Er zijn twee soorten jackfruit in blik, namelijk de gele en de jonge groene. De gele staat meestal op siroop en is vrij zoet, de jonge, groene jackfruit zit in brine of zout water. In toko's ligt er nog wel eens een hele jackfruit in de vriezer, of vind je het zoete, naar meloen smakende vruchtvlees de koeling.
Jackfruit bevat erg weinig calorieën (93 kcal/100 gram). Net als vele andere fruitsoorten bevat deze vrucht vooral veel koolhydraten (24g/100 gram) en vezels (4,4 g/100 gram) en nauwelijks vetten (0,3g/ 100 gram) en eiwitten (1,47 g/100 gram). We kunnen dus besluiten dat jackfruit gezond is.
De smaak van jackfruit is zoet en fruitig, maar het heeft de handige eigenschap heel goed smaken te kunnen opnemen. Daardoor wordt het ook wel gezien als een veelzijdige vleesvervanger.
Jackfruit smaak
Jackfruit wordt steeds vaker gebruikt als vervanger voor vlees. Jackfruit smaakt aromatisch en zoet, een beetje naar banaan. De geur is sterk, maar veel minder afstotend dan van de broodvrucht. Onrijpe vruchten worden gekookt of gebakken en als groente gegeten in de Oosterse keuken.
Waar is jackfruit te vinden? Jackfruit is te koop bij Albert Heijn en staat in het schap met peulvruchten. Het product is ook online verkrijgbaar bij Albert Heijn. Op www.jackfruit.nl zijn verschillende recepten te vinden.
En je kunt jackfruit kopen bij Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental waar een blik rond de € 1,50 kost. Bij Ekoplaza is deze jackfruit van het merk Jacky F verkrijgbaar voor € 3,49 per blik.
Jackfruit bereiden: De beste tips
Eet het zo of voeg het toe aan een lekker desserts. Als gedroogd fruit is het erg lekker als exotische topping op je muesli, yoghurt of een salade. Onrijpe jackfruit in blik of als kant-en-klaar product kun je net zo veelzijdig bereiden als vlees, denk aan taco's.
De nangka of jackfruit (Artocarpus heterophyllus) is een tot 30 m hoge groenblijvende boom uit de moerbeifamilie (Moraceae), die inheems is in de oerwouden van Indonesië, Maleisië, India, Sri Lanka en de Filipijnen.
Rijp jackfruit kun je prima rauw eten. Het vruchtvlees is dan geel, knapperig en smaakt een beetje naar ananas, mango en appel. Lekker zoet dus, maar niet té zoet. Ook is het lekker in desserts, smoothies en ijs.
Deze fruitsoort, lokaal ook wel 'Thong Prasert' genoemd, kun je op twee manieren eten: rijp en geel of jong en groen. De jonge jackfruit zit in ons blik en is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren.
Als de jackfruit rijp is, komt er een sterke geur vanaf die doet denken aan een mix van rotte uien, bananen en ananas. Dieren weten zo dat de vrucht klaar is om te eten. Mensen plukken de jackfruit liever wanneer deze volgroeid, maar nog niet rijp is, om zo de sterke geur te vermijden.
Goed afspoelen
Voordat je de keuken induikt is het belangrijk om de jackfruit goed af te spoelen en vervolgens het vocht er zachtjes uit te knijpen. Op deze manier worden de kruiden beter opgenomen.
Voedingswaarde lijkt niet op vlees
Qua voedingswaarde is jackfruit geen goede vleesvervanger. Een goede vleesvervanger bevat namelijk voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Jackfruit bevat bijna geen eiwit, weinig ijzer en geen vitamine B12.
Durian heeft scherpe stekels, jackfruit meer uitstekende 'bobbels'; Durian stinkt naar sokken, jackfruit meer naar (bijna-)rotte vruchten als banaan, ananas en appel; Durian heeft geel vruchtvlees, jackfruit bevat geel, oranje of soms zelfs ietwat rood vruchtvlees.
Kan ik jackfruit bewaren in de koelkast? Na opening kun je de stukjes jackfruit onbereid enkele dagen bewaren in de koelkast. Bewaar de overgebleven stukjes niet in het blik, maar stop ze in een bakje. Je kunt het ook invriezen, maar als je het daarna ontdooit, kan het wat zachter zijn.
Jackfruit is de vrucht van een snelgroeiende boom (nangka of jack tree). Deze fruitsoort kan goed tegen hitte en droogte. Ook heeft het weinig last van ongedierte en ziekten. De vruchten kunnen 5 tot wel 40 kilo wegen.
Jackfruit
Van oorsprong groeit jackfruit in Zuid-Oost Azië, en het is de grootste fruitsoort ter wereld die aan een boom groeit (de vrucht kan wel 35 kilo zwaar worden!).
Het vruchtvlees in onrijpe vruchten is zacht en melig, waarbij een onaangename geur kan ontstaan. Bij rijpe vruchten verandert is het vruchtvlees vezelig, sappig en zacht. De smaak doet denken aan een combinatie van aardappel en brood.
Laat de stukjes jackfruit uitlekken en spoel ze af onder koud stromend water. Trek ze met je handen of met een vork uit elkaar. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de jackfruitstukjes met de barbecuesaus 5 min. op middelhoog vuur.
Bananenbloesem, ook wel bekend als bananenbloem, is de bloem die onderaan een bananentros hangt. De bloem is ovaal en heeft een paarse kleur die fel afsteekt tegen de frisgroene bladeren van de bananenplant. Er blijven steeds nieuwe banaantjes groeien uit de bovenkant van deze bloem.
Jackfruit is een vrucht met de structuur van vlees, en wordt daarom steeds meer gebruikt als vleesvervanger. Verse jackfruit is weinig verkrijgbaar in Nederland en daarom uniek bij Groentebroer.nl.
Jackfruit is een stekelvormige vrucht, afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht groeit aan bomen, is groen en groot, heel groot. Jackfruit kan namelijk wel tot 35 kilo wegen! In Nederland is het nog niet veelgebruikt, maar in o.a. Amerika maakt het nu zijn furore als vleesvervanger.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom!
Durian bevat relatief veel eiwitten (wat bijzonder is voor een vrucht) en gezonde vetten (wat eigenlijk alleen vriendje avocado met hem deelt). Een ander voordeel van de vrucht is dat hij flinke hoeveelheden tryptofaan bevat, een stofje dat er onder andere voor zorgt dat je je happy voelt én goed kunt slapen.