Alternatieven voor cacaoboter: Zoals je zojuist al hebt kunnen lezen, kun je roomboter of kokosolie in granolarecepten zonder problemen vervangen door cacaoboter. En dit geldt andersom ook. Heb je geen cacaoboter in huis en wil je wél snel aan de bak, gebruik dan kokosolie of roomboter.
Cacaobotervervangers zoals kokosvet en palmpitolie kunnen ook gebruikt worden, maar dan spreken we van compound chocolade.” Een optie is ook te kijken naar de dispergeermiddelen. Delbaere: “Bij een optimale dosering van bijvoorbeeld sojalecithine is minder cacaoboter nodig in de finale chocolade”.
Sheaboter , dat veel wordt gebruikt in cosmetica, is ook een bruikbaar culinair alternatief voor cacaoboter, vooral bij het maken van chocolade en desserts. Het heeft een vergelijkbare textuur en smeltpunt. Sheaboter wordt het beste gebruikt in recepten waarvan de licht nootachtige smaak het algehele smaakprofiel aanvult.
Cacaoboter wordt ook regelmatig gebruikt in huidverzorgingsproducten. Wij vinden cacaoboter een zegen voor de huid en vertellen je graag waarom! Cacaoboter werkt verzachtend voor de huid.Daarnaast zit het vol antioxidanten die je huid weer strak maken en tekenen van veroudering tegengaan.
Carobe wordt vaak gebruikt als een gezond alternatief voor cacao in recepten voor chocoladedranken, -taarten en -koekjes vanwege zijn natuurlijke zoetheid en aangename textuur.
Carob , vaak de "eerste generatie vervanger van cacao" genoemd, heeft historisch gezien erkenning gekregen als een levensvatbaar cacao-alternatief in de chocolade-industrie. Carob, afkomstig van de peulen van de johannesbroodboom, heeft een rijke geschiedenis als een natuurlijke zoetstof en verdikkingsmiddel.
Ook cacaoboter bevat geen cacao-eiwit en kan daarom ook gebruikt worden zonder een reactie te krijgen. Dit is ook de reden dat witte chocolade wel gegeten kan worden. Dit bevat namelijk geen cacaopoeder, maar cacaoboter.
Waar is cacaoboter te koop? Biologische cacaoboter is op veel plekken te koop, zowel in de winkel als online. Zo kun je terecht bij natuurvoedingswinkels als Ekoplaza, maar ook bijvoorbeeld bij Holland & Barrett.
Cacaoboter geeft een rijke smaak en zijdezachte consistentie, waardoor het de perfecte basis is voor het maken van chocolade zonder dat er zuivel of room nodig is. Het kan worden gebruikt in cakes, bliss balls, taarten, 'nicecream', smoothies en eigenlijk alles waar je romige cacao aan wilt toevoegen .
Cacaopoeder wordt gemaakt uit de zaden van de cacaoboom. Bonen worden gefermenteerd en daarna in de zon gedroogd en in de fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een dikvloeibare cacaomassa. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en de overgebleven droge koek wordt gemalen tot cacaopoeder.
Er zit geen boter of zuivel in cacaoboter, en het is ook niet bepaald boterachtig van smaak. Cacaoboter is technisch gezien een olie . Traditioneel worden gepelde Theobroma cacaobonen bij het maken van chocolade vermalen tot cacaonibs, en vervolgens geperst en gemalen met zeer hoge druk.
De smaak van de cacaoboter kan variëren van geen cacaosmaak (neutraal) tot een duidelijke cacaosmaak. Cacaoboter met cacaosmaak wordt gebruikt in witte chocolade.
Kokumboter is een uniek product dat u moet proberen. De textuur is vergelijkbaar met cacao, maar steviger en kruimeliger .
Cacaoboter is een heerlijke moisturizer en rijk aan de vitaminen K en E. Vitamine E is een sterke antioxidant en beschermt je huid tegen vrije radicalen en vroegtijdige huidveroudering. Vitamine K versterkt je huid, maar zorgt tegelijkertijd voor soepelheid.
De unieke samenstelling geeft chocolade zijn smelt-in-je-mond-kwaliteit , waardoor elke hap een ware verwennerij wordt. Het hoge vetgehalte van cacaoboter zorgt ervoor dat chocolade bij kamertemperatuur stevig blijft, maar moeiteloos smelt in de mond, wat resulteert in een luxe romig mondgevoel.
Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Soms vindt er aansluitend een raffinage en ontgeuring van de cacaoboter plaats.
Cacaoboter wordt voornamelijk gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen. Het wordt vervolgens toegevoegd aan melk- en witte chocolade, snoepgoed en gebakken goederen om ze een rijkere smaak en gladdere consistentie te geven .
Cacaoboter is ook rijk aan natuurlijke plantaardige stoffen, fytochemicaliën genaamd. Deze stoffen kunnen de bloedtoevoer naar de huid verbeteren en huidveroudering vertragen door te beschermen tegen schade door de schadelijke UV-stralen van de zon . Een veelvoorkomend gebruik van cacaoboter is om littekens, rimpels en andere vlekken op de huid glad te strijken.
Kleur, smaak en gebruik
Cacaoboter wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van chocolade. Daarnaast wordt cacaoboter gebruikt in cosmetica, waaronder lippenbalsem en andere beschermende zalven.
Cacaoboter wordt gebruikt voor het maken van chocolade, maar ook als vetstof voor bakken en braden.
Droomboter is 100% plantaardig, palmolievrij en geproduceerd met Rainforest Alliance gecertifieerde cacaoboter. Ons koevrije kuipje vind je vanaf nu bij Albert Heijn (online)! ð Geniet van deze heerlijke en duurzame boter en draag samen met ons bij aan een groenere toekomst!
Het is pure chocola wanneer het voor minstens 35% uit droge cacaobestandsdelen bestaat, inclusief 18 procent cacaoboter en ten minste 14 procent vetvrije droge cacaobestandsdelen.
Wil je cacaopoeder in recepten vervangen door carobepoeder? Gebruik dan wat meer (1,5 tot 2 keer meer) carobe dan cacao. De hoeveelheid suiker kan je dan met hetzelfde gewicht verminderen. Bijvoorbeeld: 50g cacaopoeder kan je dus vervangen door 75g carobpoeder.
Kortom, je kunt warme chocolademelkpoeder gebruiken als vervanger van cacaopoeder in een mum van tijd, maar je ervaart mogelijk niet de diepte van de smaak die je wilt . Omdat de meeste merken warme chocolademelkpoeder suiker of zoetstof bevatten, kun je de hoeveelheid suiker die je aan je bakrecept toevoegt, verminderen.
Nesquick is al jaren een van de lekkerste cacaopoeders om koude of warme chocolademelk te maken!