/, zoals in misdienaar, of /dz/, zoals in broodzak. De uitspraak is in het Nieuwgrieks steeds als /z/. ζ' is het Griekse cijfer voor 7, ζ voor 7000.
sorry (interjection): συγγνώμη
Zeg "Yassou" (uitgesproken als JA-soe).
Deze groet is het meest geschikt om informeel "hallo" te zeggen tegen één persoon. Glimlach tijdens het groeten en wees vriendelijk. Soms wordt 'yassou' ook als 'giasou' of 'ya su' geschreven, en het wordt ook wel afgekort tot 'ya' in een informele setting.
Een woord dat is afgeleid van een specifieke persoonsnaam, of die persoonsnaam nu echt is of fictief. Mooie voorbeelden zijn boycotten, lynchen, hooligan, platonische relatie, colbert en sadisme.
Dàt is Grieks voor mij!
In het Grieks zeg je ik hou van jou als je zegt “S'agapo“.
Ada apa, cuz? Hoe gaat het? Apa kabar?
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open. De Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak.