Antwoord: Het woord pindakaas komt uit Suriname, Daar werden blokken gestampte pinda's 'Pienda-dokoen' genoemd.Van die blokken werden plakjes afgesneden net als bij kaas. Vandaar Pindakaas.
Gesmolten kaas en zoete, kleverige pindakaas is een heerlijke combinatie !
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Pindakaas is een overheersende smaak. Sommige vreemde combinaties, bijvoorbeeld pindakaas en friet, werken omdat je alleen pindakaas proeft. Voor andere combinaties, zoals pindakaas, ei, kaas en spek , is de pindakaas zoet genoeg om onschadelijk te zijn .
Het woord heeft niks te maken met gestremde melk, maar alles met Suriname en roomboter. Het woord pindakaas vinden we voor het eerst in Suriname. Daar werd in de achttiende eeuw het woord pienda-dokoen gebruikt voor een blokvormige massa gestampte pinda's. Van dat blok werden plakjes afgesneden, net als bij kaas.
De lichtzoete en pittige smaak van Vermont Sharp past perfect bij de aardse zoetheid van pinda's . Meng geraspte Vermont Sharp Cheddar kaas, geraspte kool, wortels en rode paprika met een pindadressing en top af met gehakte pinda's voor een knapperige, Thais geïnspireerde koolsalade.
Terwijl 1 plak kaas ongeveer "62 calorieën, 0,8 gram koolhydraten, 5 gram vet en 3,4 gram eiwit" bevat, bevat 1 eetlepel pindakaas ongeveer "95 calorieën, 3,5 gram koolhydraten, 8 gram vet en 3,5 gram eiwit" .
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Met onze huidige voeding krijgen we teveel suiker en zout binnen en te weinig van het onverzadigde vet. Helaas is dat niet zo goed voor ons hart, bloedvaten en cholesterol. Dus schoolkind (en volwassene) smeer wat vaker pure pindakaas op je brood, in plaats van kaas, vleeswaren en zoet beleg.
SUIKER, NATRIUM, TRANSVET en LEVENSMIDDELENADDITIEVEN
Pindakaas zit vol met suiker, of de gebruikelijke vervangers, zoals glucosestroop met een hoog fructosegehalte, dextrose en maltodextrine. Pindakaas bevat hartvernietigende gehydrogeneerde plantaardige oliën. Pindakaas bevat veel natrium, voedingsadditieven en smaakstoffen.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Aan de pindakaas die je in de supermarkt kunt vinden wordt naast pinda's vaak ook olie, suiker en/of zout toegevoegd. Dit maakt deze pindakaas minder gezond. De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid.
Het woord pindakaas komt uit Suriname, Daar werden blokken gestampte pinda's 'Pienda-dokoen' genoemd. Van die blokken werden plakjes afgesneden net als bij kaas. Vandaar Pindakaas.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten, en dus ook in 100% pindakaas, zit veel onverzadigd vet.
Voor de variatie kun je ook gemengde notenpasta nemen. Vaak zitten hier ook wel pinda's in, maar daarnaast ook andere noten. Zoals hazelnoten, amandelen en cashewnoten. Deze gemengde notenpasta's bevatten doorgaans minder suiker dan pindakaas en meer mineralen.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
Hoewel pindakaas veel calorieën en vet bevat, kan het goed zijn om uw gewichtsverliesdoelen te behalen . Het hoge eiwitgehalte van pindakaas kan helpen de eetlust te beteugelen, maar het is belangrijk om het met mate te eten. Pindakaas is een heerlijke, veelzijdige spread. Het is rijk aan voedingsstoffen en past goed bij zowel hartige als zoete gerechten.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol.
Alleen roomboter mocht boter heten, andere botersoorten hadden de naam margarine. Toen moest er dus een andere naam bedacht worden. De naam pindakaas werd gekozen, omdat pindaboter werd vergeleken met leverkaas. Dat is ook broodbeleg waar helemaal geen kaas in zit, maar wel kaas in de naam heeft.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Pindakaas en crackers kunnen een goede snack zijn, maar mensen met een hoge bloeddruk moeten de verpakte merken mijden . De American Heart Association raadt aan om uw dagelijkse natriuminname terug te brengen tot minder dan 1.500 milligram per dag.
Ze kunnen niet worden verteerd en sommige ervan kunnen de cellen in de wanden van het darmstelsel aantasten. In pinda's vind je de peanut agglutinine, deze lectine wordt veelvuldig gelinkt aan darmklachten en spijsverteringsklachten.
Soms is de makkelijkste manier om een smaak te complimenteren door contrast. De zoete botersmaak van kaas vult de zoute en hartige tonen van noten aan . Aan de andere kant is de knapperige textuur van noten een accent dat de romige achtergrond van kaas opfleurt.
In noten en pinda's zit veel onverzadigd vet. Dat helpt met het verlagen van cholesterol en levert onder andere vitamine B en E. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om iedere dag een handje ongezouten noten (of pinda's dus) te eten.