slivovice juiceDoe een tweetal ijsblokjes in een longdrinkglas en vul tot 1/3 met Slivovitsa. Vul het glas vervolgens verder af met cola of sinaasappelsap. Slivovitz is een gedistileerde drank op basis van pruimen.
Slivovitz wordt traditioneel puur geserveerd, of eventueel gekoeld .
Mensen in Oost- of Centraal-Europa drinken slivovitz over het algemeen als aperitief of, in het geval van oudere brandewijnen, als digestief . In combinatie met eten werkt het goed met charcuterie, paté, zowel jonge als oude kazen, boter, radijsjes, geroosterde paprika's en volkorenbrood.
Geur en smaakprofiel
In de mond proef je een perfecte balans van fruitige smaken, met een uitgesproken smaak van pruimen die wordt aangevuld door subtiele hints van amandel en een lichte kruidigheid. De afdronk is soepel en verfrissend, waardoor je elke slok wilt herhalen.
Beschrijving. Specht Slivovitz is een authentieke Duitse Slivovitz wat gemaakt is op basis van pruimen. Deze drank komt is een zeer speciale en orignele fles in de vorm van een zakhorloge.
De meeste commerciële slivovitz wordt gebotteld rond de 100 proof, dus het is heet op de neus en het gehemelte. Maar het aroma is onmiskenbaar pruimachtig, de jammy zoetheid van steenfruit getemperd door sterke tonen van amandel en eik .
Slivovitz wordt geproduceerd in Centraal- en Zuidoost-Europa, zowel commercieel als privé. Primaire producenten zijn Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Noord-Macedonië, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië en Oekraïne. In de Balkan wordt slivovitz beschouwd als een soort rakia .
Ze kunnen puur gedronken worden met eventueel wat ijs. De meeste worden na het eten gedronken, maar enkele, zoals Crème de Cassis, kan ook voor het eten gedronken worden. Bovendien kun je veel likeuren in de koffie of thee verwerken, zoals Amaretto en Baileys.
slivovice cola /juice
Doe een tweetal ijsblokjes in een longdrinkglas en vul tot 1/3 met Slivovitsa. Vul het glas vervolgens verder af met cola of sinaasappelsap. Slivovitz is een gedistileerde drank op basis van pruimen. Het is zeer in trek in centraal- en Oost-Europa.
Rakija. Weet wel waar je aan begint, want Rakija kan heftig zijn. Het is een sterke drank en als hij wat slordig is gebrouwen, is hij nog een heel stuk sterker. Het alcoholpercentage ligt normaal rond de 50%, maar als je een huisgemaakte fles te pakken hebt, kan het percentage per ongeluk oplopen tot wel 75% tot 80%.
Hoeveel drank voorzie je per persoon? Algemeen kunnen we stellen dat je voor het eerste uur best 3 drankjes per persoon voorziet.Daarna reken je 2 drankjes per gast per uur. Als je feestje bijvoorbeeld 4 uur duurt, voorzie je 9 drankjes per persoon.
Te veel blootstelling aan licht en warmte kan de smaak en kleur van de likeur beïnvloeden. Bewaar je likeur het beste op een donkere plek. Het is ook essentieel om de flessen goed af te sluiten om oxidatie te voorkomen. Likeur kan je langer dan 1 jaar bewaren.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Een goede Schnaps is als een goede wijn: je ruikt, je nipt, je laat het over je tong gaan, laat er wat lucht bij komen en je proeft de sensatie van de vele smaken.Vervolgens drink je de Schnaps met kleine slokjes op en geniet je ervan.
Serveer met geroosterde noten, fijne pure, melk of witte chocolade, gedroogd fruit inclusief rozijnen, dadels, vijgen of abrikozen . Uitstekend bij zoete desserts inclusief fruittaarten, cake of fijn gebak.
De zoete, fluweelzachte pruimenbrandewijn wordt al honderden jaren geproduceerd, voornamelijk in Kroatië, Servië, Polen, Hongarije en Bulgarije. Italianen hebben ook hun eigen versie, hoewel de kruiden anders zijn en de basis vaak wijn is in plaats van eau de vie of een andere heldere likeur.
Slivovitsj wordt gemaakt van damsonpruimen (Prunus domestica subsp. insititia). In Servië is slivovitsj de nationale drank en bevat ongeveer 47% alcohol. Het is daar vrij gebruikelijk om 's ochtends een slivovitsj te drinken.
Het productieproces begint met het ontkiemen van graan om vergistbare suikers te verkrijgen, gevolgd door fermentatie met gist om een alcoholische vloeistof te vormen. Deze vloeistof wordt dan gedistilleerd tot een hoog alcoholpercentage, gefilterd en verdund met zuiver bronwater tot het gewenste alcoholgehalte.
Vul je pot of fles, om en om, met een laagje suiker en een laagje kersen totdat de suiker en kersen op zijn. Giet daarna de rakija overover en wacht tot alle luchtbelletjes zijn verdwenen. Een klein beetje schudden (voorzichtig) kan helpen om de laatste luchtbellen naar boven te laten komen.
Een likeur kan puur op kamertemperatuur, op koelkasttemperatuur en met ijs worden gedronken (houd er rekening mee dat de kou de gevoeligheid van de smaakpapillen vermindert). Traditioneel wordt een likeur als Limoncello ijskoud gedronken, terwijl andere soorten likeuren een heerlijke warme punch kunnen opleveren als ze worden verdund met heel heet water.
Dus, kun je likeur puur drinken? Het antwoord is ja, maar het hangt af van je persoonlijke smaak en voorkeur.
Deze aromatische drank is het vlaggenschip van de pruimenwodka in Polen . Het verouderingsproces geeft het een verbluffende smaak en indrukwekkende kracht. Geproduceerd van het oude pruimendestillaat.
Bereid suikersiroop van 9L water en 5 kg suiker en giet dit over de pruimen. Na afkoeling tot 25-30 ° C, giet de inhoud van het sachet en meng grondig. Zet de fermentatie ongeveer 2 weken en roer het om de 2 dagen. Voor een hoger alcoholpercentage voeg je na 5 dagen 1,5 kg suiker toe.
Ongeacht of u Rakija drinkt als aperitief tussen de maaltijden door of als digestief, het moet langzaam worden genipt om van de smaak te genieten. En het allerbelangrijkste is dat het puur moet worden geserveerd, zonder ijs, maar met een glas water erbij . Dit betekent niet dat u uw Rakija warm moet drinken.