Als de airconditioner niet goed wordt onderhouden, dan zou je er verkouden van kunnen worden. Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte.
De meest voorkomende gezondheidsklachten
De volgende klachten kunnen ontstaan door een vervuilde airco: verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, benauwdheid, vermoeidheid, misselijkheid, geïrriteerde luchtwegen en een toenemende last van allergieën, zoals hooikoorts en astma.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Er is één echt gevaarlijke ziekte die zich makkelijk via de airco kan verspreiden, en dat is legionellose. Deze ziekte, die soms ook de legionairsziekte genoemd wordt, ontstaat door een bacterie die in het water leeft. Wanneer het water verneveld wordt, kunnen mensen deze legionellabacterie inademen.
Om dit te verhelpen, zorg je dat de instellingen goed hebt afgesteld. Ideaal is een luchtvochtigheidsgraad tussen 45% en 60%. Ook een luchtbevochtiger kan uitkomst bieden.
"Je kunt niet ziek worden door de airco. Maar als je al wat bij je draagt, bijvoorbeeld verkoudheid, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid." "Hetzelfde geldt wanneer je van een koude aircoruimte ineens naar warme buitenlucht gaat. Je kunt daardoor niet verkouden worden.
Een droge lucht geeft een frisser gevoel. Een airco zonder, of niet goed ingestelde, luchtvochtigheidsregulatie kan zorgen voor geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Dit kan leiden tot hoesten en lichte keelpijn.
Keelpijn door airco
De lucht is droog omdat een airco warme lucht over een gekoeld verdamperblok geleid om de lucht af te koelen. Tegelijkertijd condenseert het vocht in de lucht, waardoor deze droog wordt. Droge lucht irriteert je slijmvliezen waardoor je een zere keel kan krijgen.
Nadelen airco op een rijtje
Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor verkoudheid. Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee.
Meer water drinken is doorgaans een goede richtlijn; de meesten onder ons zijn sowieso constant in een staat van milde dehydratatie. - Een airco die rechtstreeks op een werkpost naar de werknemer blaast, geeft verhoogde hinder. Een gewijzigde opstelling van het systeem of van de werkpost kan dan soelaas brengen.
Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden. Doet u dit niet, dan kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. En dat is niet goed voor uw gezondheid.
Te grote temperatuurverschillen
Te droge lucht in je kamer is niet gezond; dat irriteert de slijmvliezen in neus en keel en veroorzaakt droge ogen en hoofdpijn. Let er ook op dat het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur niet te groot is.
De beste omgevingstemperatuur voor slaapkamers ligt tussen is 16° - 18° Celsius. Tijdens warme zomerdagen kan een airco in de kinderkamer of master bedroom, hotelkamers daarbij zeker helpen. * Een behaaglijke temperatuur in slaapkamers is voor iedereen verschillend en kan afwijken van bovenstaand advies.
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin. Ook hebben ze nadelen.
“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
Voor mensen met COPD en astma biedt airconditioning niet per se verlichting, omdat die de lucht vaak te droog maakt. Droge lucht kan ook luchtwegirritatie veroorzaken, zegt Bresser. Wat altijd helpt: een ventilator. Die zorgt voor verkoeling en voor een ontspannen gevoel, waarmee klachten afnemen.
Airco's hebben gevolgen voor het klimaat doordat ze stroom verbruiken en koudemiddel bevatten. Een vaste airco waarmee je één kamer koelt (single split) en die je 200 uur gebruikt, verbruikt 150 kWh aan stroom. Dat is 15 keer zoveel als een ventilator die 200 uur aanstaat: die verbruikt maar 10 kWh aan stroom!
Als je recht onder de airconditioning zit is het daarom altijd goed om je nek te bedekken met bijvoorbeeld een sjaal of capuchon. Probeer ook de airco 's nachts niet al te hard aan te laten staan zodat je 's ochtends niet met een stijve nek wakker wordt.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Als de airconditioner niet goed wordt onderhouden, dan zou je er verkouden van kunnen worden. Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte.
Zoals de grootte van je slaapkamer en de capaciteit van je airco. Heb je een goede split-unit airco, dan kun je in het algemeen de airco een uurtje of anderhalf voordat je gaat slapen aanzetten. Dan is het lekker koel als je wilt gaan slapen, mits je de airco automatisch laat koelen.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.