Bewaar ze ook niet bij fruit, want dan zullen de champignons sneller achteruitgaan. Hoe weet ik of de kastanjechampignons niet goed meer zijn? De kastantjechampignons zijn dan beschimmeld, slap of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door te kijken, ruiken of zelfs proeven.
Mits direct na aankoop koel bewaard, kun je ze tot minimaal de TGT veilig opeten. Bederf merk je goed, dus ruiken en ogen ze na die datum nog goed, dan kan opeten geen kwaad. Gekoeld zijn verse paddestoelen als kastanjechampignons, grotchampignons, portobello's en oesterzwammen ongeveer een week houdbaar.
Champignons kunnen lichtelijk naar aarde ruiken, maar verder zouden ze vooral heel neutraal moeten ruiken en dus bijna geurloos moeten zijn. Als je dus een raar geurtje opmerkt bij je champignons, dan is dit een teken dat ze niet meer goed zijn en kun je ze beter niet meer eten.
Ook gaat een champignon naar verloop van tijd verkleuren. De eens witte champignon krijgt dan een bruine kleur. Toch hoeft dat niet direct te betekenen dat de champignon niet meer eetbaar is. “U kunt ze in zo'n geval nog altijd gebruiken als smaakmaker, bijvoorbeeld voor een soep of saus.
Kastanjechampignon bereiden & bewaren
Bewaar kastanjechampignons in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 7 dagen houdbaar. Het beste is om de kastanjechampignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn.
Begint de champignon slecht te worden, dan worden de schijfjes week en zacht. Hierdoor kun je de sporen niet meer zo gemakkelijk afbreken als bij een verse champignon.” Daarna volgt verkleuring. De champignon krijgt naar verloop van tijd een donkerbruine kleur.
De kastanjechampignon is rijk aan riboflavine (vitamine B2). Deze vitamine is belangrijk voor je energiemetabolisme, doordat hij helpt bij het vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Riboflavine levert daarnaast een bijdrage aan het gezond houden van je huid, ogen en slijmvliezen.
De kastanjechampignon is het broertje van de witte champignon. Het verschil zit 'm met name in de smaak. De kastanjechampignon bestaat uit wat steviger vruchtvlees en heeft een lichte, nootachtige smaak dat wat droger en pittiger is dan de witte champignon.
Paddenstoelen worden over het algemeen ingedeeld bij de groenten, maar ze zijn eigenlijk schimmels. Meer specifiek gezien zijn ze de vruchtlichamen van de schimmel. Ze planten zichzelf voort via hun sporen. Van alle paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende.
Champignons zouden zich volzuigen met water en daarom mag je ze nooit maar dan ook nooit afspoelen met water. Je zou ze moeten schoonborstelen met een zacht (!) borsteltje.
De hoed van de kastanjechampignon is lichtbeige tot kastanjebruin en heeft soms kleine witte vlekjes. De steel is crèmekleurig en de binnenkant van deze paddenstoel is wit. Per vierkante meter worden er minder van geoogst dan van de witte variant, dat verklaart ook waarom kastanjechampignons duurder zijn.
Dat is niet verstandig. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn bij muizen, en is daarom mogelijk in grotere hoeveelheden ook giftig voor mensen.
Wil je kastanjechampignons invriezen? Dan kun je ze het beste eerst blancheren (kort koken) of sauteren (kort roerbakken). Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen en stop ze in een diepvrieszakje of doosje in de vriezer. Ze zijn dan ongeveer drie maanden houdbaar.
Darmen. Champignons zijn een darmvriendelijk voedsel. Ze zijn een prebioticum, wat betekent dat ze de goede bacteriën in de darm voeden. Daarnaast brengen ze de gunstige bacteriën van het microbioom, zoals Acidophilus en Bifidobacterium, in balans.
Gebruik champignons het liefst zo vers mogelijk. Bewaren kan in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Snij een stukje van de steel
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
Voor het snijden heb je een snijplank en een klein scherp mes nodig. Leg de champignon op de snijplank en snijd er plankjes van. Dit is de meest gebruikelijke manier; snijden van dunne plakje.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Champignons hebben een fijne, vrij neutrale smaak.
Kun je gebakken champignons invriezen? Absoluut, je kunt champignons gebakken in de vriezer bewaren. Tijdens het bakken is het beter om niet teveel andere ingrediënten toe te voegen en gebruik slechts een klein beetje olijfolie.
Kastanjechampignon
De kastanjechampignon heeft een lichtbruine tot kastanjekleurige hoed. Deze champignon bevat minder vocht en is daardoor steviger dan de witte variant, en ook is de smaak voller. Heerlijk door een frisse salade of als bijgerecht, gebakken met tijm.