Na het tekenen van het koopcontract heb je als koper drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is bedoeld om jou te beschermen. Zeker op een krappe woningmarkt, waar je soms snel moet schakelen. De verkoper heeft geen bedenktijd en zit na het tekenen van de koopovereenkomst aan de verkoop vast.
In het koopcontract bepaal je samen met de koper een datum waarop aan de ontbindende voorwaarden moet worden voldaan. Is dat allemaal gelukt? Dan wordt de woning officieel overgedragen, meestal minimaal 6 weken na het tekenen van het voorlopige koopcontract.
Tijd om te tekenen. Als de verkoper je bod accepteert, gaan jullie het voorlopig koopcontract tekenen. Het woord 'voorlopig' is een beetje verraderlijk. Je hebt wettelijk drie dagen bedenktijd na het tekenen, maar daarna is het contract wel degelijk bindend.
Een koopovereenkomst is een overeenkomst tussen de verkoper en de koper van een woning. In deze overeenkomst worden de afspraken vastgelegd zoals de verkoopprijs, overdrachtsdatum, ontbindende voorwaarden en een lijst van zaken die overgenomen kunnen worden.
Hoe lang blijft een voorlopig koopcontract geldig? Het contract blijft definitief (dus altijd) geldig na ondertekening en wordt alleen ontbonden op overeengekomen voorwaarden. Hoe lang bedenktijd na tekenen voorlopig koopcontract? Een koper heeft wettelijk drie dagen bedenktijd na het tekenen van een koopcontract.
Lees hier hoe het zit met de wettelijke bedenktijd in combinatie met weekend- of feestdagen. Nadat beide partijen de koopakte hebben ondertekend wordt deze meestal door de verkopende makelaar naar de notaris gestuurd. De notaris gaat nu een akte van levering opstellen.
De overdracht huis gebeurt een tijdje ná het tekenen van het voorlopig koopcontract. Hoelang daarna, dat hebben jij en de verkoper samen afgestemd. Meestal zit daar minimaal zes weken tussen.
Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker. Soms is een aanvraag in 1 week rond en soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
Als koper heb je na het tekenen van het voorlopig koopcontract een wettelijke bedenktermijn van 3 dagen. Ook tussen het accepteren van het bod en het tekenen van het voorlopig koopcontract zit een bepaalde tijd. In de wet is bepaald dat de koop van een woning altijd schriftelijk moet gebeuren.
De dag nadat beide partijen in het bezit zijn van het getekend voorlopig koopcontract gaat eerst de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Jullie mogen dan het koopcontract zonder redenen ontbinden. Hierbij geldt dat minimaal twee van de drie dagen werkdagen moeten zijn.
Bij de meeste notarissen kan je namelijk van 1 tot 3 dagen uitgaan, al kan dit enorm variëren per situatie en notaris.
Als u een woning koopt, tekent u een koopcontract. Na het tekenen heeft u enkele dagen bedenktijd. U kan dan zonder reden of vergoeding afzien van de koop.
De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen. Is er nog geen schriftelijk contract? Dan kan de verkoper de koop van het huis ook nog afzeggen.
De verkoper is de eerste die zijn handtekening zet. Als laatste zet de koper zijn handtekening onder het contract en is de koop op dat moment rond. De makelaar stuurt dit contract naar de notaris, zodat er een akte van levering opgesteld kan worden.
Wat nu? Als u een huis heeft gekocht en u krijgt de financiering niet rond, dan kunt u kosteloos de koopovereenkomst ontbinden als er een financieringsvoorbehoud in uw koopovereenkomst staat.
Dit betekent dat de woning is verkocht, maar dat er nog wel bepaalde voorwaarden zijn gesteld waaraan nog moet worden voldaan. De koper heeft bijvoorbeeld nog even de tijd nodig om de financiering te regelen of een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
Het financieringsvoorbehoud is de bekendste ontbindende voorwaarde. De koper moet de hypotheek dan nog regelen. Meestal geldt er een termijn van 6 tot 8 weken voor het regelen van de financiering door de koper. Lukt dat niet, dan kan hij op grond van het voorbehoud van financiering nog onder de koop uit.
De sleuteloverdracht is het laatste onderdeel van de koopovereenkomst bij het kopen van een huis. Het woord zegt het eigenlijk al: tijdens de sleuteloverdracht wisselen de sleutels van de woning van eigenaar.De koper ontvangt alle sleutels die nodig zijn om toegang te krijgen tot het huis.
Aankoop van je nieuwe aanwinst en verkoop van je oude liggen maximum 2 jaar uit elkaar. Wanneer je een grond koopt om je nieuwe woning op te bouwen, heb je 5 jaar de tijd. Je nieuwe woonst moet je hoofdverblijfplaats zijn binnen 2 jaar na aankoop en binnen 5 jaar in geval van aankoop van een bouwgrond.
De koper kiest en betaalt meestal de notaris. De notaris is de neutrale derde die de eigendomsoverdracht van de woning in goede banen leidt. Hij doet onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt.
De eindinspectie is belangrijk, omdat het dan voor beide partijen duidelijk is hoe de staat van de woning is op het moment van de overdracht. Het is gebruikelijk dat de eindinspectie vlak voor de afspraak bij de notaris wordt uitgevoerd. De koper, verkoper en de makelaar zijn bij de eindinspectie aanwezig.
Wie betaalt wat? Welke notariskosten komen voor rekening van de koper en welke voor rekening van de verkoper? Dat moet duidelijk zijn in de offerte. De koper kiest de notaris meestal.
Hoelang mag een notaris geld vasthouden na verkoop van huis? De notaris mag uw geld nog vasthouden totdat hij de controle op beslagen heeft kunnen doen. Wanneer hij deze controle doet, is afhankelijk van de dag en tijd waarop u de akte van levering tekent.