De eerste baan plakt u strak langs de startlijn.Wrijf de banen tegen de muur met een handborstel.Zo haalt u de lucht achter het behang weg. Voorkom kreuken van het behang en zorg dat de naden goed aansluiten en niet overlappen.
Werk bij het behangen altijd van het raam af. Op deze manier valt het licht in de behangnaden zodat ze nauwelijks opvallen. Doe je het andersom – dus naar het raam toe – dan vallen de behangnaden juist enorm op.
Iedereen kan behangen. Het belangrijkste is dat je je goed voorbereid. Als je nog nooit hebt behangen, begin dan eerst met het makkelijkste behang. Dus behang waar geen patroon in zit en die niet te dun is.
Teken vervolgens een loodrechte 'startlijn' op de muur, vanaf hier ga je beginnen met de banen aanbrengen. Zorg dus dat het een rechte lijn is, anders zal je later scheef geplakt behang aan de wand hebben, en dat is zonde!
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Veel mensen vinden behangen moeilijk, maar met een paar goede adviezen valt het best mee. Een goede voorbereiding, zorgvuldig en netjes werken, dan kan iedereen een kamertje behangen. Welke materialen heeft u nodig? Hoe krijgt u voor het beste resultaat.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
De gemiddelde kosten van een behanger ligt tussen de 25 en 30 euro per uur. Als u er van uitgaat dat de meeste behangers gemiddeld 3,5 uur doen om een kamer van 45 m² opnieuw te behangen dan kunt u dus rekening houden met een bedrag tussen de 87,- en 105,- euro als totaalprijs.
Hoewel het op het eerste gezicht misschien logisch lijkt om de muur te behangen van links naar rechts of van rechts naar links, is het juist belangrijk dat u dit niet doet, maar begint met de tweede baan vanaf een hoek. Een hoek is namelijk vrijwel nooit volledig recht.
Als hulpje kun je bij de banen achter op de baan een stipje zetten om de bovenkant aan te duiden. De ene baan heeft dan het stipje aan de bovenkant, bij de volgende zit het stipje aan de onderkant. Als je bij dit behang de rollen gewoon naast elkaar zou plakken, ga je banen en vaak ook kleurverschil zien.
Vliesbehang heeft geen inweektijd omdat de wand moet worden ingesmeerd met behanglijm. Papier behang moet doorgaans 5 minuten inweken. Vinyl behang moet doorgaans 10 minuten inweken.
Voorstrijk behang zorgt ervoor dat de behanglijm niet te snel in de ondergrond trekt. Wanneer de muur een sterke zuigende werking heeft zal de behanglijm sneller in de ondergrond trekken. Hierdoor kan het behang zich slechter hechten. Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen.
Vliesbehang kan een beetje doorschijnen. Zorg er daarom voor dat je je wanden vóór het behangen met vliesbehang verft met een gepigmenteerde behangvoorstrijk. Gebruik voor het behangen van vliesbehang uitsluitend speciale behanglijm voor vliesbehang.
Wat betekent 'banen storten'?
Dit betekent dat elke baan omgekeerd ten opzichte van de vorige gekleefd moet worden om een uniform resultaat te bekomen. Bij een vrije aanzet moeten de banen soms gestort gekleefd worden om eventueel lichte kleurverschillen te vermijden.
Lastige ondergronden zoals een gestructureerde muur of poreus oppervlak, zijn meestal niet geschikt om te behangen. De ondergrond is simpelweg te ruw om het behang te laten plakken. En dat is jammer, want juist met wandbekleding zoals behang kun je een ruimte precies de uitstraling meegeven die je voor ogen hebt.
De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van de dikte van het aangebrachte stucwerk. De vuistregel is 1 dag droogtijd per 1 millimeter dikte. Hou dus ook goed in de gaten hoe dik de laag is die je aanbrengt. Om de droogtijd te bevorderen zorg je voor de juiste temperatuur in het vertrek en voldoende ventilatie.
Waarom is behang zo duur? Behang is duur omdat het meestal een professionele plaatsing vereist, evenals het gebruik van duurdere materialen. Hier gaat het meeste van de kosten in zitten wanneer je kiest voor luxe behang.
Hoe dik moet behanglijm zijn? Meestal staat er op de verpakking wat de juiste verhouding is. Sowieso is het belangrijk dat er geen brokken meer in de lijm zitten want anders krijg je bobbels in het behang aan de muur.
Vliesbehang: dit behang heeft als bijnaam snelbehang: dat komt omdat je het behang niet eerst hoeft in te lijmen. Vliesbehang is sterker dan traditioneel behang. Dat heeft als groot voordeel dat het minder snel scheurt. De lijm breng je aan op de muren.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.