Een vaste plant kun je gemakkelijk terugsnoeien met een snoeischaar of heggenschaar. Hierbij knip je de verdorde bladeren en stengels zo'n 5 cm boven de grond terug. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid.Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren.
Snoei net boven het eerste gezonde blad onder de uitgebloeide bloem en verwijder deze. Gebruik hiervoor een snoeischaar of een scherp mes. Wacht niet te lang, het is vaak beter om de bloem te verwijderen als deze nog niet helemaal is uitgebloeid.
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien, mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden.
Niet snoeien in de winter
Vorstgevoelige struiken, zoals Abutilon, Phlomis, lampenpoetser, zonneroosje en lavendel. Groenblijvende planten zoals Hebe, Escallonia, Pieris, Pittosporum en Rhododendron.
De veiligste tijd om bomen en heesters te snoeien is in februari en maart. De stofwisseling van de boom ligt dan stil, er is weinig sapstroom en de boom zal zo min mogelijk bloeden. In april, mei en juni vindt de voorjaarsgroei plaats en is de sapstroom op zijn hevigst, dus dan is snoeien riskant.
Wat moet je 's winters snoeien? Heesters met gekleurde stengels: Kornoelje, wilg en braam (met witte stengels). Geef ze een flinke snoeibeurt aan het eind van de winter. Rozen: Struikrozen, grote en cluster-bloeiende hybriden en klimrozen.
Soms is het beter te snoeien, dan niets te doen. Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien. Ook als u een tak voor in een vaas wilt knippen: doen!
De kans dat de boom gaat bloeden is hierdoor veel kleiner en daarom is de winter dus een prima jaargetijde om te snoeien! Let op: vorst is echter nog steeds erg slecht voor een boom, ook al is de sapstroom weinig actief. Snoeien tijdens de winter kan, maar snoei nooit als het vriest!
Snoeien door middel van planten knippen
Het gaat daarbij om planten die moeten worden uitgedund of teruggeknipt. Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren de takken die elkaar in de weg zitten of die de vorm van de plant verstoren.
Als een bloem uitgebloeid is, gaat hij zaad zetten. Dit is een proces dat heel veel water en energie kost. Haal je de dode bloemen eruit, dan gaan de energie en de voedingsstoffen naar de rest van de plant.Daardoor zal je plant langer doorbloeien.
Snijd de stengels (ongeveer 5 centimeter) schuin af met een scherp mes. Op die manier vergroot je het oppervlak waarmee de bloem water op kan nemen. Knip of breek de stengels niet af, maar gebruik een scherp mes, een snoeischaar of de speciale bloemensnijder.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
Snoei één keer in augustus, uiterlijk september: na de bloei kan je meteen snoeien. Snoei dan alleen de bovenkant. Doe dit ook elk jaar. Zo blijft je lavendel mooi in model.
Absoluut niet snoeien in de winter
Een aantal bomen gaan bloeden wanneer ze in de wintermaanden worden gesnoeid. Deze bomen kunnen beter in de zomer of de herfst van hun overbodige takken worden ontdaan.
Planten in de vrije natuur worden nooit gesnoeid maar kunnen uitgroeien, bloeien, vrucht zetten en uiteindelijk sterft de plant weer af.
Niet in de volle zon snoeien
Buiten het feit dat dit voor jezelf niet zo prettig is, is het ook voor de plant niet fijn. Wanneer je snoeit laat je namelijk snoeiwonden achter op de takken en bladeren, waardoor het vocht van de plant of boom snel verdampt. Dit veroorzaakt snel bruine bladeren of randjes.
Snoeien mag alleen bij droog en niet vriezend weer gebeuren. Als het regent bestaat er meer infectiegevaar, doordat ziektekiemen via de druppels in de nog open snijwonden terecht kunnen komen.
Bij de zomersnoei wordt de aanwezige waterlot van de wintersnoei verwijderd. De zomersnoei kan je toepassen vanaf 21 juni tot drie weken voor de bladval. Fruitbomen met steenvruchten worden het best gesnoeid na de pluk en ten laatste voor half september.
De planten zijn volledig in hun kracht waardoor de snoeiwond sneller herstelt. Door in de zomer te snoeien geef je schimmels en bacteriën veel minder kans geeft om toe te slaan dan in de winter. De kans is het grootst dat de planten een flinke winter goed doorkomen.