Een muur ontvet je met een verf ontvetter. Meng warm water met de verf ontvetter en breng dit aan op de muur met een spons. Ga daarna met een droge doek over de muur. Het is belangrijk dat de muur helemaal droog is voordat je gaat schilderen.
Sterk vervuilde muren reinig je met een goede ontvetter of ammoniakwater (1 deel ammoniak op 9 delen water). Laat goed drogen.
Afwasmiddel en groene zeep zijn ideale ontvetters. Ze rekenen bijvoorbeeld moeiteloos af met vettige schalen en borden. Daarnaast hebben de meeste mensen afwasmiddel gewoon in huis staan. Afwasmiddel of groene zeep kun je dus mooi gebruiken bij het ontvetten voor schilderen.
Gebruik ammoniak met warm water
Een goede manier om een verse vetvlek te verwijderen is een beetje ammoniak verdunnen met wat warm water. Neem een schone katoenen witte vaatdoek – als je een donkere vaatdoek gebruikt, riskeer je de vlek op een witte muur alleen maar groter te maken - en maak de vlek voorzichtig schoon.
Vuil en vet zorgen namelijk voor een slechte hechting van een nieuwe verf- of laklaag. Vaak is de viezigheid zo klein, dat je het niet of nauwelijks ziet. Daarom moet je alle oppervlakken die je gaat verven, eerst ontvetten. Het ontvetten van muren zorgt voor duurzaam schilderwerk.
Als je gaat schuren zonder te ontvetten bestaat de kans dat je vuil en vet juist de ondergrond in schuurt. Hierdoor zal de verf minder goed aanhechten. Bovendien gaat je schuurpapier langer mee als je de ondergrond eerst reinigt. Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig.
Handleiding hoe je met St Marc moet ontvetten
Meng 4 dopjes St.Marc met één liter water. Maak het te schilderen oppervlak schoon met een pluisvrije doek.
Doe een beetje tandpasta op een vochtige doek of spons en dep zachtjes op de vlek(ken).Laat het heel kort inwerken en dep het daarna met een vochtige doek af. Werkt dit niet? Dan kun je ook nog aan de slag met een gummetje.
Gemengd met water vormt soda een sterk loog. Door de alkalische eigenschappen hebben logen een uitstekend vet- en eiwitoplossende werking. Soda is daarom ideaal om met weinig moeite vetvlekken of eiwithoudend vuil te verwijderen. Het bindt ook onaangename geurtjes.
Een geverfde muur schoonmaken doe je niet zomaar. Veel hangt af van het soort muurverf. Bij waterverf gebruik je het best niet te veel water tijdens het reinigen. Je kan je muur in dat geval het best reinigen met een vochtige spons waarop wat warm water en azijn zet.
Alcohol is makkelijk oplosbaar in water en kan worden gebruikt als veelzijdig oplosmiddel en ontvetter. Het is een "schone" ontvetter omdat de alcohol vrij snel verdampt en geen residu achter laat. Isopropanol (isopropyl of IPA) en ethylalcohol zijn beide alcoholen waarmee ontvet kan worden.
Schoonmaakazijn 14°
Om schoon te maken, gebruik je altijd gewone witte azijn of schoonmaakazijn. Je kunt azijn gebruiken als allesreiniger, ontvetter, ontkalker en wasverzachter.
Ontvetter. Voor de oven, pannen en afzuigkap heb je een goede ontvetter nodig en die maak je makkelijk met natuurlijke middelen. Doe hiervoor twee eetlepels soda, een beetje geraspte marseillezeep en paar druppels citroenzuur in een fles met spuitdop en vul dit aan met heet water.
Je kan muren overigens perfect ontvetten met een scheutje dreft. Vervolgens raden we voor de meeste soorten ondergrond ook aan om de muren nog eens onder handen te nemen met water en wat ammoniak. Zo is al het vuil zeker verwijderd.
Een goede ontvetter zoals bijvoorbeeld Alabastine verfreiniger of St.Marc verfreiniger en een emmer met lauw water. Vervolgens kun je beginnen met het grondig poetsen van het oppervlak met een spons en rond je het af met een schone doek door het oppervlak nogmaals een keer af te nemen.
Ontvet de muur. Dit doe je met een doek die je onderdompelt in water gemengd met ontvetter. Verwijder eventueel oude loszittende stuc met een verfkrabber. Krab ook de scheuren uit.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren.
Wat is het verschil tussen (kristal)soda en baking soda? Kristalsoda is zuiver natriumcarbonaat en kun je gebruiken om schoon te maken. Baking soda is natriumbicarbonaat, dus net een andere stof. Baking soda kun je gebruiken om schoon te maken, maar je kunt het ook gebruiken bij het bakken of koken.
Wist je dat baking soda, oftewel zuiveringszout een multifunctioneel product is? Naast het bakken van koekjes, is het een perfect schoonmaakmiddel voor allerlei poetsklusjes in huis. Deze alleskunner is niet alleen een prima ontvetter, je verwijdert er ook vieze geurtjes en vlekken mee.
Maak een mengsel van schoonmaakazijn en water en breng dit met een schone doek aan op de vetvlekken. Op deze manier verwijdert u het vet eenvoudig. Let wel op dat het gebruik van pure schoonmaakazijn afgeraden wordt; gebruik dit product enkel verdund met water.
Hoe u vetvlekken verwijderd is afhankelijk van de ondergrond. Voor alle ondergronden geldt dat een speciale vlekverwijderaar het beste werkt. Maar u kunt ook doe-het-zelf middelen gebruiken zoals afwasmiddel, azijn of wasbenzine.
Afwasmiddel en talkpoeder
Als je een vetvlek op je kleding hebt, raak je vaak al een heel eind met afwasmiddel. Smeer de vlek goed in en laat het kledingstuk even weken in lauw water. Gooi het daarna in de wasmachine.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
St Marc laat een dun filmlaagje achter wat de hechting van de verf kan beïnvloeden en daarom is het afnemen met water na het ontvetten belangrijk. Op onze pagina meubels met Chalk Paint van Annie Sloan kunt u zien wat onze klanten allemaal wel niet maken met veel mooie voorbeelden met Annie Sloan Chalk Paint.
St Marc is ideaal voor het reinigen van (bestaande) verflagen. Het product is een effectief reinigingsmiddel en ontvet het oppervlak zeer grondig. Het product is biologisch afbreekbaar en daardoor beter voor het mileu. Daardoor is St Marc een zeer goed alternatief voor ammonia.