In Nederland bestel je een espresso, terwijl je in Italië kunt volstaan met un caffè, grazie. Een koffie ís daar namelijk een espresso. Natuurlijk bestaan er legio varianten op de caffè, en die zijn inmiddels ook in Nederland ingeburgerd. Bij de koffie krijg je een glaasje water.
What is this? Wil je een normale koffie bestel dan een Americano. Een americano is eigenlijk een espresso met extra water. Italianen drinken dit zelf bijna niet, maar in toeristische gebieden kan je dit vaak wel krijgen.
De americano kan worden gezien als een normale koffie, alleen met een grotere hoeveelheid heet water dan een espresso.
Voor Italianen behoort het drinken van koffie tot de levensstijl. In een bar bestellen Italianen hun koffie op oneindig veel verschillende manieren, compleet afhankelijk van hun persoonlijke smaak: in een kopje of mok, met warm of koud water, doppio of ristretto….
Caffè lungo: Dit lijkt het meest op de koffie die we in Nederland gewend zijn. In feite wordt er eerst een espresso bereid, maar daarna blijft het water nog wat langer doorlopen, zodat de koffie een stuk minder krachtig geconcentreerd wordt.
Cappuccino : het geheim zit in het schuim
Waarschijnlijk de populairste Italiaanse warme drank met koffie, cappuccino bevat melk en wordt gemaakt met espresso, gestoomde melk en melkschuim in gelijke delen. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u deze hoeveelheden verhogen of verlagen.
Dat gezegd hebbende, als je je koffie to-go wilt halen en het oké vindt om afkeurende blikken te krijgen, hebben de meeste bars kleine papieren of plastic bekertjes die ze je kunnen geven als je vraagt om je koffie mee te nemen. De Italiaanse uitdrukking is " porta via ", maar "meenemen" is een veelgebruikte uitdrukking in Italië.
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken. Uiteraard kun je er als toerist vaak wel mee weg komen.
Wat is echte Italiaanse koffie? Italiaanse koffie bestaat eigenlijk niet; het is meer een marketingterm. Een Italiaanse espresso bestaat uit een melange van arabica en robusta bonen; met een stevige en bittere afdronk.
Dus als je naar de barista loopt en zegt "Un caffè per favore" - dan geeft hij je espresso. Als je hoopt op een Amerikaanse "drip" koffie - dan heb je pech. Die bestaat gewoon niet in Italië . Het dichtstbij dat je kunt komen, is door de beste Italiaanse versie van Amerikaanse koffie te bestellen - de "caffè americano".
Italianen drinken koffie ofwel thuis, waar het gewoonlijk wordt gemaakt in een percolator. Dan wel in café's, restaurants en op werk, waar het wordt klaargemaakt met behulp van een espresso koffiezetapparaat. 'Espresso' betekent in het Italiaans 'ter plekke klaargemaakt'.
Probeer dan eens de Italiaanse koffiebonen van Caffè New York. Deze kleine familiekoffiebranderij uit Italië (Toscane) heeft de espressotest gewonnen. Zeker een van de beste koffiebonen die je momenteel kunt kopen.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Tellen in het Italiaans 1 uno 2 due 3 tre 4 quattro 5 cinque 6 sei 7 sette 8 otto 9 nove 10 dieci 11 undici 12 dodici 13 tredici 14 quattordici 15 quindici 16 sedici 17 diciassette 18 diciotto 19 diciannove 20 venti 21 ventuno 22 ventidue 23 ventitre 24 ventiquattro...
Hoewel het voor sommigen misschien vreemd lijkt, is de gewoonte om na 11 uur 's ochtends geen cappuccino te bestellen in Italië geworteld in traditie en het geloof dat de drank het beste geschikt is voor de ochtend . Het is een culturele norm die van generatie op generatie is doorgegeven, maar zoals bij elke cultuur, veranderen en evolueren dingen met de tijd.
Als je in Italië een caffè bestelt, krijg je geen grote kop zwarte koffie. Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd). In de betere koffiebarretjes krijg je er vaak een glaasje water bij.
Wat is een cortado? Een cortado is een espresso verdund met warme melk. In de moderne versie is de melk vaak een beetje opgeschuimd waardoor er een soort kleine cappuccino ontstaat. Net als bij de cappuccino is het bij de cortado ook mogelijk om latte art te maken.
Italiaans ontbijt 'a casa'
Maar ook thuis is het ontbijt van Italianen vooral zoet en eenvoudig, met warme thee of cappuccino. Heel langzaam zie je de ontbijt tradities ook in Italië veranderen met een bakje yoghurt en muesli aangevuld met een vruchtensap om de dag goed te beginnen.
Het bestellen van een macchiato kan wat verwarrend zijn, omdat koffieshops vaak hun eigen variaties op het drankje hebben. Als je een traditionele macchiato wilt, vraag dan zeker om een espresso macchiato of een macchiato espresso . Als je liever een latte macchiato wilt, vraag dan om een latte macchiato.
Voor ons buitenlanders is het een “ caffè latte ” als we een koffie met melk in een glas serveren.
Het platte wit
De 'flat' waar het naar verwijst is het concept van cappuccino minus het schuim . Het heeft dus een vergelijkbare sterkte als het melkachtige deel van een cappuccino. In wezen is het een klein kopje, dubbele shot, dezelfde zijdezachte kop als een latte. De drinkervaring is die van een melkachtige koffie, maar met een intensere koffiesmaak.
Heb je ooit gehoord van de Barraquito Canarische koffiecocktail? Dit unieke drankje bestaat uit lagen gezoete gecondenseerde melk, sterke koffie, opgeschuimde melk en likeur, en biedt een heerlijke smaakervaring.
Een cappuccino is officieel een koffiedrank dat bestaat uit ⅓ vers gezette espresso, waarop ⅓ gestoomde melk wordt geschonken en wordt afgetopt met ⅓ melkschuim. Het staat bekend als een Italiaanse koffie die vrijwel alleen in de ochtend gedronken wordt.
Bereid een espresso zoals je dat normaal doet. Vul de espresso aan met heet water en klaar is je gewone koffie! Eventueel kun je ook nog heet water in een kannetje er los bij serveren. Dan kun je koffie nog verder aanlengen als de koffie toch als te sterk wordt ervaren.