In de vis zit de salmonella-bacterie, die kan leiden tot onder meer koorts, diarree, misselijkheid, overgeven, buikkrampen, rillingen, spierpijn en hoofdpijn.
Vis is veel lichter verteerbaar dan vlees. Kies bijvoorbeeld voor schol, schelvis, tong, snoek, tarbot, wijting, kabeljauw, tonijn, forel, garnalen, mosselen en kreeft. Ook vette vis zoals zalm, makreel, haring en ansjovis hoef je niet te mijden.
Scombroid-vergiftiging
Het kan ook misselijkheid, braken, maagpijn en galbulten (urticaria) veroorzaken, een paar minuten nadat de vis is gegeten. Symptomen, die vaak worden aangezien voor een zeevruchtenallergie, duren meestal minder dan 24 uur. De vis kan peperig of bitter smaken.
Mensen met een salmonellabesmetting kunnen last krijgen van koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn. Niet iedereen die de besmette zalm heeft gegeten, wordt er ziek van. Het is al 5 weken geleden dat ze de besmette gerookte zalm at en nog steeds is ze ziek.
Bacteriën die bederf veroorzaken kunnen histidine omzetten in een biogene amine (histamine). Histamine zorgt voor symptomen zoals misselijkheid, braken, darmkrampen, diarree en hoofdpijn. Wanneer je ziek wordt van vis heet dat 'scombroid-poisoning'.
Een slechte reactie op vis kan worden veroorzaakt door visallergie of visintolerantie. Hoewel beide aandoeningen ernstig ongemak kunnen veroorzaken, kan het gemakkelijk zijn om verward of zelfs sceptisch te zijn over visintolerantie of -allergie, vooral als u zich niet bewust bent van de symptomen.
Zalm is bijvoorbeeld een vette vis, die ook bij een kleine portie al zwaar op de maag kan vallen. Vooral als je al snel last hebt van je maag of bijvoorbeeld nog herstelt omdat je een tijd ziek bent geweest. Dan kun je beter bijvoorbeeld een zachte witvis eten. Dit betreft gekweekte zalm.
Gefrituurde voedingsmiddelen zoals vis, kip en aardappelen kunnen een bron van gas en brandend maagzuur zijn. Te veel verzadigd vet kan ontstekingen veroorzaken en studies hebben aangetoond dat het de darmbacteriën in het lichaam kan veranderen, wat een aantal maagproblemen kan veroorzaken .
Toegelaten. Gekookte of geroosterde magere vis: baars, bot, forel, kabeljauw, pieterman, poon, rog, schar, schelvis, schol,snoek, tarbot, tong, wijting, zeelt en zonnevis.
Scombrotoxine, ook wel scombroidvergiftiging of histaminevergiftiging genoemd, treedt op na het eten van vis die veel histamine bevat door onjuiste voedselverwerking . Het blijft een van de meest voorkomende vormen van visvergiftiging in de VS en wereldwijd.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Rauwe zalm is moeilijker te verteren dan gekookte zalm. In zeldzame gevallen kan het kleine parasieten bevatten, die anisakidosis kunnen veroorzaken . Symptomen van deze infectie zijn onder andere buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van zalm.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Op het licht verteerbare vismenu staat: schol, schelvis, tong, snoek, tarbot, wijting, poon, kabeljauw, tonijn, forel, garnalen, mosselen, kreeft en krab. Bereidingswijze? Koken, grillen of stomen. Belangrijk om links te laten liggen: vette vis (o.a. paling, zalm, makreel, haring en ansjovis).
Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank. Stop niet met verschillende producten tegelijk. Probeer steeds een tijdje 1 product niet te nemen.
Te veel eiwitten kunnen echter een belasting vormen voor uw spijsverteringsstelsel en gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken . Bovendien kunnen sommige mensen allergisch zijn voor zalm of gevoelig zijn voor histamines die in de vis zitten, wat een allergische reactie kan veroorzaken.
Veelvoorkomende oorzaken van spijsverteringsproblemen zijn chronische stress, teveel suiker eten en te weinig maagzuur. Een goede kwaliteit van de darmbacteriën is van groot belang om de spijsvertering goed te laten verlopen.
Het is mogelijk om een infectieziekte te krijgen als je rauwe vis eet in sushi of sashimi. Deze kunnen worden veroorzaakt door een worm, zoals anisakiasis, of een bacterie, zoals Salmonella of listeriose. Veel van deze infecties kunnen spijsverteringsklachten veroorzaken, waaronder diarree, misselijkheid en braken.
Zalm. Zalm is rijk aan omega-3-vetzuren, die helpen ontstekingen te verminderen . Spijsverteringsstoornissen, inflammatoire darmziekte en voedselintoleranties kunnen allemaal ontstekingen in de darmen veroorzaken. Meer zalm eten kan niet alleen helpen ongemak te verminderen, het kan ook de spijsvertering verbeteren.
Zalm is een van de meest bekende vette vissen en laat dit nu net heel goed voor je zijn. Zalm zit barstensvol vitamines A, D en B12. De Omega3 vetzuren in deze vis verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een gunstig effect op de bloeddruk.
Als uw lichaam zalmproteïnen verwart met schadelijke stoffen, dan is het mogelijk dat u een zalmallergie heeft . Dit kan een groot aantal negatieve tekenen en symptomen veroorzaken, variërend van mild tot ernstig. Enkele van de meest voorkomende tekenen en symptomen van zalmallergie zijn: galbulten, jeuk of roodheid op de huid.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Vette vissoorten, zoals zalm en sardines, zijn een goede bron van eiwitten en dragen bij aan de darmgezondheid. Ze zijn rijk aan omega 3-vetzuren: meervoudige onverzadigde vetzuren die gelinkt worden aan een betere cardiovasculaire gezondheid, beter humeur en bestrijding van ontstekingen.