Warm. In Griekenland is het in de maanden juli en augustus gemiddeld 27 graden en zijn er gemiddeld maar vijf dagen waarop een bui valt. Ook in Montenegro en Malta is het in de zomer boven de 25 graden. Malta is in de zomer het droogste land van Europa.
Zuid-oost Spanje, maar ook de noordelijke kusten van zowel de Zwarte als de Kaspische Zee zijn de droogste regio's van Europa, gevolgd door het noordelijkste gedeelte van Noorwegen en enkele gebieden in Zuid-Oost Europa.
Boven de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is het eigenlijk géén weer. Het is er de ene dag warmer dan de andere, dat wel, maar een inktzwarte regenwolk moet er een attractie van formaat zijn. In de Atacama-woestijn regent het namelijk nooit. Of beter gezegd: bijna nooit.
Hanzestad Bergen
Bergen ligt immers tussen twee fjorden, de Sognefjord en Hardangerfjord, en wordt omringd door 7 bergen. Wist je dat Bergen ook wel bekend staat als de natste stad van Europa? Het regent er ongeveer 239 dagen per jaar!
Het droogst is het over het algemeen aan de oostgrens, in het oosten van Brabant en in het midden van Limburg. Afgaand op onderstaande kaart lijken de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Drenthe de natste provincies van Nederland. Gemiddelde jaarsom neerslag. Bron: KNMI.
Zoetermeer is als eerste aan de beurt in een drieluik over klimaatverandering.
Het neerslagtekort in Nederland is flink gedaald, meldt de wekelijkse droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LWC).
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Zuid-oost Spanje, maar ook de noordelijke kusten van zowel de Zwarte als de Kaspische Zee zijn de droogste regio's van Europa, gevolgd door het noordelijkste gedeelte van Noorwegen en enkele gebieden in Zuid-Oost Europa.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Op het kaartje hieronder is te zien dat de gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag in Nederland behoorlijk varieert. De meeste neerslag valt in de kustgebieden, de Veluwe, het noorden en in Zuidoost-Limburg.
Engeland, daar is het altijd slecht weer
Dat blijkt dus echt wel mee te vallen. Wist je dat er gemiddeld in Engeland zelfs minder neerslag valt dan in Nederland? Vooral in het oostelijke deel van het land is het droger dan bij ons. En in de zuidwestelijke regio Cornwall groeien zelfs palmbomen.
Spanje is in januari het warmste land van Europa en er zijn veel mooie plaatsen op het vasteland waar je van de winterzon kunt genieten.
Ecuador: eeuwige lente. Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso.
Spanje, met de Canarische Eilanden en een prachtige zuidkust, is ongetwijfeld de beste plek in Europa om in januari te reizen voor buitenactiviteiten, cultuur en strandplezier. Spanje is het warmste land van Europa in januari, met temperaturen op de Canarische Eilanden die de hele maand oplopen tot 22°C.
Als we het Guinness Book of Records mogen geloven, dan is Yuma de zonnigste stad van de wereld. Je vindt de stad in Arizona, Amerika.
De Costa Blanca heeft het gezondste klimaat ter wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bijna het perfecte klimaat voor de mens op aarde. We kunnen dat enkel bevestigen. Maar de Costa Blanca is zoveel meer dan enkel zon, zee en strand.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Ust'Shchuger, Rusland (-58,1ºC) Niet alleen in Siberië is het berekoud, ook in het westen van Rusland kan de temperatuur tot ijzige waarden dalen. Het gehucht Ust'Shchuger, dat ten westen van de Oeral ligt, mag zichzelf zelfs het koudste plekje van Europa noemen.
1. Libië Het record van de hoogste temperatuur was in Libië. Daar werd het op 1922 57,8 graden!
Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 10,5 graden de warmste provincie van Nederland. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaar temperatuur op 10,2 graden. In het noorden is het duidelijk kouder dan in het zuiden en zuidwesten.
Het woestijnklimaat komt vooral voor in de Sahara (Noord-Afrika), Arabië, Australië en op hoog gelegen droge vlaktes in bergen. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het woestijnklimaat een BW-klimaat en is daarom een droog klimaat (B-klimaat).
De Atacama-woestijn in Chili kan de droogste plek ter wereld genoemd worden. Ze ligt 610 meter boven zeeniveau en krijgt minder dan vijf millimeter neerslag per jaar te verwerken. Ter vergelijking: het is er liefst vijftig keer zo droog als in Death Valley in Californië.