Volgens de wet is het voor inwonende kinderen alleen in hele bijzondere situaties mogelijk om medehuurder te worden. Woon je samen, maar staat je partner niet op het huurcontract? Dan is je partner geen medehuurder. Er is dan sprake van inwoning.
Iedereen met wie de huurder in 1 huis woont en op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente telt als medebewoner. Bijvoorbeeld een kind, ouder, huisgenoot of iemand anders die op het adres woont. Kinderen zijn dus medebewoners, maar geen medehuurders. Daarom staan zij nooit op het huurcontract vermeld.
Voor thuiswonende kinderen hoeft u geen inwoning aan te vragen. Wanneer ze eerst ergens anders woonden en weer terugkomen, moet u wel inwoning aanvragen. Wat is samenwonen? Wanneer u uw partner voor onbepaalde tijd bij u in de woning wilt laten wonen, noemen we dit samenwonen.
Van inwoning is sprake als u zelf in de woning woont en u laat iemand bij u in de woning wonen. Dit kan bijvoorbeeld uw partner, een vriend, kennis of familielid zijn. Deze inwonende persoon is geen medehuurder.
Wat is een medehuurder? Een medehuurder is iemand die dezelfde rechten krijgt als de hoofdhuurder. Gaat u bij iemand in huis wonen en is de woning een huurwoning? Dan bent u niet automatisch medehuurder.
Als echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder wordt u automatisch medehuurder wanneer u op hetzelfde adres woont. Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan kan uw partner een verzoek doen bij de verhuurder om u medehuurder te maken.
De partner kan wel medehuurder worden, ook als er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. De hoofdhuurder moet hiervoor een verzoek tot medehuurderschap indienen bij jou als verhuurder. Als je instemt met dit verzoek, is de partner medehuurder.
Wil je een kennis of familielid tijdelijk uit de brand helpen, dan is inwonen een mogelijkheid (voor maximaal een half jaar). Als sociale woningcorporatie staan we er natuurlijk voor open als jij als huurder iemand tijdelijk wilt helpen met onderdak. Hiervoor dien je echter wel schriftelijk toestemming te vragen.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Voor inwoning in een huurwoning is toestemming nodig van de verhuurder. Dit geldt voor sociale huurwoningen en ook voor woningen in de particuliere of vrije sector.
Met dit formulier verklaart u dat een persoon woonachtig is op het vermelde adres, en geeft u gelijktijdig toestemming tot inschrijving van deze persoon. In te vullen door een meerderjarige bewoner van het adres of de eigenaar. Bij valsheid in geschrifte wordt aangifte gedaan bij de politie.
Nee.Je bent huurder van de woning en het is aan jou om te bepalen wie met jouw toestemming samen met jou in jouw huis mag wonen. Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand (samen met jou) onder jouw dak te laten verblijven.
Iedereen met wie u in 1 huis woont én op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente, telt als medebewoner. Bijvoorbeeld uw kind, een ouder, huisgenoot of iemand anders die bij u woont. Uw toeslagpartner is géén medebewoner.
Contract op 1 of 2 namen
Dan is de ander door uw huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch wettelijk medehuurder. Staat het huurcontract op 2 namen?Dan heeft u 'contractuele medehuur'. Dit betekent dat uw verhuurder toestemming moet geven als 1 van u in de woning wil blijven.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Inschrijving in de Basisregistratie Persoon (BRP) op een adres in de gemeente is niet afhankelijk van de instemming van de al op dat adres ingeschreven bewoner. Slechts het feitelijk verblijf van de burger op het adres is bepalend.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren.Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een deel van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
Zo is het mogelijk dat er iemand op jouw adres ingeschreven staat die er niet woont. Dit kan met of zonder jouw medeweten. Dit kan gevolgen hebben voor belastingen en heffingen, als je dus vermoedt dat iemand onterecht ingeschreven staat op jouw adres dan moet je bij de gemeente een onderzoek starten.
Een medebewoner heeft géén wettelijke rechten naar de hoofdbewoner toe. Daarnaast is het ook mogelijk dat iemand medehuurder wordt, bijvoorbeeld wanneer er wel sprake is van een geregistreerd partnerschap, een huwelijk of een andere vorm van een duurzame gemeenschappelijke huishouding.
Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner.Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag. Wordt de nieuwe bewoner geen toeslagpartner en ook geen medebewoner? Dan heeft dat géén gevolgen voor uw toeslagen.
En heeft u met uw huishouden een gezamenlijk hoger (midden)inkomen? Dan mag de huurverhoging voor uw sociale huurwoning hoger zijn: voor huishoudens met een hoger middeninkomen: maximaal € 50 op de maandhuur; voor huishoudens met een hoog inkomen: maximaal € 100 op de maandhuur.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als u binnen een periode van een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen.
Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als de hoofdhuurder besluit te verhuizen, kan de medehuurder de nieuwe hoofdhuurder worden. Als één van de huurders komt te overlijden, wordt de andere huurder automatisch de hoofdhuurder.
Soms komt het voor dat een kind medehuurder kan worden. Het inwonend kind moet in ieder geval minimaal 35 jaar oud zijn en zijn hele leven staan ingeschreven op het adres van zijn ouders. Daarnaast moet er ook worden aangetoond dat het kind een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voert met zijn ouders.